Radio Tesla Carioca 433A-poszukuję informacji

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gregor12
5...9 postów
5...9 postów

Radio Tesla Carioca 433A-poszukuję informacji

Post autor: gregor12 »

Witam! Jestem posiadaczem radia Tesla Carioca 433A - nie działa, po sprawdzeniu wynika, że jest spalony trafo zasilający. Szukam schematu tego radia i danych tego transformatora (symbol 1PN 665 29.1). Proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Radio Tesla Carioca 433A-poszukuję informacji

Post autor: zagore1 »

gregor12 pisze:Witam! Jestem posiadaczem radia Tesla Carioca 433A - nie działa, po sprawdzeniu wynika, że jest spalony trafo zasilający. Szukam schematu tego radia i danych tego transformatora (symbol 1PN 665 29.1). Proszę o pomoc!
Witamy następnego grzebacza :-)
To radio jest na radiohistoria.sk ( rejestracja darmowa)
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/main.nsf/wcatalog
A tu jest schemat:
http://elektrotanya.com/tesla_433-cario ... nload.html

Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Witaj nowy/ potencjalny/ radiokolego
Tak czy owak trafo sieciowe trzeba rozmontować do gołego karkasu.Zmierzyć suwmiarką średnice drutów.ALE najpierw trzeba obliczyć tzw. przekładnię transformatora ,czyli ilość zwoi/na 1 wolt napięcia.Musisz policzyć zwoje uzwojenia żarzenia 6,3V,z tego najgrubszego drutu, i zapisać sobie! Przeliczasz następnie z/V dla napięcia sieciowego 230V,dla anodowego około 250V.Dokładny przepis znajdziesz w przepastnych materiałach forum .
Jeśli chcesz to zrobić ,dajesz następnie karkas trafo do nawinięcia nowych uzwojeń-żarzenia/sieciowego/anodowego do zakładu elektromechanicznego regenerującego silniki elektryczne lub AGD z załącznikiem-ilość zwojów i średnice drutu nawojowego tych 3-ch uzwojeń
Przed zamontowaniem gotowego trafa trzeba bezwzględnie sprawdzić,jaka była przyczyna spalenia,nie zdarza się to bez powodu
powodzenia
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
gregor12
5...9 postów
5...9 postów

Re: Radio Tesla Carioca 433A-poszukuję informacji cd...

Witam!!! Dziękuję za pomocne informacje o tym radiu. Trochę było przestoju, ale coś drgnęło. Na razie radio stroi o odbiera na falach średnich. Gra cicho ale to później będzie do zrobienia. Kolejny problem to kilka pokruszonych rdzeni w cewkach strojeniowych. Polskie nie pasują bo mają inną średnicę. Może ktoś ma takie z innych czeskich odbiorników. Proszę o pomoc.
Załączniki
Obraz 404.jpg
Obraz 405.jpg
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Restauruję aktualnie czeską Teslę "Poezja" i spotkałem się z podobnym problemem jak u kolegi. Czy filtry w, których rdzenie są skruszone wykazywały jakieś objawy ingerencji "naprawiaczy"? U mnie ukruszone rdzenie były owinięte czymś w rodzaju teflonu do rur.

W najgorszym wypadku można wymienić filtry posiłkując się złomem z jakiegoś krajowego "Klawesyna"
Awatar użytkownika
gregor12
5...9 postów
5...9 postów

Witam! U mnie nie było nic - tak jakby były "zapieczone". Tulejki cewek zawierają po dwa rdzenie. Dolne dało się wykręcić, górne w dwóch cewkach pokruszone. Trzeba chyba szukać "dawcy"!!
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Idąc tropem poszukiwania dawcy wygrzebałem w domu rodzinnym resztki radia Tesla Nabucco. Okazało się że poezja do której rdzeni szukałem ma rdzenie o większej średnicy. Okazało się też, że pasują doń rdzenie z filtrów starego OTV. Ich zastosowanie wymagało dobrania innych pojemności w filtrze tak by uzyskać prawidłowe zestrojenie. Bez wobulatora byłoby to denerwujące.
Udało Ci się znaleźć rdzenie?
ODPOWIEDZ