Paski do magnetofonu Philips 4308
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Paski do magnetofonu Philips 4308
Magnetofon otrzymałem jako ponoć nigdy nie używany. Z wyglądu stan idealny, ale zabrudzenia na rolkach i wytarta blacha pod gałkami sugerują, że jednak ktoś go kiedyś używał.
Problem jest taki, że wszystkie paski gumowe (a jest ich tam całkiem dużo) zdążyły się już wskutek starości rozpaść i zmienić w klejącą maź. Wobec tego mam dwa pytania:
1. Jakie są wymiary wszystkich pasków występujących w tym magnetofonie? Może ktoś, mając podobne urządzenie, mógłby je pomierzyć? Nie potrafię znaleźć danych na ten temat w internecie.
2. Jaki środek najłatwiej usunie taką starą gumę? Może zanim zacznę eksperymentować z propanolem, acetonem, nitro, ktoś podpowie jakieś sprawdzone rozwiązanie?
Oprócz tego, po włączeniu zasilania słychać nieakceptowalnie głośne brzęczenie, i wydaje mi się, że jego źródłem jest silnik (oś obraca się bez żadnych oporów). Czy takie zjawisko jest normalne, a jeśli nie, to jakie mogą być jego przyczyny?
Problem jest taki, że wszystkie paski gumowe (a jest ich tam całkiem dużo) zdążyły się już wskutek starości rozpaść i zmienić w klejącą maź. Wobec tego mam dwa pytania:
1. Jakie są wymiary wszystkich pasków występujących w tym magnetofonie? Może ktoś, mając podobne urządzenie, mógłby je pomierzyć? Nie potrafię znaleźć danych na ten temat w internecie.
2. Jaki środek najłatwiej usunie taką starą gumę? Może zanim zacznę eksperymentować z propanolem, acetonem, nitro, ktoś podpowie jakieś sprawdzone rozwiązanie?
Oprócz tego, po włączeniu zasilania słychać nieakceptowalnie głośne brzęczenie, i wydaje mi się, że jego źródłem jest silnik (oś obraca się bez żadnych oporów). Czy takie zjawisko jest normalne, a jeśli nie, to jakie mogą być jego przyczyny?
-
- 3125...6249 postów
Re: Paski do magnetofonu Philips 4308
To że silnik obraca się bez oporu to raczej dobrze o nim świadczy. Czy silnik jest zarazem trafem sieciowym? Długość pasków możesz określić wstawiając w ich miejsce kawałek linki, żyłki i.. zmierzyć. Oczywiście wymiar pasków powinien być trochę mniejszy od zmierzonej linki. Umyć pozostałości gumy najprościej benzyną ekstrakcyjną.
-
- 1875...2499 postów
Waciki do uszu namoczone w w ekstrakcyjnej,nitro czy lakowej cuda robią.Do rożnych rodzajów gumy trzba uzyć empirycznie roznych rozcieńczlników.Rolki napędowej nie mazać węglowodorami.
To bardzo dobry magnetofon i dlugo był produkowany.Popatrzę u siebie bo ciężzko zdobyć paski a mam jeszcze jakies zapasy.
Pozdrawiam Tomasz
PS najpierw zdejmij patyczkami pozostałosci pasków a potem umyj dokładnie ale uwaga bo smolą okrutnie.
Listwy przełącznika Play/Record i pozostałeoraz potencjometry tryśnij Kontakt PR (broń Boże WD 40 czy innym swiństwem i rozruszaj .Głowice i rolke umyj wacikiem nasączonym spirytusem.
Co do brzeczenia to sprawdze w serwisówce czy silnik jest transofmatorem czy ma osobny.
To bardzo dobry magnetofon i dlugo był produkowany.Popatrzę u siebie bo ciężzko zdobyć paski a mam jeszcze jakies zapasy.
Pozdrawiam Tomasz
PS najpierw zdejmij patyczkami pozostałosci pasków a potem umyj dokładnie ale uwaga bo smolą okrutnie.
Listwy przełącznika Play/Record i pozostałeoraz potencjometry tryśnij Kontakt PR (broń Boże WD 40 czy innym swiństwem i rozruszaj .Głowice i rolke umyj wacikiem nasączonym spirytusem.
Co do brzeczenia to sprawdze w serwisówce czy silnik jest transofmatorem czy ma osobny.
-
- 625...1249 postów
Uwaga na tworzywa sztuczne i rozpuszczalniki - można się niemile zdziwić. Dobrym pomysłem jest denaturat (do czyszczenia, nie do dezynfekcji
).
Nie wiem jak nitro, ale polistyren i aceton - siooo!

Nie wiem jak nitro, ale polistyren i aceton - siooo!

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Wisława S.
-
- 1875...2499 postów
Owszem.nalezy uważać.Wnetrze magnetofonu jak tryby dxwignie czy bieznie kół raczej nie były wykonywane z tworzyw podatnych na chwilowy kontakt w ww rozcienczalnikami.
Na stronie makareutype jest opis naprawy tego b.ładnego i niezłego szpulowca.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
-
- 1875...2499 postów
Owszem,nalezy uważać.Wnętrze magnetofonu jak tryby dxwignie czy bieznie kół raczej nie były wykonywane z tworzyw podatnych na chwilowy kontakt w ww rozcienczalnikami.
Pozdrawiam Tomasz
PS Trafo jednak osobne na szczęscie.Albo brzęczy trafo albo silnik.Sprawdzić czy połączenia śrubowe nie sa luźne.
Pozdrawiam Tomasz
PS Trafo jednak osobne na szczęscie.Albo brzęczy trafo albo silnik.Sprawdzić czy połączenia śrubowe nie sa luźne.
-
- 625...1249 postów
No ja nie wiem. Talerzyki w naszej przaśnej rodzinie ZK i M to na 99% polistyren. Kółko pośredniczące przewijania - najprawdopodobniej polietylen, elementy pokrętła wyboru funkcji - poliamid.chrzan49 pisze:Wnętrze magnetofonu jak tryby dxwignie czy bieznie kół raczej nie były wykonywane z tworzyw podatnych na chwilowy kontakt w ww rozcienczalnikami.
O ile te dwa ostatnie ciężko rozpuścić przy czyszczeniu to od polistyrenu i ABS daleko z rozpuszczalnikami. Jak i daleko ogólnie od tworzyw sztucznych ze smarowidłami innymi niż te na bazie wazeliny i silikonu.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
Wisława S.
Wisława S.
-
- 1875...2499 postów
Fakt oczywisty,
Podaje wymiary pasków .Komplecik 4 sztuki a prawdopodobnie trzeba będzie drorobic hamulce sprzegieł z pasków gumy.
a.licznik fi 80 mm okragły lyb kwadrat 1-1,5 mm grubośc
b.koło zamachowe -rolki posrednie fi 175 mm okrągły lub kwadrat 2,5-3 mm gruby
c.silnik-koło zamachowe fi 75 mm jw.
4.pasek silnik-koło zabierające fi 55 mm jw.
Moge dobrać takie paski.Koszt 12 zł sztuka plus 6 zł wysyłka.
Pozdrawiam Tomasz
Podaje wymiary pasków .Komplecik 4 sztuki a prawdopodobnie trzeba będzie drorobic hamulce sprzegieł z pasków gumy.
a.licznik fi 80 mm okragły lyb kwadrat 1-1,5 mm grubośc
b.koło zamachowe -rolki posrednie fi 175 mm okrągły lub kwadrat 2,5-3 mm gruby
c.silnik-koło zamachowe fi 75 mm jw.
4.pasek silnik-koło zabierające fi 55 mm jw.
Moge dobrać takie paski.Koszt 12 zł sztuka plus 6 zł wysyłka.
Pozdrawiam Tomasz
-
- 500...624 posty
Rolki i hamulce gumowe są w stanie idealnym. Skamieniały gumki w mocowaniu mechanizmu do obudowy, ale podobne do nich, oddzielające silnik od podstawy mechanizmu, wydają się całkowicie "zdrowe".
Transformator sieciowy nie jest zintegrowany z silnikiem, jak to widziałem w polskich magnetofonach. Elektronika działa prawidłowo i wydaje się nie potrzebować żadnej konserwacji.
Z mojego punktu widzenia wadą tej konstrukcji jest tylko jeden kanał, brak prędkości 19cm/s, i brak możliwości założenia większych szpul.
Dziękuję za informacje na temat pasków, poszukam ich najpierw lokalnie.
Dodaję kilka zdjęć.
Transformator sieciowy nie jest zintegrowany z silnikiem, jak to widziałem w polskich magnetofonach. Elektronika działa prawidłowo i wydaje się nie potrzebować żadnej konserwacji.
Z mojego punktu widzenia wadą tej konstrukcji jest tylko jeden kanał, brak prędkości 19cm/s, i brak możliwości założenia większych szpul.
Dziękuję za informacje na temat pasków, poszukam ich najpierw lokalnie.
Dodaję kilka zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt, 8 maja 2015, 20:40 przez k4be, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 500...624 posty
... kilka się nie zmieściło.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
To jest b.fajny szpulowiec o niezłych parametrach.Szpule max 18 ale w amatorskich domowych nie było konstrukcji na naby i szpul 26 cm.Jedyne pośrednie robił Grundig i Braun na szpule 22 cm b.trudne obecnie do zdobycia.
T
T
-
- 1 post
Witam kupiłem magnetofon na targu za gosze . Moze ktoś mi napisać czy ten magnetofon jest lampowy ???
-
- 1875...2499 postów
Nie.Full transistor only.
Tomasz
Tomasz