Pytanie o lampe 6Ż7

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Pytanie o lampe 6Ż7

Post autor: _idu »

Zdobyle dwie sztuki nowiutkich lamp 6Ż7. Proste dane o tej lampie posiadam: ra = okolo 1MOhm, ga=okolo 1mA/V. ale chodzi mi raczej o jedno czy ktos mial jakies doswadczenia z tymi lampami. Jak sie sprawuja w torze audio?
Jasiu

Re: Pytanie o lampe 6Ż7

Post autor: Jasiu »

Czołem.
STUDI pisze:Zdobyle dwie sztuki nowiutkich lamp 6Ż7. Proste dane o tej lampie posiadam: ra = okolo 1MOhm, ga=okolo 1mA/V. ale chodzi mi raczej o jedno czy ktos mial jakies doswadczenia z tymi lampami. Jak sie sprawuja w torze audio?
6Ż7 w torze audio w ciekawym układzie widziałem raz, kilka lat temu. Pracowały jako odwracacz fazy w bardzo oryginalnym układzie - pierwsza pentoda sterowana normalnie, a druga miała siatkę drugą połączoną do anody pierwszej. Widziałem takie układy w literaturze, ale w praktycznym zastosowaniu tylko ten jeden jedyny raz. Był to wzmacniacz do monitora w studio radiowym. Kto go wyczaił nie pamiętam, musiał bym sprawdzić w archiwach poczty (może Wojtek Staszak???). Wysłałem mu 6Ż7 oraz jakieś amerykańskie czy brytyjskie odpowiedniki (6J7 albo KTZ63). Pisał, że dają widocznie różne rezultaty.

Była to bardzo popularna lampa, aż dziw, że w zastosowaniach audio jakoś nie rzuca się w oczy. Popularniejsze były bardzo podobne 6Ż8 (odpowiednik 6SJ7). Zdarzają się nawet w torach m.cz. telewizorów.

Pozdrawiam,
Jasiu