Witam !
Sprawa jest dosyć typowa i znana , a mianowicie rekonstrukcja skal radiowych. Kolega Wojtek Tradytor zrekonstruował mi kiedyś skalę do radia Mikrofona 333 i wydrukował na folii samoprzylepnej . Pomimo stosowania różnych metod nie udawało mi się przykleić folii bez bąbelków powietrza. Wiec odpuściłem temat w oczekiwaniu , że może nastaną jakieś lepsze technologie , włożyłem folię pomiędzy dwie szybki , położyłem na dnie szuflady i ułożyłem na niej jakieś pudełka ,żeby się nie stłukła.
A dzisiaj po około 1,5 roku robiąc jakieś porządki odkryłem ,że jest skala i ANI ŚLADU BĄBELKA.
Fotkę załączam ,nieudaną zresztą bo nie mogłem się doczekać dnia więc zrobiłem z lampą błyskową.
Sposób więc jest , teraz tylko kwestia jak długo będzie w tym stanie bez bąbelków toto się trzymać.
Dam informację za rok jak się Komuś niezbyt spieszy.
Pozdrawiam Kolegów, a Wojtka w szczególności za bardzo dobrą robotę.
Edward
Czas leczy rany . i bąble.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Czas leczy rany . i bąble.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Czas leczy rany . i bąble.
Wszelkie samoprzylepne naklejki szczególnie wielkoformatowe to naklejało sie na mokrą (woda plus detergent) powierzchnię. Ułatwało to wypchnięcie bąbli np. szczotką.ed_net pisze:
-
- 1250...1874 posty
Tak samo folie do przyciemniania szyb. Umyć szybę, spryskać wodą z niewielką ilością detergentu, położyć folię i od środka w stronę brzegów miękką szpachelką wypycha się wodę. Klucz to ta 'szpachelka' nie może być za twarda bo porysuje folię, ani za miękka bo będzie trudniej zrobić to dobrze.
-
- 1875...2499 postów
Samo wyszło -samo wejdzie.Choc akurat zastosowaleś najlepszy sposób.
Przy okazji polecam zdobyc szybki od scanerów.To wysokiej jakości szlifowane szkło i nadaje sie do wielu rzeczy.
T
Przy okazji polecam zdobyc szybki od scanerów.To wysokiej jakości szlifowane szkło i nadaje sie do wielu rzeczy.
T