Krótki żywot tranzystorów TP1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Krótki żywot tranzystorów TP1
przegląd telekomunikacyjny 7/1955. Te maleństwa padały jak muchy. Ciekawe, czy się gdzieś zachowały 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Przy tej liczbie wyprodukowanych sztuk raczej wątpię czy zachował się chociaż jeden
Z tego co pamiętam użytkownik Audiodekan zajmuje się poszukiwaniem takich eksponatów.
Zwróciłem uwagę, że trwałość tych tranzystorów była mniejsza od trwałości "powietrzówek" wytwarzanych aktualnie przez Prywatną Wytwórnię Lamp

Z tego co pamiętam użytkownik Audiodekan zajmuje się poszukiwaniem takich eksponatów.
Zwróciłem uwagę, że trwałość tych tranzystorów była mniejsza od trwałości "powietrzówek" wytwarzanych aktualnie przez Prywatną Wytwórnię Lamp

-
- moderator
-
- 1875...2499 postów
Re: Krótki żywot tranzystorów TP1
Oto "wypłynęły" dwa egzemplarze tranzystorów stopowo- ostrzowych. Są to prawopodobnie jedyne zachowane egzemplarze w kraju. Wydaje mi się, że na forum był gdzieś artykuł o tego typu tranzystorach, ale nie mogłem odnaleźć
http://qann.wikidot.com/najstarszy-tranzystor

http://qann.wikidot.com/najstarszy-tranzystor
-
- 625...1249 postów
Re: Krótki żywot tranzystorów TP1
veturilo pisze:Oto "wypłynęły" dwa egzemplarze tranzystorów stopowo- ostrzowych. Są to prawopodobnie jedyne zachowane egzemplarze w kraju.
Większość tranzystorów ostrzowych; pierwszy mosiężny, szklany TP1, i dalsze w czarnym bakelicie jak i pierwsze stopowe zachowały się. Część z nich posiada Muzeum Techniki w Warszawie a część jest w prywatnych rękach.Alek pisze:przegląd telekomunikacyjny 7/1955. Te maleństwa padały jak muchy. Ciekawe, czy się gdzieś zachowały
Za chwilę wszystkie pokażę na swojej stronie. Myślałem, że będzie działać już w październiku ale im dalej w las tym więcej drzew. Po prostu z tygodnia na tydzień dochodzą nowe rzeczy, które wymagają opracowania...