radio lampowe do retro auta

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

radio lampowe do retro auta

Post autor: romanradio »

Tak jakoś wziąłem i uruchomiłem to miniradio :) którego nie mogę znależć na Radiomuzeum.org.Tak na wyczucie -jest z początku lat 30-tych.Dziwaczna nazwa,ale gra całkiem przyzwoicie ,zasilane z akumulatora 6V/12Ah,z plusem na masie.Usiłowałem go zepsuć,pochodzi z Florydy,więc chyba było wciąż wilgotne,co skutkowało korozją uzwojeń trafa przetwornicy,rozsypania się wibratora,zżarciem uzwojenia anodowego trafka głośnikowego.Dla kawału,a raczej oczekując na oryginalne,ze "szrotu" zamontowałem(przykleiłem!) znacznie większe trafo z zasilacza sieciowego do czegoś,no i działa.Pomalowane jest lakierem "wrinkle",czyli ze zmarszczkami,taki był w oryginale,ale domorosły samochodziarz "malnał" przednią część obudowy wraz z piękną(teraz) listwą mosiężną na niebiesko,sadzę ,że starym stwardniałym pędzelkiem.Poniewaz radyjo ma tzw. pamięć mechaniczną,w okienka listwy wtykało się tekturki z nazwami stacji,pozostawiona jest szczelina od góry listwy.Jak to bywało w pospolitych radiach amerykańskich jest tylko zakres fal średnich.Te nasze kondensatory KSE widoczne pod spodem będą oklejone oryginalnymi papierkami,na razie rażą w oczy.Dla spostrzegawczych:
brakowało elementu ciernego do napędu koła agregatu strojenia,więc znalazłem w przydasiach i wkleiłem coś gumowego sam nie wiem z czego,pewnie kol. chrzan będzie wiedział.
Romanradio
356 (Kopiowanie).JPG
359 (Kopiowanie).JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
karm kthehet
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: radio lampowe do retro auta

Post autor: AZ12 »

Teraz pozostaje przerobić na 12V, zastosować odpowiedni konwerter i cieszyć się słuchaniem krajowych stacji radiowych.

Instalacje elektryczne z biegunem dodatnim na masie stosowano W USA do 1958 roku, po wojnie zaczęto stosować 12V w samochodach osobowych, stosowanie tego rozwiązania miało zmniejszyć korozję elementów instalacji połączonych z masą.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

AZ12 pisze:Teraz pozostaje przerobić na 12V, zastosować odpowiedni konwerter i cieszyć się słuchaniem krajowych stacji radiowych.

Instalacje elektryczne z biegunem dodatnim na masie stosowano W USA do 1958 roku, po wojnie zaczęto stosować 12V w samochodach osobowych, stosowanie tego rozwiązania miało zmniejszyć korozję elementów instalacji połączonych z masą.
zamiast DC/DC z 12 na 6V można zamontować w szereg 2 akumulatorki 6V ładowane z instalacji samochodowej 12V,reszta jak piszesz.No ale najpierw auto z epoki :) Pozdrawiam R.
karm kthehet
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

W aucie typu GAZ dało by się spokojnie zamontować. Tam pod deską rozdzielczą jest zagięcie blachy, właśnie do tego płaskownika z dziurkami.

Widać że jest to radio z USA, na równe drogi USA, do aut i zawieszeń z USA.

1) konstrukcja jest celowa, przemyślana i jedno modułowa (przy nim "Żerań" wygląda jak jakiś przenośny Rentgen)
2) z drugiej strony żadna, z jak by nie było dużych lamp ani masywny wibrator nie jest umocowany inaczej niż w cokole.
U nas po godzinnej jeździe Żukiem po bruku z radia zostały by szczątki. W "Żeraniu" każda lampa jest dociśnięta sprężyną.
3) zaś programator świadczy o bogatym rynku medialnym coś jak u nas na UKF (już wtedy!)

słowem - inny świat :roll:
Robert SP5RF
adfam
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adfam »

Witam. Może parę radyjek na temat, jak w tytule... To niebieskie w trakcie renowacji, juz się odzywa. Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Romanie- bardzo fajne radio. Widzę, że wrinkle już masz opanowany 8). Tu coś bardzo podobnego: http://www.ebay.com/itm/Rare-1930s-Airc ... 9b&vxp=mtr .