Wzbudzenie p.cz. albo cos w tym stylu.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Wzbudzenie p.cz. albo cos w tym stylu.

Post autor: ludowicz »

Przy okazji naprawiania FIGARO, zauważyłem taki moment ze radio dziwnie odbierało, konkretnie wyglądało to tak że jak wstroiłem się dokładnie w częstotliwość PR1 to fonia była cicha, jak by zdudniona w przeciwfazie, natomiast odstrojenie od częstotliwości nośnej PR1 powodowało narastający pisk, im większe odstrojenie tym wyższa częstotliwość pisku (od 0Hz w górę).
Podobny objaw mam przy radiu TATRY, tam cos takiego występuje tylko czasami, wystarczy włączyć i wyłączyć radio i wszystko wraca do normy.
Pytanie co to za objaw?

Pozdr
SL
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wzbudzenie p.cz. albo cos w tym stylu.

Post autor: jacekk »

Trzeba by zacząć od ARW, czy przypadkiem kondensatory filtrujące te napięcie nie padły. Następnie ekranowanie filtrów p.cz ( raz mi się coś takiego zdarzyło, okazało się że to przez brak dobrej masy na jednym z filtrów)
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Tak, to ekranowanie okazuje się wbrew pozorom bardzo ważne.
viewtopic.php?p=191126#p191126
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

ludowicz pisze:Przy okazji naprawiania FIGARO, zauważyłem taki moment ze radio dziwnie odbierało, konkretnie wyglądało to tak że jak wstroiłem się dokładnie w częstotliwość PR1 to fonia była cicha, jak by zdudniona w przeciwfazie, natomiast odstrojenie od częstotliwości nośnej PR1 powodowało narastający pisk, im większe odstrojenie tym wyższa częstotliwość pisku (od 0Hz w górę).
Podobny objaw mam przy radiu TATRY, tam cos takiego występuje tylko czasami, wystarczy włączyć i wyłączyć radio i wszystko wraca do normy.
Pytanie co to za objaw?
Wzbudzenie na p.cz. Przyczyna - zły kontakt ekranu, zwłaszcza drugiego filtru p.cz., dziwnie idące przewody, złe ekranowanie w lampie (dotyczy zasadniczo lamp z zewnętrzną metalizacją, jak np. AF3) czy zbyt duża selektywność filtru (i w związku z tym za duże wzmocnienie na stopień)
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: ludowicz »

OK, rzeczywiście w FIGARO problem się pojawił gdy miałem drugi filtr z odkręconą obudową, nie był umasowiony do chassis. Z kolei w OR TATRY przyczyną może być za ostre zestrojenie toru, jak trochę go rozstroiłem to kłopot występuje rzadziej.
Czyli generalnie problem ze wzbudzaniem się p.cz. tak jak sadziłem.
Pozdrawiam
SL