ciekawy wzmacniacz wizji na PCF82

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

ciekawy wzmacniacz wizji na PCF82

Post autor: Alek »

jako, że paru kolegów deklarowało chęć budowy odbiornika TV (ja też :D ) toteż pomyślałem, że może kogoś zainteresuje podany w załącznikach schemat z RiK 7/1967. Jest to wzmacniacz wizji na lampie PCF82.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz, 7 sierpnia 2005, 21:22 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Bardzo ciekawy układ. Tego chyba nie było standartowo w polskich odbiornikach TV nigdy (ja tego nie spotkałem). Jak będę miał czas, a trudno z tym, to zacznę budowę TV na lampach. Nie wiem co z tego jednak wyjdzie. Zamiast kineskopu dam oczywiście lampę oscyloskopową. Do głowicy właduję samą PCC88 (na jednej połowie heterodyna+mieszacz, na drugiej wmzacniacz w.cz.). Do wmzcniacza p.cz. wizji wstawię EF184. Do detektora wizji dam EAA91 jako detektor amplitudy z powielaczem, potem ten wzmacniacz wizji na PCF82. Wzmacniacz p.cz. fonii też na EF184. Detektor fonii w układzie detektora iloczynowego z EAA91. Wzmacniacz m.cz. na PCL86. Generatory pionu i poziomu dam na PFL200. Oba generatorki blokowałbym z sieci napięciem żarzenia (o ile tak się da, a może ja bzdury gadam). Potem będzie trzeba zaogniskować wiązkę w lampie oscyloskopowej polaryzując poszcególne siatki lampy. Lampę oscyloskopową zasilać będę z trójpowielacza. W zasilaczu anodowym da się np. EZ80, lub cokolwiek innego.

Czy to bzdury, czy nie ?
Alek

maciej_333 pisze:Bardzo ciekawy układ. Tego chyba nie było standartowo w polskich odbiornikach TV nigdy (ja tego nie spotkałem).
nie było to fabryczne rozwiązanie.
maciej_333 pisze: Do głowicy właduję samą PCC88 (na jednej połowie heterodyna+mieszacz, na drugiej wzmacniacz w.cz.).
moim skromnym zdaniem będzie to za mało.

maciej_333 pisze:Detektor fonii w układzie detektora iloczynowego z EAA91.

chyba stosunkowego?
maciej_333 pisze:Oba generatorki blokowałbym z sieci napięciem żarzenia (o ile tak się da, a może ja bzdury gadam).
a cóż to znaczy?
maciej_333 pisze:Potem będzie trzeba zogniskować wiązkę w lampie oscyloskopowej polaryzując poszczególne siatki lampy.

dokładniej biorąc w siatce trzeciej.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Czyli jednak trochę bzdury gadam. A z tym blokowaniem to coś mi się popie***o. Może zrobić głowicę na dwóch PCC88 ? Na jednej dwustoponiowy wzmacniacz w.cz., potem na kolejnej połowie kolejnej lampy heterodyna i mieszacz. Tak będzie lepiej i czułość większa. Boję się tylko, że będę miał trochę mało stopni we wzmacniacz częstotliwości pośrednich.

A teraz mam w głowie głupi pomysł. Może zrobić odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu ? Czy to wogóle by działało ? Może zrobić to wtedy tak: Wzmacniacz w.cz. na EF183 (z selektodą można się pokusić o małe ARW), detektor wizji jak poprzednio, wzmacniacz wizji na EF184, potem generatory na PFL200. Fonia na filtrze, który nastrojony będzie na częstotliwość o 6,5MHz większą od częstotliwości odbieranego sygnału, czyli taki obwód LC podpiąłbym do wyjścia mojego wzmacniacza w.cz. Potem dyskryminator (pojedyńczy obwód LC, pracujący na zboczu charakterystyki) i detektor na połowie EAA91. Wzmacniacz m.cz. na PCL86. Zasilacz jak w rozwiązaniu poprzednim. I co ty na to ? Czy jest jakiś sens ?
Alek

muszą być co najmniej 3...4 stopnie wzmocnienia przed detektorem wizji.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Dobrze Alku. A widziałeś już ten układ z RiK 9/55 ? Jak sądzisz czy to może wogóle pracować ? Schemat w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Przygladam się czy nie ma rażących błedów. Troszkę nie podoba mi się wzmacniacz wizji... Zakładając jednak, że odbiornik ten byłby w stanie działać to tylko w bezposrednim sąsiedztwie nadajnika. Poza tym kiedyś, gdy program był nadawany na 49 MHz (chyba) i być może to mogło działać. Dziś na tym kanale nic się nie nadaje.

Jeszcze jedno: Synchronizacja odchylania pionowego jest bezposrednio z sieci. Odnoszę wrażenie, że dzis już tak się nie synchronizuje generatorów TV :lol: . Trochę też niejasne jest dla mnnie działanie synchronizacji poziomej.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

kurczę ten telewizor pokazany wyżej to tylko rozwiązanie teoretyczne czy naprawdę go ktoś zbudował? To ma prawo działąć???
Alek

Dziś nie ma prawa działać.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak kiedyœ go zbudowali i w tamtych czasach mógł pracować. Gdybœ go rozbudował tzn. dodał przemianę, i kilkustopniowy wzmcniacz p.cz. to by działał na pewno. Ja jednak zmeiniłbym w nim chyba wszystko.