Jakkolwiek nie było dużo tematów tego typu to jednak są one wrzucane albo do "układy i urządzenia" albo do "inne". Może więc warto wydzielić takie coś z forum? Nie mówię, że teraz, ale za jakiś czas.
Warto też powoli myśleć o jakimś katalogowaniu załączników forum, gdyż przykrywane kurzem nowych postów giną w jego odmętach. Z pozoru wydaje się to mrówczą pracą, ale sądzę, że im prędzej jakąś decyzję się w tej sprawie podejmie tym lepiej.
Przy okazji pragnę podkreślić, że plotki o mojej rychłej rezygnacji z uczestnictwa i moderowania forum są zupełnie nieprawdziwe. Nasze forum jest i będzie zawsze bliskie memu sercu. Byłaby to ostania rzecz, z której bym zrezygnował.
sugestia utworzenia działu cyfrówki retro
Moderator: gsmok
Latka upływają i nawet takie coś jak 8080 jest już zabytkiem. Trudno postawić granicę, co by się jeszcze łapało a co nie. Ponieważ samych tematów stricte cyfrowo-lampowych będzie raczej dość mało przeto ja bym jakiejś strasznej bariery nie stawiał. Ale niech wypowiedzą się inni.
Wszak stwarza to niebezpieczeństow przenikania zgniłych półprzewodników do naszego forum lamp
Wszak stwarza to niebezpieczeństow przenikania zgniłych półprzewodników do naszego forum lamp

-
- 3125...6249 postów
Targają mną odczucia dwuznaczne. Czy w ten sposób nie rozmyje się 'lampowość' forum. Z drugiej strony gdzie ma się podziać polampowa elektronika retro - czasami trafiają się pytania z wczesnego okresu tranzystorów - rzeczywiście nie bardzo wiadomo, gdzie je umieścić na Forum.
Może stworzyć dział poza "Strefą lampową" i nazwać np. "Strefa specjalna" W tej strefie mógłaby być umieszczona "Elektronika w stylu retro" (tematy lampowo-tranzystorowe, wczesne tranzystorowe) oraz np. Kącik audiofilski.
Zaczynam troszkę bredzić, ale tak czy inaczej coś w tym chyba jest.
Co do załączników to co zrobić z faktem, że Użytownik, który załadował załacznik może go w dowolnym momencie usunąć lub zmienić.
Alek - kto rozpuszcza te plotki. Ja mam kłopoty z sercem i takie informacje mogą być dla mnie niebezpieczne
Może stworzyć dział poza "Strefą lampową" i nazwać np. "Strefa specjalna" W tej strefie mógłaby być umieszczona "Elektronika w stylu retro" (tematy lampowo-tranzystorowe, wczesne tranzystorowe) oraz np. Kącik audiofilski.
Zaczynam troszkę bredzić, ale tak czy inaczej coś w tym chyba jest.
Co do załączników to co zrobić z faktem, że Użytownik, który załadował załacznik może go w dowolnym momencie usunąć lub zmienić.
Alek - kto rozpuszcza te plotki. Ja mam kłopoty z sercem i takie informacje mogą być dla mnie niebezpieczne

-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- 250...374 postów
Jestem za utworzeniem takiego działu - sam jestem miłośnikiem starych komputerów, szczególnie sprzętu produkcji polskiej (ostatnio nawet piszę emulator pod elwro 800 Junior
, a w planie mam komputer meritum zakładów MERA ELZAB- tylko nigdzie biosu do niego znaleźć nie mogę
).
To może nie byłby dział lampowy, ale z pewnością RETRO i dotyczący osiągnięć (i to całkiem sporych) polskiej elektroniki okresu PRL (i zapewne nie tylko polskiej).

To może nie byłby dział lampowy, ale z pewnością RETRO i dotyczący osiągnięć (i to całkiem sporych) polskiej elektroniki okresu PRL (i zapewne nie tylko polskiej).
Krzysztof Komarnicki