naprawa lampy AZ1

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

stworek
75...99 postów
75...99 postów

naprawa lampy AZ1

Post autor: stworek »

prosze o informacje jak naprawic lampe AZ1.Lampa zostala wyrwana z podstawki.Udalo mi sie polutowac wyrwane przewody i przetestowac w radiu menuet (lampa pochodzi z mazura), jest sprawna. Jak wkleic banke lampy w podstawke,czy jest jakis skuteczny klej? pozdrawiam stworek
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: naprawa lampy AZ1

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Wklej na Distal. Sprawdzone.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: ludowicz »

Ja wklejam na klejem cyjanoakrylowym w żelu (np. kropelka w żelu)
A jak lampy są tylko obruszone na cokole to używam zwykłego cyjanoakrylu, dobrze penetruje szczelinę pomiędzy bańka lamy a cokołem i błyskawicznie klei.
SL
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Bańki do cokołów wklejano na specjalny kit.Cjanopan w wysokiej temperaturze mięknie i spoina puszcza.Distal lepszy.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Naprawa lampy AZ1

Post autor: AZ12 »

Witam

A może by tak owinąć spód lampy specjalną taśmą?
Tak robiono kilkadziesiąt lat temu z lampami wyposażonymi w cokół bakelitowy owijając przylepcem lekarskim.

Wyszukiwarka zdechła?

viewtopic.php?f=6&t=10121&hilit=klej+coko%C5%82u

viewtopic.php?f=6&t=4309&hilit=klej+coko%C5%82u
Ratujmy stare tranzystory!
stworek
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: stworek »

dziekuje za pomoc a co do tych owijanych cokolow to czesto sa takie fotki na allegro. mam czas bo moj mazur to zdechlo choc mial skale od pioniera 48/49 byla w nim mysz. Narazie mam odnowiona skrzynke DR-3 i na tym koniec.Kiedys wysle fotki tego co mam i oddam komus za pomoc w odpaleniu jakiegos pionierka (mam ich 6) w tym jeden sprawny jako tako.Nie znam sie na radiotechnice. pozdrawiam stworek
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jak jesteś z okolic Wawy chętnie Ci pomogę.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Przylepcem to się robiło w akcie rozpaczy.To była jedyna taśma klejąca o owych czasach (oczywiście w PRL przodującym).
Tomasz
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Przy okazji opisu restauracji radia - http://radionostalgia.club/forum/viewto ... =45&t=3020
- znalazła się tam porada dotycząca klejenia cokołu do bańki lampy.
Autor - Фёдор Фридрихович:

„ Идеальный вариант, очень сильно распространённый среди немецких радиолюбителей, это классика - жидкое стекло плюс кварцевая пыль. Результат всегда великолепный, не дающий никаких побочных результатов.
Я для склеивания использую клей для плитки, раствор на который кладут плитку например в ванной. В данном случае это он. В цоколе сверлю снизу отвестия и шприцем загоняю раствор. Сушить не менее двух недель, во избежании пробоя из-за его влажности.
Чего нельзя применять, так ото разные секундные клеи, они очень жёсткие и при высыхании иногда приводят к трещине колбы.
Силикон тоже не нужно, со временем он очень сильно окисляет все проводники, что может привести к выходу из строя лампы. ”

Oto tłumaczenie:

Idealny wariant bardzo rozpowszechniony wśród niemieckich radioamatorów, klasyka – szkło wodne plus pył kwarcowy. Rezultat zawsze wspaniały nie dający żadnych pobocznych efektów.
Ja dla sklejania wykorzystuję klej do kafelek, zawiesinę do kładzenia kafelek np. w łazience. ... W cokole wiercę od spodu otwory i strzykawką wtłaczam klej. Suszyć należy nie mniej niż dwa tygodnie dla uniknięcia przebić
(wysokiego nap.) z powodu jego wilgotności.
Czego nie należy stosować, to różne sekundowe kleje, są one bardzo
(sztywne, wywołujące naprężenia) i przy wysychaniu czasami powodują pęknięcia szklanej kolby.
Silikon też jest niewskazany, z czasem powoduje silną korozję wyprowadzeń co może spowodować uszkodzenie lampy.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Co do ostatniego zdania - są silikony bezoctowe, przeznaczone specjalnie dla elektroniki. One nie powodują korozji. Nie wiem jak z ich wytrzymałością mechaniczną w wysokiej temperaturze.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Panowie, po co kombinować. Podałem najprostszą i sprawdzoną od lat metodę na distal. Kleiłem cokoły w 250 W żarówkach. Po czasie trochę żółknie. Druga metoda o której zapomniałem to szkło wodne. Jak ma być zbliżone do retro to kombinowałbym z mieszaniną np. startej na miał płytki glazury. Tylko nie gresu! Ciężko go zetrzeć.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: ludowicz »

Rzeczywiście z tym cyjanopanowym klejem to można załatwić lampę, kiedyś pamiętam że po sklejeniu bańka lampy pękła dokładnie na obwodzie cokołu, ale wtedy tego nie pokojarzyłem z samym klejeniem. Inna sprawa że ja kleję raczej przy pomocy cyjanopanu w żelu a on nawet po wyschnięciu jest taki lekko gumowaty.

SL
Pasjonat
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Pasjonat »

TELEWIZOREK52 pisze:Panowie, po co kombinować. Podałem najprostszą i sprawdzoną od lat metodę na distal. Kleiłem cokoły w 250 W żarówkach. Po czasie trochę żółknie. Druga metoda o której zapomniałem to szkło wodne. Jak ma być zbliżone do retro to kombinowałbym z mieszaniną np. startej na miał płytki glazury. Tylko nie gresu! Ciężko go zetrzeć.
Dokładnie, po co kombinować, ze strony Alka http://www.pwl.mikrokontroler.pl/techno ... a_lamp.ppt

sposób otrzymywania żywicy gliptalowej jest w książce Sękowskiego "Na wszystko jest rada" http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=pl
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Potrzeba matką wynalazku,więc mój patent na klejenie bańki lampy do cokołu to użycie kitu utwardzalnego wysokotemperaturowego STOVEX .Jest czarny,więc wygląda to całkiem profesjonalnie.Dostępny na Allegro-dział akcesorii kominkowych.Tacki kuchenno/warzywnej używam jako podstawy przy klejeniu,aby dobrze wypionować bańkę lampy.Czas utwardzania kitu to 24h.Przeczytałem poprzednie posty,nie sądzę aby ktoś smarował różnymi miksturami druciki wyprowadzeń zamiast powierzchni bańki w miejscu styku z cokołem i zastanawiał się nad korodowaniem. Oklejanie obluzowanej bańki lampy to faktycznie (jak napisał któryś z kolegów) akt desperacji.U nas oklejano czym było pod ręką,więc słynną PRL-owską czarną izolacją,Niemcy oklejali samoprzylepnymi papierkowymi banderolami,Amerykanie niczym nie oklejali,wywalali do śmieci
Roman
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
romanradio pisze:Amerykanie niczym nie oklejali, wywalali do śmieci
W USA lampy były bardzo tanie jak dla przeciętnego mieszkańca tego kraju, ponadto oktale dość szybko zastąpiono loktalami, nowalami i heptalami. :D
Ratujmy stare tranzystory!