Projektowanie wzmacniacza SE dla noob'a

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Projektowanie wzmacniacza SE dla noob'a

Post autor: Dragon »

Witam,
moje pytanie będzie dotyczyć projektowania wzmacniacza lampowego. Mój pierwszy kontakt z lampami zaczął się około rok temu, kiedy postanowiłem poskładać wzmacniacz PP ecc83, el84 w trybie pentodowym. Wzmacniacz ogólnie gra super od około 8 miesięcy. W tym czasie czytałem o lampach różne informację z czystej ciekawości, ponieważ bardzo lubię lampy :) Uważam, że wzmacniacz wykonany przeze mnie jest super, ale byłby jeszcze lepszy, gdyby był przeze mnie zaprojektowany. W internecie po dosyć długim szukaniu znalazłem taką stronkę (http://tubevalley.weebly.com/projekt-wz ... machine-15), jest ona super napisana, ale:
- chciałbym zaprojektować wzmacniacz single-ended, ponieważ jestem początkującym, a widzę że wszyscy początkujący zaczynają właśnie od takich wzmacniaczy. Na stronie jest opisana niestety konstrukcja PP :/
- na powyższej stronie są bardzo fajnie wypisane wzory, z których autor oblicza elementy, ale niestety nie ma napisane skąd się wzięły te wzory. Nie chodzi mi o matematyczne wyprowadzanie, tylko jakiś zwyczajny podpis co i dlaczego.
Zna ktoś może jakieś strony internetowe, napisane w miarę przystępnym językiem lub(raczej nie sądzę) chciało by się komuś napisać mniej więcej co i jak?
Jeśli kogoś interesuje, to wzmacniacz chciałbym zrobić w pełni lampowy( prostownik najlepiej na py88), a końcówkę na 6p6s. Triody jeszcze nie wybrałem. Doradzicie?
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na wasze sugestie.
haderach
50...74 posty
50...74 posty

Re: Projektowanie wzmacniacza SE dla noob'a

Post autor: haderach »

Może tu:
http://bee.mif.pg.gda.pl/Oktoda/index.p ... u_pracy_SE
Poza tym książka: G.S. Cykin "Wzmacniacze elektroniczne"
6P6S + 6N9S powinno być dobrze.
Powodzenia w przygodzie z lampami :)
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Super :) Dzięki za odp. Mam jeszcze pytanko. Wiele osób poleca G.S. Cykin "Wzmacniacze elektroniczne", ale czy taki ktoś jak ja (klasa maturalna) jest w stanie ogarnąć i zrozumieć o co w tej książce dokładnie chodzi? Pytam się, bo niedawno kupiłem książkę Pana Aleksandra Zawady pt. "Lampy elektronowe w aplikacjach audio". Jak bardzo się skupie, to jakoś idzie, ale potrzebowałbym czegoś w tym stylu :http://www.eioba.pl/a/1jjw/lampy-audio , tylko z obliczeniami :) Książka Pana Zawady jest bardzo fajnie prowadzona, ale nie podoba mi się to, że w rozdziale o projektowaniu wzmacniaczy jest wiedzy na 80 stron, a przy praktycznych przykładach wykorzystujemy może 20 % z tego :/ Najbardziej potrzebowałbym nie masy teorii, a potem wykorzystania jakieś małej części tej wiedzy w projektowaniu, tylko projektowania razem z wytłumaczeniem potrzebnych wzorów.
Druga sprawa: zauważyłem, że praktycznie wszyscy łączą 6P6S z 6N9S. Rzeczywiście taki sposób jest najlepszy? A gdybym dał tam ecc81?
Pozdrawiam
RAF-KI
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: RAF-KI »

haderach pisze:Może tu:
http://bee.mif.pg.gda.pl/Oktoda/index.p ... u_pracy_SE
Poza tym książka: G.S. Cykin "Wzmacniacze elektroniczne"
6P6S + 6N9S powinno być dobrze.
Powodzenia w przygodzie z lampami :)
Jasne, wszyscy polecają Cykina, szczególnie początkującym.

Zgrzewkę piwa temu, kto "przetrawił tę książkę od początku do końca...
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

Witam kolegę, który chce się czegoś dowiedzieć.
Dragon pisze:Super :) Dzięki za odp. Mam jeszcze pytanko. Wiele osób poleca G.S. Cykin "Wzmacniacze elektroniczne", ale czy taki ktoś jak ja (klasa maturalna) jest w stanie ogarnąć i zrozumieć o co w tej książce dokładnie chodzi? Pytam się, bo niedawno kupiłem książkę Pana Aleksandra Zawady pt. "Lampy elektronowe w aplikacjach audio". Jak bardzo się skupie, to jakoś idzie, ale potrzebowałbym czegoś w tym stylu :http://www.eioba.pl/a/1jjw/lampy-audio , tylko z obliczeniami :) Książka Pana Zawady jest bardzo fajnie prowadzona, ale nie podoba mi się to, że w rozdziale o projektowaniu wzmacniaczy jest wiedzy na 80 stron, a przy praktycznych przykładach wykorzystujemy może 20 % z tego :/ Najbardziej potrzebowałbym nie masy teorii, a potem wykorzystania jakieś małej części tej wiedzy w projektowaniu, tylko projektowania razem z wytłumaczeniem potrzebnych wzorów.
Druga sprawa: zauważyłem, że praktycznie wszyscy łączą 6P6S z 6N9S. Rzeczywiście taki sposób jest najlepszy? A gdybym dał tam ecc81?
Pozdrawiam
Zacznę od tego, że zarówno książki Cykina jak i Malinina są dostępne w pdf w internecie. Możesz więc sam zapoznać się z ich zawartością i ocenić czy warto je zakupić.
Są w nich podane przykłady co i w jaki sposób liczyć, chociaż tak jak piszesz, większość wiedzy teoretycznej nie jest używana w przykładach.
Bardzo dużo informacji o działaniu stopni m.cz i nie tylko znajdziesz również w książce "Technika odbioru radiowego" W.Rotkiewicza.
Jednak przebrnięcie przez teorię razem z jej zrozumieniem wymaga sporo czasu i znajomości wyższej matematyki (piszę wyższej, gdyż dzisiaj w Liceum nie ma całek, pochodnych czy liczb zespolonych). Za to przykłady są jasno opisane i odnoszą się do konkretnych wzorów i akapitów części teoretycznej.
Część wiedzy teoretycznej jest potrzebna przy projektowaniu stopni specjalnych np. pracującymi z wysokimi częstotliwościami lub małym poziomem napięć. W zakresie m.cz np. wiedza o neutralizacji stopnia zazwyczaj nie jest potrzebna.

Dużo informacji znajdziesz również na stronie Toma. Są tam przykładowe schematy wzmacniaczy gitarowych z opisami co wnoszą do układu poszczególne elementy.
Kiedyś odesłałbym Cię również do strony ECCLab. Tam była cała wiedza jakiej teraz szukasz, razem z dobrymi przykłądami. Niestety w necie już jej nie ma.

Proponuję byś ściągnął sobie Cykina, a nastepnie na podstawie przykładów w nim zawartych zaczął projektować wzmacniacz. Jeśli natrafisz na jakąś niejasność, zapytaj. Koniecznie przedstaw swój tok myślenia i wykonane wcześniej obliczenia. Wtedy na pewno ktoś udzieli Ci wyjaśnienia lub wskaże gdzie mozesz je znaleźć.

Co do 6P6S i 6N9S, to mogą być łączone ze względu na zbliżony wygląd. Nie ma żadnych przeciwwskazań do łączenia 6P6S z innymi lampami np ECC81, ECC83 czy EF86.

Pozdrawiam
M.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Wielkie dzięki za odpowiedź. Udało mi się już ściągnąć zarówno Cykina jak i Malinina. Malinin po krótkim przeglądnięciu wydaję się być prostszy. Ogólnie mniej obliczeń i więcej wyjaśnione na spokojnie jak co działa. Jeśli chodzi o matematykę, to miałem już pochodne, ale całek i liczb zespolonych niestety nie będzie. Mógłbym prosić o adres strony tego Toma? A jeśli chodzi o łączenie 6P6S i 6N9S, to nie mówcie, że łączy się je głównie ze względów estetycznych :P, no chyba, że tak jest...
Pozdrawiam
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Łączy się je dlatego, że 6N9S pozwala zbudować stopień napięciowy zdolny wysterować 6P6S i pasuje wyglądem. Jak Ci się podoba inna lampa spełniająca pierwszy warunek to możesz jej śmiało użyć, 6N9S nie jest jakaś specjalna.
RAF-KI
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: RAF-KI »

Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Dzięki za odpowiedź. W takim razie postaram się użyć tej 6N9S albo jej rosyjskiego odpowiednika. Jeśli komuś przypomniały się jeszcze jakieś strony z projektowaniem wzmacniaczy lampowych (najlepiej prostych single-ended), to proszę pisać :)
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Dragon pisze:(...) użyć tej 6N9S albo jej rosyjskiego odpowiednika (...)
6N9S pochodzi zza wschodniej granicy ;) Byc moze chodzilo Ci o jej zachodniego odpowiednika: 6SL7?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

O kurde :/ Troszkę się pomyliłem przy zamawianiu lamp i przez przypadek kupiłem 6N8S. Gdyby nie twój komentarz, to bym się nie połapał :P W takim razie "chce" zrobić ten wzmacniacz na 6p6s i 6N8S :D
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

6N8S jest odpowiednikiem 6SN7, a nie 6SL7. To 'troche' inne lampy o dosc roznym nachyleniu i wzmocnieniu.

http://frank.pocnet.net/sheets/113/6/6N8S.pdf
http://frank.pocnet.net/sheets/113/6/6N9S.pdf
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Cześć.

W załączniku przesyłam zdjecia z ksiażki "Odbiorniki superheterodynowe" Z. Boguckiego.
Wybrałem tylko fragmenty dotycznące stopnii m.cz.

Część pierwsza:
Załączniki
OSH01.JPG
OSH02.JPG
OSH03.JPG
OSH04.JPG
OSH05.JPG
OSH06.JPG
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

I część 2.

Wydaje mi się, że przykłady są proste i dobrze opisane.
Warte zapoznania się.

Pozdrawiam
M.
Załączniki
OSH07.JPG
OSH08.JPG
OSH09.JPG
OSH10.JPG
OSH11.JPG
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Wielkie dzięki, na pewno się przyda :) Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe skany książek lub linki do stron, to śmiało wrzucajcie, wiedzy nigdy za wiele :)
ODPOWIEDZ