sugestia utworzenia działu cyfrówki retro

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Alek

sugestia utworzenia działu cyfrówki retro

Post autor: Alek »

Jakkolwiek nie było dużo tematów tego typu to jednak są one wrzucane albo do "układy i urządzenia" albo do "inne". Może więc warto wydzielić takie coś z forum? Nie mówię, że teraz, ale za jakiś czas.

Warto też powoli myśleć o jakimś katalogowaniu załączników forum, gdyż przykrywane kurzem nowych postów giną w jego odmętach. Z pozoru wydaje się to mrówczą pracą, ale sądzę, że im prędzej jakąś decyzję się w tej sprawie podejmie tym lepiej.

Przy okazji pragnę podkreślić, że plotki o mojej rychłej rezygnacji z uczestnictwa i moderowania forum są zupełnie nieprawdziwe. Nasze forum jest i będzie zawsze bliskie memu sercu. Byłaby to ostania rzecz, z której bym zrezygnował.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Jestem za.
Tylko lampowa czy CP/M i 8080 też się gdzieś załapią?

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

Latka upływają i nawet takie coś jak 8080 jest już zabytkiem. Trudno postawić granicę, co by się jeszcze łapało a co nie. Ponieważ samych tematów stricte cyfrowo-lampowych będzie raczej dość mało przeto ja bym jakiejś strasznej bariery nie stawiał. Ale niech wypowiedzą się inni.
Wszak stwarza to niebezpieczeństow przenikania zgniłych półprzewodników do naszego forum lamp :P
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Targają mną odczucia dwuznaczne. Czy w ten sposób nie rozmyje się 'lampowość' forum. Z drugiej strony gdzie ma się podziać polampowa elektronika retro - czasami trafiają się pytania z wczesnego okresu tranzystorów - rzeczywiście nie bardzo wiadomo, gdzie je umieścić na Forum.
Może stworzyć dział poza "Strefą lampową" i nazwać np. "Strefa specjalna" W tej strefie mógłaby być umieszczona "Elektronika w stylu retro" (tematy lampowo-tranzystorowe, wczesne tranzystorowe) oraz np. Kącik audiofilski.
Zaczynam troszkę bredzić, ale tak czy inaczej coś w tym chyba jest.

Co do załączników to co zrobić z faktem, że Użytownik, który załadował załacznik może go w dowolnym momencie usunąć lub zmienić.

Alek - kto rozpuszcza te plotki. Ja mam kłopoty z sercem i takie informacje mogą być dla mnie niebezpieczne :x
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

TAKI SMOK i kłopoty sercowe? Wybacz nie przystoi , ja też ma klopoty z sercem , ale nie nazywam sie SMOK :-)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

ATM-> już mi lepiej :)

Panowie!!!
Sprawdziłem - w chwili pisania tego postu na Forum są 2082 załączniki - to rzeczywiście sporo materiału i warto się zastanowić jak zachować takie źródło lampowej wiedzy.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Cieszę się Smoku , że z sercem juz dobrze.
Widzę , że po włamaniu na forum , zginął mój post dotyczący "krzemu". Popierałem w nim pomysł utworzenia takiego działu. Pozdrawiam .
Alek

Radzę wrócić do sprawy załączników. Przybywa ich. Ile jest ich teraz GSmoku?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

W tej chwili na Forum są 3143 załączniki, które zajmują około 336MB.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Jestem za utworzeniem takiego działu - sam jestem miłośnikiem starych komputerów, szczególnie sprzętu produkcji polskiej (ostatnio nawet piszę emulator pod elwro 800 Junior :), a w planie mam komputer meritum zakładów MERA ELZAB- tylko nigdzie biosu do niego znaleźć nie mogę :( ).

To może nie byłby dział lampowy, ale z pewnością RETRO i dotyczący osiągnięć (i to całkiem sporych) polskiej elektroniki okresu PRL (i zapewne nie tylko polskiej).
Krzysztof Komarnicki