pierwszy model radia Stolica

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

pierwszy model radia Stolica

Post autor: romanradio »

Wrak takiego radyjka znalazłem w szopie z dziurawym dachem na Podhalu.Skorodowane chassis (nr 006271) i elementy na nim odnowiłem/uruchomiłem w ciągu kilku mies,skrzynka (a raczej to co z niej zostało) była do wyrzucenia.Niedawno zdobyłem na Allegro taką samą oryginalną skrzynkę w niezłym stanie,różni się od następnych tymi bocznymi wstawkami z mosiądzu.Radio gra całkiem przyzwoicie nawet na krótkiej antenie,Niestety nadal poszukuję nietypowej tylnej ścianki,ma być na niej tylko napis STOLICA,bez cyfr.Ten pierwszy model Stolicy jest już rzadkością.
Na drugim foto;
przedłużka od głośnika do chassis jest b. pożyteczną rzeczą,zrobioną z wtyku i gniazda oktalowego,powinna być większej długości,aby np. strojone radio było oddzielone od skrzynki bez konieczności demontażu głośnika
pozdrawiam Roman
554 (Kopiowanie).JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: pierwszy model radia Stolica

Post autor: tradytor »

Moja ulubiona wersja Stolicy w grundigowskiej skrzynce. Przyjemnie popatrzeć. Nie czepiam się, ale zapytam dlaczego tak kolorowo w środku?
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

tradytor pisze:Moja ulubiona wersja Stolicy w grundigowskiej skrzynce. Przyjemnie popatrzeć. Nie czepiam się, ale zapytam dlaczego tak kolorowo w środku?
Witaj Kolego
hmm...wymienię kilka powodów,do wyboru
1-bo tego nie będzie widać po założeniu ścianki
2-bo jeszcze 5 lat temu malowałem skorodowane detale podkładem antykorozyjnym i kolorem jaki miałem.Teraz są dostępne lakiery w sprayu alu/alucynk/cynk,i to w różnych odcieniach.Blacha pod skalę nie na kremowo,ale żółto ,bo ciekawiej wygląda skala przy świecących żaróweczkach
3-bo to moje radio 8)
Żałuję tylko,że nie zrobiłem zdjęcia jak wyglądało chassis przed demontażem
Bardziej spostrzegawczy mogli też zauważyć,że świecą żaróweczki,choć słabiej ,a lampy nie!.To dlatego,że po prawej stronie stołu (oryginalny post-zuritowski stół do radiówki,widać wyłącznik z napisem autotrafo.Pokrętło tegoż jest w pulpicie,woltomierz tablicowy "na widoku".Uruchamiam / wygrzewam radyja na obniżonym napięciu zasilania,tutaj 1/2.Polecam kolegom używanie autotrafa,wystarczy o małej mocy,uchroni nas to przy naprawach radyjka nie załączanego np.od 10-ciu lat od wielu przykrych i kosztownych niespodzianek
Napisałeś ciekawą rzecz,czy taka skrzynka faktycznie była wzorowana na którymś modelu Grundiga?.jeśli tak to na jakim?
pozdrawiam R.R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Radioodbiorniki Grundiga z 1953/54 mają takie same wstawki. Albo inaczej Stolica ma takie same wstawki jak Grundig. Stolica to 1955r....
http://www.radiomuseum.org/r/grundig_20 ... 1_w_2.html

Mam wrażenie, że pokrętła i skala Stolicy to też "kopiuj wklej"
Wołyń 1943. Pamiętamy!