Pytanie o lampe 6Ż7
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pytanie o lampe 6Ż7
Zdobyle dwie sztuki nowiutkich lamp 6Ż7. Proste dane o tej lampie posiadam: ra = okolo 1MOhm, ga=okolo 1mA/V. ale chodzi mi raczej o jedno czy ktos mial jakies doswadczenia z tymi lampami. Jak sie sprawuja w torze audio?
Re: Pytanie o lampe 6Ż7
Czołem.
Była to bardzo popularna lampa, aż dziw, że w zastosowaniach audio jakoś nie rzuca się w oczy. Popularniejsze były bardzo podobne 6Ż8 (odpowiednik 6SJ7). Zdarzają się nawet w torach m.cz. telewizorów.
Pozdrawiam,
Jasiu
6Ż7 w torze audio w ciekawym układzie widziałem raz, kilka lat temu. Pracowały jako odwracacz fazy w bardzo oryginalnym układzie - pierwsza pentoda sterowana normalnie, a druga miała siatkę drugą połączoną do anody pierwszej. Widziałem takie układy w literaturze, ale w praktycznym zastosowaniu tylko ten jeden jedyny raz. Był to wzmacniacz do monitora w studio radiowym. Kto go wyczaił nie pamiętam, musiał bym sprawdzić w archiwach poczty (może Wojtek Staszak???). Wysłałem mu 6Ż7 oraz jakieś amerykańskie czy brytyjskie odpowiedniki (6J7 albo KTZ63). Pisał, że dają widocznie różne rezultaty.STUDI pisze:Zdobyle dwie sztuki nowiutkich lamp 6Ż7. Proste dane o tej lampie posiadam: ra = okolo 1MOhm, ga=okolo 1mA/V. ale chodzi mi raczej o jedno czy ktos mial jakies doswadczenia z tymi lampami. Jak sie sprawuja w torze audio?
Była to bardzo popularna lampa, aż dziw, że w zastosowaniach audio jakoś nie rzuca się w oczy. Popularniejsze były bardzo podobne 6Ż8 (odpowiednik 6SJ7). Zdarzają się nawet w torach m.cz. telewizorów.
Pozdrawiam,
Jasiu