Czas leczy rany . i bąble.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Czas leczy rany . i bąble.

Post autor: ed_net »

Witam !
Sprawa jest dosyć typowa i znana , a mianowicie rekonstrukcja skal radiowych. Kolega Wojtek Tradytor zrekonstruował mi kiedyś skalę do radia Mikrofona 333 i wydrukował na folii samoprzylepnej . Pomimo stosowania różnych metod nie udawało mi się przykleić folii bez bąbelków powietrza. Wiec odpuściłem temat w oczekiwaniu , że może nastaną jakieś lepsze technologie , włożyłem folię pomiędzy dwie szybki , położyłem na dnie szuflady i ułożyłem na niej jakieś pudełka ,żeby się nie stłukła.
A dzisiaj po około 1,5 roku robiąc jakieś porządki odkryłem ,że jest skala i ANI ŚLADU BĄBELKA.
Fotkę załączam ,nieudaną zresztą bo nie mogłem się doczekać dnia więc zrobiłem z lampą błyskową.
Sposób więc jest , teraz tylko kwestia jak długo będzie w tym stanie bez bąbelków toto się trzymać.
Dam informację za rok jak się Komuś niezbyt spieszy.
Pozdrawiam Kolegów, a Wojtka w szczególności za bardzo dobrą robotę.
Edward
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Re: Czas leczy rany . i bąble.

Post autor: _idu »

ed_net pisze:
Wszelkie samoprzylepne naklejki szczególnie wielkoformatowe to naklejało sie na mokrą (woda plus detergent) powierzchnię. Ułatwało to wypchnięcie bąbli np. szczotką.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Tak samo folie do przyciemniania szyb. Umyć szybę, spryskać wodą z niewielką ilością detergentu, położyć folię i od środka w stronę brzegów miękką szpachelką wypycha się wodę. Klucz to ta 'szpachelka' nie może być za twarda bo porysuje folię, ani za miękka bo będzie trudniej zrobić to dobrze.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Samo wyszło -samo wejdzie.Choc akurat zastosowaleś najlepszy sposób.
Przy okazji polecam zdobyc szybki od scanerów.To wysokiej jakości szlifowane szkło i nadaje sie do wielu rzeczy.
T