naprawa lampy AZ1

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

stworek
75...99 postów
75...99 postów

naprawa lampy AZ1

Post autor: stworek »

prosze o informacje jak naprawic lampe AZ1.Lampa zostala wyrwana z podstawki.Udalo mi sie polutowac wyrwane przewody i przetestowac w radiu menuet (lampa pochodzi z mazura), jest sprawna. Jak wkleic banke lampy w podstawke,czy jest jakis skuteczny klej? pozdrawiam stworek
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: naprawa lampy AZ1

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Wklej na Distal. Sprawdzone.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: ludowicz »

Ja wklejam na klejem cyjanoakrylowym w żelu (np. kropelka w żelu)
A jak lampy są tylko obruszone na cokole to używam zwykłego cyjanoakrylu, dobrze penetruje szczelinę pomiędzy bańka lamy a cokołem i błyskawicznie klei.
SL
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Bańki do cokołów wklejano na specjalny kit.Cjanopan w wysokiej temperaturze mięknie i spoina puszcza.Distal lepszy.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Naprawa lampy AZ1

Post autor: AZ12 »

Witam

A może by tak owinąć spód lampy specjalną taśmą?
Tak robiono kilkadziesiąt lat temu z lampami wyposażonymi w cokół bakelitowy owijając przylepcem lekarskim.

Wyszukiwarka zdechła?

viewtopic.php?f=6&t=10121&hilit=klej+coko%C5%82u

viewtopic.php?f=6&t=4309&hilit=klej+coko%C5%82u
Ratujmy stare tranzystory!
stworek
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: stworek »

dziekuje za pomoc a co do tych owijanych cokolow to czesto sa takie fotki na allegro. mam czas bo moj mazur to zdechlo choc mial skale od pioniera 48/49 byla w nim mysz. Narazie mam odnowiona skrzynke DR-3 i na tym koniec.Kiedys wysle fotki tego co mam i oddam komus za pomoc w odpaleniu jakiegos pionierka (mam ich 6) w tym jeden sprawny jako tako.Nie znam sie na radiotechnice. pozdrawiam stworek
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jak jesteś z okolic Wawy chętnie Ci pomogę.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Przylepcem to się robiło w akcie rozpaczy.To była jedyna taśma klejąca o owych czasach (oczywiście w PRL przodującym).
Tomasz
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Przy okazji opisu restauracji radia - http://radionostalgia.club/forum/viewto ... =45&t=3020
- znalazła się tam porada dotycząca klejenia cokołu do bańki lampy.
Autor - Фёдор Фридрихович:

„ Идеальный вариант, очень сильно распространённый среди немецких радиолюбителей, это классика - жидкое стекло плюс кварцевая пыль. Результат всегда великолепный, не дающий никаких побочных результатов.
Я для склеивания использую клей для плитки, раствор на который кладут плитку например в ванной. В данном случае это он. В цоколе сверлю снизу отвестия и шприцем загоняю раствор. Сушить не менее двух недель, во избежании пробоя из-за его влажности.
Чего нельзя применять, так ото разные секундные клеи, они очень жёсткие и при высыхании иногда приводят к трещине колбы.
Силикон тоже не нужно, со временем он очень сильно окисляет все проводники, что может привести к выходу из строя лампы. ”

Oto tłumaczenie:

Idealny wariant bardzo rozpowszechniony wśród niemieckich radioamatorów, klasyka – szkło wodne plus pył kwarcowy. Rezultat zawsze wspaniały nie dający żadnych pobocznych efektów.
Ja dla sklejania wykorzystuję klej do kafelek, zawiesinę do kładzenia kafelek np. w łazience. ... W cokole wiercę od spodu otwory i strzykawką wtłaczam klej. Suszyć należy nie mniej niż dwa tygodnie dla uniknięcia przebić
(wysokiego nap.) z powodu jego wilgotności.
Czego nie należy stosować, to różne sekundowe kleje, są one bardzo
(sztywne, wywołujące naprężenia) i przy wysychaniu czasami powodują pęknięcia szklanej kolby.
Silikon też jest niewskazany, z czasem powoduje silną korozję wyprowadzeń co może spowodować uszkodzenie lampy.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Co do ostatniego zdania - są silikony bezoctowe, przeznaczone specjalnie dla elektroniki. One nie powodują korozji. Nie wiem jak z ich wytrzymałością mechaniczną w wysokiej temperaturze.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Panowie, po co kombinować. Podałem najprostszą i sprawdzoną od lat metodę na distal. Kleiłem cokoły w 250 W żarówkach. Po czasie trochę żółknie. Druga metoda o której zapomniałem to szkło wodne. Jak ma być zbliżone do retro to kombinowałbym z mieszaniną np. startej na miał płytki glazury. Tylko nie gresu! Ciężko go zetrzeć.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: ludowicz »

Rzeczywiście z tym cyjanopanowym klejem to można załatwić lampę, kiedyś pamiętam że po sklejeniu bańka lampy pękła dokładnie na obwodzie cokołu, ale wtedy tego nie pokojarzyłem z samym klejeniem. Inna sprawa że ja kleję raczej przy pomocy cyjanopanu w żelu a on nawet po wyschnięciu jest taki lekko gumowaty.

SL
Pasjonat
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Pasjonat »

TELEWIZOREK52 pisze:Panowie, po co kombinować. Podałem najprostszą i sprawdzoną od lat metodę na distal. Kleiłem cokoły w 250 W żarówkach. Po czasie trochę żółknie. Druga metoda o której zapomniałem to szkło wodne. Jak ma być zbliżone do retro to kombinowałbym z mieszaniną np. startej na miał płytki glazury. Tylko nie gresu! Ciężko go zetrzeć.
Dokładnie, po co kombinować, ze strony Alka http://www.pwl.mikrokontroler.pl/techno ... a_lamp.ppt

sposób otrzymywania żywicy gliptalowej jest w książce Sękowskiego "Na wszystko jest rada" http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=pl
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Potrzeba matką wynalazku,więc mój patent na klejenie bańki lampy do cokołu to użycie kitu utwardzalnego wysokotemperaturowego STOVEX .Jest czarny,więc wygląda to całkiem profesjonalnie.Dostępny na Allegro-dział akcesorii kominkowych.Tacki kuchenno/warzywnej używam jako podstawy przy klejeniu,aby dobrze wypionować bańkę lampy.Czas utwardzania kitu to 24h.Przeczytałem poprzednie posty,nie sądzę aby ktoś smarował różnymi miksturami druciki wyprowadzeń zamiast powierzchni bańki w miejscu styku z cokołem i zastanawiał się nad korodowaniem. Oklejanie obluzowanej bańki lampy to faktycznie (jak napisał któryś z kolegów) akt desperacji.U nas oklejano czym było pod ręką,więc słynną PRL-owską czarną izolacją,Niemcy oklejali samoprzylepnymi papierkowymi banderolami,Amerykanie niczym nie oklejali,wywalali do śmieci
Roman
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
karm kthehet
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
romanradio pisze:Amerykanie niczym nie oklejali, wywalali do śmieci
W USA lampy były bardzo tanie jak dla przeciętnego mieszkańca tego kraju, ponadto oktale dość szybko zastąpiono loktalami, nowalami i heptalami. :D
Ratujmy stare tranzystory!