Witam kolegę, który chce się czegoś dowiedzieć.
Dragon pisze:Super

Dzięki za odp. Mam jeszcze pytanko. Wiele osób poleca G.S. Cykin "Wzmacniacze elektroniczne", ale czy taki ktoś jak ja (klasa maturalna) jest w stanie ogarnąć i zrozumieć o co w tej książce dokładnie chodzi? Pytam się, bo niedawno kupiłem książkę Pana Aleksandra Zawady pt. "Lampy elektronowe w aplikacjach audio". Jak bardzo się skupie, to jakoś idzie, ale potrzebowałbym czegoś w tym stylu :
http://www.eioba.pl/a/1jjw/lampy-audio , tylko z obliczeniami

Książka Pana Zawady jest bardzo fajnie prowadzona, ale nie podoba mi się to, że w rozdziale o projektowaniu wzmacniaczy jest wiedzy na 80 stron, a przy praktycznych przykładach wykorzystujemy może 20 % z tego :/ Najbardziej potrzebowałbym nie masy teorii, a potem wykorzystania jakieś małej części tej wiedzy w projektowaniu, tylko projektowania razem z wytłumaczeniem potrzebnych wzorów.
Druga sprawa: zauważyłem, że praktycznie wszyscy łączą 6P6S z 6N9S. Rzeczywiście taki sposób jest najlepszy? A gdybym dał tam ecc81?
Pozdrawiam
Zacznę od tego, że zarówno książki Cykina jak i Malinina są dostępne w pdf w internecie. Możesz więc sam zapoznać się z ich zawartością i ocenić czy warto je zakupić.
Są w nich podane przykłady co i w jaki sposób liczyć, chociaż tak jak piszesz, większość wiedzy teoretycznej nie jest używana w przykładach.
Bardzo dużo informacji o działaniu stopni m.cz i nie tylko znajdziesz również w książce "Technika odbioru radiowego" W.Rotkiewicza.
Jednak przebrnięcie przez teorię razem z jej zrozumieniem wymaga sporo czasu i znajomości wyższej matematyki (piszę wyższej, gdyż dzisiaj w Liceum nie ma całek, pochodnych czy liczb zespolonych). Za to przykłady są jasno opisane i odnoszą się do konkretnych wzorów i akapitów części teoretycznej.
Część wiedzy teoretycznej jest potrzebna przy projektowaniu stopni specjalnych np. pracującymi z wysokimi częstotliwościami lub małym poziomem napięć. W zakresie m.cz np. wiedza o neutralizacji stopnia zazwyczaj nie jest potrzebna.
Dużo informacji znajdziesz również na stronie Toma. Są tam przykładowe schematy wzmacniaczy gitarowych z opisami co wnoszą do układu poszczególne elementy.
Kiedyś odesłałbym Cię również do strony ECCLab. Tam była cała wiedza jakiej teraz szukasz, razem z dobrymi przykłądami. Niestety w necie już jej nie ma.
Proponuję byś ściągnął sobie Cykina, a nastepnie na podstawie przykładów w nim zawartych zaczął projektować wzmacniacz. Jeśli natrafisz na jakąś niejasność, zapytaj. Koniecznie przedstaw swój tok myślenia i wykonane wcześniej obliczenia. Wtedy na pewno ktoś udzieli Ci wyjaśnienia lub wskaże gdzie mozesz je znaleźć.
Co do 6P6S i 6N9S, to mogą być łączone ze względu na zbliżony wygląd. Nie ma żadnych przeciwwskazań do łączenia 6P6S z innymi lampami np ECC81, ECC83 czy EF86.
Pozdrawiam
M.