Krótki żywot tranzystorów TP1

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Krótki żywot tranzystorów TP1

Post autor: Alek »

przegląd telekomunikacyjny 7/1955. Te maleństwa padały jak muchy. Ciekawe, czy się gdzieś zachowały :?:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Przy tej liczbie wyprodukowanych sztuk raczej wątpię czy zachował się chociaż jeden :(
Z tego co pamiętam użytkownik Audiodekan zajmuje się poszukiwaniem takich eksponatów.

Zwróciłem uwagę, że trwałość tych tranzystorów była mniejsza od trwałości "powietrzówek" wytwarzanych aktualnie przez Prywatną Wytwórnię Lamp :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

A trzeba wiedzieć, że mam znaczne postępy w uzyskanej trałości :)
Lampki wodorowe na przykład powinny mieć w/g mnie trwałość najmniej kilku tys. godzin pracy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze:Przy tej liczbie wyprodukowanych sztuk raczej wątpię czy zachował się chociaż jeden :(
Z tego co pamiętam użytkownik Audiodekan zajmuje się poszukiwaniem takich eksponatów.
Ja też bym takowy chciał :)
Alek

kto by nie chciał? Może za jakiś czas nauczę się otrzymywać german monokrystaliczny w domowych warunkach (rotfl)
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Krótki żywot tranzystorów TP1

Oto "wypłynęły" dwa egzemplarze tranzystorów stopowo- ostrzowych. Są to prawopodobnie jedyne zachowane egzemplarze w kraju. Wydaje mi się, że na forum był gdzieś artykuł o tego typu tranzystorach, ale nie mogłem odnaleźć :(

http://qann.wikidot.com/najstarszy-tranzystor
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Krótki żywot tranzystorów TP1

Post autor: Waldemar D. »

veturilo pisze:Oto "wypłynęły" dwa egzemplarze tranzystorów stopowo- ostrzowych. Są to prawopodobnie jedyne zachowane egzemplarze w kraju.
Alek pisze:przegląd telekomunikacyjny 7/1955. Te maleństwa padały jak muchy. Ciekawe, czy się gdzieś zachowały
Większość tranzystorów ostrzowych; pierwszy mosiężny, szklany TP1, i dalsze w czarnym bakelicie jak i pierwsze stopowe zachowały się. Część z nich posiada Muzeum Techniki w Warszawie a część jest w prywatnych rękach.
Za chwilę wszystkie pokażę na swojej stronie. Myślałem, że będzie działać już w październiku ale im dalej w las tym więcej drzew. Po prostu z tygodnia na tydzień dochodzą nowe rzeczy, które wymagają opracowania...