Radio Tesla Carioca 433A-poszukuję informacji
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Radio Tesla Carioca 433A-poszukuję informacji
Witam! Jestem posiadaczem radia Tesla Carioca 433A - nie działa, po sprawdzeniu wynika, że jest spalony trafo zasilający. Szukam schematu tego radia i danych tego transformatora (symbol 1PN 665 29.1). Proszę o pomoc!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Re: Radio Tesla Carioca 433A-poszukuję informacji
Witamy następnego grzebaczagregor12 pisze:Witam! Jestem posiadaczem radia Tesla Carioca 433A - nie działa, po sprawdzeniu wynika, że jest spalony trafo zasilający. Szukam schematu tego radia i danych tego transformatora (symbol 1PN 665 29.1). Proszę o pomoc!

To radio jest na radiohistoria.sk ( rejestracja darmowa)
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/main.nsf/wcatalog
A tu jest schemat:
http://elektrotanya.com/tesla_433-cario ... nload.html
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- romanradio
- 1250...1874 posty
Witaj nowy/ potencjalny/ radiokolego
Tak czy owak trafo sieciowe trzeba rozmontować do gołego karkasu.Zmierzyć suwmiarką średnice drutów.ALE najpierw trzeba obliczyć tzw. przekładnię transformatora ,czyli ilość zwoi/na 1 wolt napięcia.Musisz policzyć zwoje uzwojenia żarzenia 6,3V,z tego najgrubszego drutu, i zapisać sobie! Przeliczasz następnie z/V dla napięcia sieciowego 230V,dla anodowego około 250V.Dokładny przepis znajdziesz w przepastnych materiałach forum .
Jeśli chcesz to zrobić ,dajesz następnie karkas trafo do nawinięcia nowych uzwojeń-żarzenia/sieciowego/anodowego do zakładu elektromechanicznego regenerującego silniki elektryczne lub AGD z załącznikiem-ilość zwojów i średnice drutu nawojowego tych 3-ch uzwojeń
Przed zamontowaniem gotowego trafa trzeba bezwzględnie sprawdzić,jaka była przyczyna spalenia,nie zdarza się to bez powodu
powodzenia
R.
Tak czy owak trafo sieciowe trzeba rozmontować do gołego karkasu.Zmierzyć suwmiarką średnice drutów.ALE najpierw trzeba obliczyć tzw. przekładnię transformatora ,czyli ilość zwoi/na 1 wolt napięcia.Musisz policzyć zwoje uzwojenia żarzenia 6,3V,z tego najgrubszego drutu, i zapisać sobie! Przeliczasz następnie z/V dla napięcia sieciowego 230V,dla anodowego około 250V.Dokładny przepis znajdziesz w przepastnych materiałach forum .
Jeśli chcesz to zrobić ,dajesz następnie karkas trafo do nawinięcia nowych uzwojeń-żarzenia/sieciowego/anodowego do zakładu elektromechanicznego regenerującego silniki elektryczne lub AGD z załącznikiem-ilość zwojów i średnice drutu nawojowego tych 3-ch uzwojeń
Przed zamontowaniem gotowego trafa trzeba bezwzględnie sprawdzić,jaka była przyczyna spalenia,nie zdarza się to bez powodu
powodzenia
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
Re: Radio Tesla Carioca 433A-poszukuję informacji cd...
Witam!!! Dziękuję za pomocne informacje o tym radiu. Trochę było przestoju, ale coś drgnęło. Na razie radio stroi o odbiera na falach średnich. Gra cicho ale to później będzie do zrobienia. Kolejny problem to kilka pokruszonych rdzeni w cewkach strojeniowych. Polskie nie pasują bo mają inną średnicę. Może ktoś ma takie z innych czeskich odbiorników. Proszę o pomoc.
Restauruję aktualnie czeską Teslę "Poezja" i spotkałem się z podobnym problemem jak u kolegi. Czy filtry w, których rdzenie są skruszone wykazywały jakieś objawy ingerencji "naprawiaczy"? U mnie ukruszone rdzenie były owinięte czymś w rodzaju teflonu do rur.
W najgorszym wypadku można wymienić filtry posiłkując się złomem z jakiegoś krajowego "Klawesyna"
W najgorszym wypadku można wymienić filtry posiłkując się złomem z jakiegoś krajowego "Klawesyna"
Witam! U mnie nie było nic - tak jakby były "zapieczone". Tulejki cewek zawierają po dwa rdzenie. Dolne dało się wykręcić, górne w dwóch cewkach pokruszone. Trzeba chyba szukać "dawcy"!!
Idąc tropem poszukiwania dawcy wygrzebałem w domu rodzinnym resztki radia Tesla Nabucco. Okazało się że poezja do której rdzeni szukałem ma rdzenie o większej średnicy. Okazało się też, że pasują doń rdzenie z filtrów starego OTV. Ich zastosowanie wymagało dobrania innych pojemności w filtrze tak by uzyskać prawidłowe zestrojenie. Bez wobulatora byłoby to denerwujące.
Udało Ci się znaleźć rdzenie?
Udało Ci się znaleźć rdzenie?