Przy okazji naprawiania FIGARO, zauważyłem taki moment ze radio dziwnie odbierało, konkretnie wyglądało to tak że jak wstroiłem się dokładnie w częstotliwość PR1 to fonia była cicha, jak by zdudniona w przeciwfazie, natomiast odstrojenie od częstotliwości nośnej PR1 powodowało narastający pisk, im większe odstrojenie tym wyższa częstotliwość pisku (od 0Hz w górę).
Podobny objaw mam przy radiu TATRY, tam cos takiego występuje tylko czasami, wystarczy włączyć i wyłączyć radio i wszystko wraca do normy.
Pytanie co to za objaw?
Pozdr
SL
Wzbudzenie p.cz. albo cos w tym stylu.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
-
- 1250...1874 posty
Re: Wzbudzenie p.cz. albo cos w tym stylu.
Trzeba by zacząć od ARW, czy przypadkiem kondensatory filtrujące te napięcie nie padły. Następnie ekranowanie filtrów p.cz ( raz mi się coś takiego zdarzyło, okazało się że to przez brak dobrej masy na jednym z filtrów)
-
- 1250...1874 posty
Tak, to ekranowanie okazuje się wbrew pozorom bardzo ważne.
viewtopic.php?p=191126#p191126
viewtopic.php?p=191126#p191126
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- moderator
Wzbudzenie na p.cz. Przyczyna - zły kontakt ekranu, zwłaszcza drugiego filtru p.cz., dziwnie idące przewody, złe ekranowanie w lampie (dotyczy zasadniczo lamp z zewnętrzną metalizacją, jak np. AF3) czy zbyt duża selektywność filtru (i w związku z tym za duże wzmocnienie na stopień)ludowicz pisze:Przy okazji naprawiania FIGARO, zauważyłem taki moment ze radio dziwnie odbierało, konkretnie wyglądało to tak że jak wstroiłem się dokładnie w częstotliwość PR1 to fonia była cicha, jak by zdudniona w przeciwfazie, natomiast odstrojenie od częstotliwości nośnej PR1 powodowało narastający pisk, im większe odstrojenie tym wyższa częstotliwość pisku (od 0Hz w górę).
Podobny objaw mam przy radiu TATRY, tam cos takiego występuje tylko czasami, wystarczy włączyć i wyłączyć radio i wszystko wraca do normy.
Pytanie co to za objaw?
-
- 375...499 postów
OK, rzeczywiście w FIGARO problem się pojawił gdy miałem drugi filtr z odkręconą obudową, nie był umasowiony do chassis. Z kolei w OR TATRY przyczyną może być za ostre zestrojenie toru, jak trochę go rozstroiłem to kłopot występuje rzadziej.
Czyli generalnie problem ze wzbudzaniem się p.cz. tak jak sadziłem.
Pozdrawiam
SL
Czyli generalnie problem ze wzbudzaniem się p.cz. tak jak sadziłem.
Pozdrawiam
SL