radio lampowe do retro auta

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

radio lampowe do retro auta

Post autor: romanradio »

Tak jakoś wziąłem i uruchomiłem to miniradio :) którego nie mogę znależć na Radiomuzeum.org.Tak na wyczucie -jest z początku lat 30-tych.Dziwaczna nazwa,ale gra całkiem przyzwoicie ,zasilane z akumulatora 6V/12Ah,z plusem na masie.Usiłowałem go zepsuć,pochodzi z Florydy,więc chyba było wciąż wilgotne,co skutkowało korozją uzwojeń trafa przetwornicy,rozsypania się wibratora,zżarciem uzwojenia anodowego trafka głośnikowego.Dla kawału,a raczej oczekując na oryginalne,ze "szrotu" zamontowałem(przykleiłem!) znacznie większe trafo z zasilacza sieciowego do czegoś,no i działa.Pomalowane jest lakierem "wrinkle",czyli ze zmarszczkami,taki był w oryginale,ale domorosły samochodziarz "malnał" przednią część obudowy wraz z piękną(teraz) listwą mosiężną na niebiesko,sadzę ,że starym stwardniałym pędzelkiem.Poniewaz radyjo ma tzw. pamięć mechaniczną,w okienka listwy wtykało się tekturki z nazwami stacji,pozostawiona jest szczelina od góry listwy.Jak to bywało w pospolitych radiach amerykańskich jest tylko zakres fal średnich.Te nasze kondensatory KSE widoczne pod spodem będą oklejone oryginalnymi papierkami,na razie rażą w oczy.Dla spostrzegawczych:
brakowało elementu ciernego do napędu koła agregatu strojenia,więc znalazłem w przydasiach i wkleiłem coś gumowego sam nie wiem z czego,pewnie kol. chrzan będzie wiedział.
Romanradio
356 (Kopiowanie).JPG
359 (Kopiowanie).JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: radio lampowe do retro auta

Post autor: AZ12 »

Teraz pozostaje przerobić na 12V, zastosować odpowiedni konwerter i cieszyć się słuchaniem krajowych stacji radiowych.

Instalacje elektryczne z biegunem dodatnim na masie stosowano W USA do 1958 roku, po wojnie zaczęto stosować 12V w samochodach osobowych, stosowanie tego rozwiązania miało zmniejszyć korozję elementów instalacji połączonych z masą.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

AZ12 pisze:Teraz pozostaje przerobić na 12V, zastosować odpowiedni konwerter i cieszyć się słuchaniem krajowych stacji radiowych.

Instalacje elektryczne z biegunem dodatnim na masie stosowano W USA do 1958 roku, po wojnie zaczęto stosować 12V w samochodach osobowych, stosowanie tego rozwiązania miało zmniejszyć korozję elementów instalacji połączonych z masą.
zamiast DC/DC z 12 na 6V można zamontować w szereg 2 akumulatorki 6V ładowane z instalacji samochodowej 12V,reszta jak piszesz.No ale najpierw auto z epoki :) Pozdrawiam R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

W aucie typu GAZ dało by się spokojnie zamontować. Tam pod deską rozdzielczą jest zagięcie blachy, właśnie do tego płaskownika z dziurkami.

Widać że jest to radio z USA, na równe drogi USA, do aut i zawieszeń z USA.

1) konstrukcja jest celowa, przemyślana i jedno modułowa (przy nim "Żerań" wygląda jak jakiś przenośny Rentgen)
2) z drugiej strony żadna, z jak by nie było dużych lamp ani masywny wibrator nie jest umocowany inaczej niż w cokole.
U nas po godzinnej jeździe Żukiem po bruku z radia zostały by szczątki. W "Żeraniu" każda lampa jest dociśnięta sprężyną.
3) zaś programator świadczy o bogatym rynku medialnym coś jak u nas na UKF (już wtedy!)

słowem - inny świat :roll:
Robert SP5RF
adfam
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adfam »

Witam. Może parę radyjek na temat, jak w tytule... To niebieskie w trakcie renowacji, juz się odzywa. Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Romanie- bardzo fajne radio. Widzę, że wrinkle już masz opanowany 8). Tu coś bardzo podobnego: http://www.ebay.com/itm/Rare-1930s-Airc ... 9b&vxp=mtr .