Wykonanie nowej podziałki do miernika analogowego

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Wykonanie nowej podziałki do miernika analogowego

Post autor: Danilewicz »

Witam!
Czy ktoś mógłby mnie poinstruować jak na komputerze wykonać nową podziałkę do miernika (właściwie, to samego ustroju)? Zaznaczam, że jeśli chodzi o obsługę programów typu CorelDraw itp. jestem laikiem. Jedyny program graficzny, którego obsługa idzie mi znośnie, to GIMP.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
haderach
50...74 posty
50...74 posty

Re: Wykonanie nowej podziałki do miernika analogowego

Post autor: haderach »

http://radioaktiv.ru/loads/softf/scale_bar/
Program Galva, jeśli dobrze pamiętam.
Kiedyś się bawiłem.
Majster_15
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Majster_15 »

Zobacz jak genialnie zrobił to Kolega HaMar w swoim temacie o zasilaczu.
:arrow: viewtopic.php?f=8&t=27244#p285465

Może warto będzie zasięgnąć jego rady na wykonanie cyferblatu do Twojego miernika.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

@haderach
Dzięki za program :wink: Teraz tylko muszę się nauczyć go obsługiwać
@Majster_15
Widziałem, wykonanie jest świetne. Problem w tym, że ja nie potrafię obsługiwać programów graficznych.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

Kolego Danilewicz jeżeli chcesz wykonać skale na profesjonalnym poziomie proponuję mimo wszystko zainteresowanie się grafiką wektorową. Na początek zupełnie wystarczy freeware'owy Inkscape, jest nawet w wersji portable i oczywiście w naszym ojczystym języku wraz z tutorialami!
Jeżeli się na to zdecydujesz mogę poprowadzić przez cały proces. Takie umiejętości naprawdę mogą być przydatne nawet w codziennym życiu :D .

Pozdrawiam, Marek
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Może jednak spróbuję. Byłbym bardzo wdzięczny :wink: Mnie akurat chodzi o nietypową podziałkę - do jednego ustroju 12, do drugiego 60. Jestem w trakcie robienia zegara z odczytem analogowym.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
cirrostrato
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: cirrostrato »

Zasadę działania takiego ,,zegara'' mogę sobie wyobrazić, osobiście sugeruję użycie mierników o skali ok. 300stopni, czasem są do zdobycia.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

:arrow: cirrostrato pomysł z szerokokątnymi wskaźnikami może być ciekawy, pytanie gdzie i za ile je kupić :?: :shock: .
Opis tworzenia skali będę sukcesywnie opisywał na forum aby również inni zainteresowani mogli z niego skorzystać.
:arrow: Danilewicz No to rozpoczniemy od "warunków wstępnych":

1) należy pobrać Inkscape, najlepiej z tego źródła: http://www.inkscape.org/en/download/windows/, zainstalować, lub pobrać wersję portable która tylko się rozpakuje do wskazanego folderu i jest gotowa do pracy. Ustawić j. polski.
2) rozumiem że posiadasz drukarkę lub dostęp do takowej?
3) wymontować DELIKATNIE jedną płytkę skali. Jeżeli masz wątpliwości jak, prześlij zdjęcie posiadanych wskaźników a poinstruuję.
4) narysować w Inkscape obrys posiadanej płytki skali używając możliwie cienkiej linii.
5) wyznaczyć na rysunku punkt osi obrotu ramki wskaźnika używając prowadnic.
Jeżeli masz wątpliwości, pytaj :)

C.D.N.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
cirrostrato
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: cirrostrato »

HaMar pisze::arrow: cirrostrato pomysł z szerokokątnymi wskaźnikami może być ciekawy, pytanie gdzie i za ile je kupić :?: :shock: .
W niedziele sprawdzę na Wolumenie bo tam takie ustroje czasem widuję.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

@cirrostrato
Mierniki już mam, a nie chcę wchodzić w dodatkowe koszty. Niemniej przy wskaźnikach o większym kącie na pewno wyglądałoby to lepiej :wink:
@HaMar
Skale są już wymontowane, z tym nie ma problemu. Jak narysować obrys i wyznaczyć punkt osi obrotu? Nigdy nie miałem do czynienia z takimi programami :(
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

W weekend, przy chwili czasu przygotuję "łopatologiczny" wykład z użycia Inkscape'a do rysowania skal. Mam nadzieję że admin nie wyrzuci mnie "na zbity pysk" :shock: . A może warto zainwestować w siebie i poćwiczyć na podstawie tego: http://inkscape.org/doc/basic/tutorial-basic.pl.html, http://inkscape.org/doc/advanced/tutori ... ed.pl.html. Warto również zerknąć tu: http://inkscape-tutorial.pl/tutoriale/podstawy.html i na oficjalną stronę: http://inkscape.org/en/learn/tutorials/.
Przyznam, że "za Chiny Ludowe" nie wiem jak wejść bezpośrednio na polskojęzyczne tutoriale :oops: :?: . Powyższe linki utworzyłem wchodząc z oficjalnej strony anglojęzycznej i dopisując "pl" przed "html". A może ktoś zna bardziej eleganckie rozwiązanie?
:arrow: Danilewicz Napisz proszę, co o tym myślisz o takiej nauce?
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Możliwe, że serwer sam ci podrzuca dokumenty w języku który masz zdefiniowany w przeglądarce. W FF masz to ustawienie w Edycja->Preferencje->Treść->Języki. Przeglądarka we żądaniu HTTP wysyła listę akceptowanych języków (w kolejności od najbardziej chcianego, więc kolejność tego ustawienia ma znaczenie) a serwer odsyła dokument we tym który ma i jest najpierwszy na liście.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

@HaMar
Myślę, że taki tutorial będzie bardzo przydatny :)
Jakimś cudem udało mi się wykonać obrys. W jaki sposób podzielić skalę?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Danilewicz pisze:@HaMar
Myślę, że taki tutorial będzie bardzo przydatny :)
Jakimś cudem udało mi się wykonać obrys. W jaki sposób podzielić skalę?
Przyznam, że wobec dostępności polskojęzycznego tutoriala do Inkscape'a wolałbym nie pisać go raz jeszcze pod to zadanie :wink: . W tym wypadku wychodzi ze mnie leń :oops: . A jeżeli poradziłeś sobie z narysowaniem obrysu to niewiele więcej potrzebujesz do zrobienia całości. Poza tym, IMHO wiedza nabyta drogą samokształcenia jest trwalsza niż przyswojona w formie wykładu -"gotowca" :D .

Rozumiem ze obrys zrobiony za pomocą ścieżek (według nazewnictwa Inkscape)? Teraz może zaproponuję drogę na skróty, używając geometrii wykreślnej. Ja robiłem to w CorelDraw używając jako szablonu kalibrowanego skanu skali wklejonego do jednej z warstw rysunku, ale to trochę "wyższa szkoła jazdy" i jej poznanie nie jest konieczne do osiągnięcia celu.

1) weź kartkę grubszego papieru, naklej na niej jedną płytkę skali ale tak aby można ją później odkleić (np klejem biurowym).
2) weź zwykłą linijkę i przykładając ją do skrajnych znaczników skali (zera i koniec skali) tak aby krawędź linijki je pokryła, narysuj linię pod płytką skali. W pewnym miejscu linie te się przecinają. To jest punkt obrotu osi wskazówki! Warto dla zwiększenia dokładności narysować jeszcze dwie linie od innych kresek skali. Na załączonym rysunku są to linie czerwone.
3) odmierz odległość od punktu obrotu do np narożnika płytki skali, to jest promień którym przeniesiesz te odległości do programu. Im ta odległość będzie większa tym dokładniej ją przeniesiesz. Jeżeli skala jest prostokątna jako punkty odniesienia obierz górne narożniki. Na załączonym rysunku są to linie zielone.
4) narysuj w programie dwa okręgi o środkach w punktach które przyjąłeś za odniesienie i promieniach równych tym zmierzonym punkt wyżej. Przetną się w dwóch miejscach, jedno z nich to oś obrotu.
SKALA%~2.png
Jak będziesz miał to zrobione, odezwij się. C.D.N. :)
tszczesn pisze:Możliwe, że serwer sam ci podrzuca dokumenty w języku który masz zdefiniowany w przeglądarce. W FF masz to ustawienie w Edycja->Preferencje->Treść->Języki. Przeglądarka we żądaniu HTTP wysyła listę akceptowanych języków (w kolejności od najbardziej chcianego, więc kolejność tego ustawienia ma znaczenie) a serwer odsyła dokument we tym który ma i jest najpierwszy na liście.
Kolego Tomaszu, dzięki za "łopatologię" ale aż tak "ciemny" to ja nie jestem :wink: :!: . Oczywiście w preferencjach mam j.polski. Proponuję, wejdź tu: http://inkscape.org/en/learn/tutorials/, otwórz dowolny tutorial, np ten: http://inkscape.org/doc/basic/tutorial-basic.html i wpisz w adresie "pl." przed "html", czyli tak: http://inkscape.org/doc/basic/tutorial-basic.pl.html. Otworzy się ten sam tekst ale w j.polskim. Pytanie, jak to osiągnąć bez tych "czarów"? Bo opcje zmiany języka na tym portalu nie zawierają j. polskiego a przynajmnie ja tego nie widzę :( .
Ostatnio zmieniony sob, 24 maja 2014, 17:21 przez HaMar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Pewnie dlatego to tak jest zrobione, że w te tutoriale można bezpośrednio wejść z poziomu programu Inkscape - jak się wejdzie do helpa i wybierze odp. tutoriala.
Innymi słowy - jak się ma zainstalowanego Inkscape'a nie potrzeba wchodzić na stronę WWW, żeby poczytać tutoriale - program prawdopodobnie łączy się z w/w strona WWW i ściąga stamtąd dane.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
ODPOWIEDZ