Wykonanie nowej podziałki do miernika analogowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Danilewicz
- 375...499 postów
Wykonanie nowej podziałki do miernika analogowego
Witam!
Czy ktoś mógłby mnie poinstruować jak na komputerze wykonać nową podziałkę do miernika (właściwie, to samego ustroju)? Zaznaczam, że jeśli chodzi o obsługę programów typu CorelDraw itp. jestem laikiem. Jedyny program graficzny, którego obsługa idzie mi znośnie, to GIMP.
Pozdrawiam!
Czy ktoś mógłby mnie poinstruować jak na komputerze wykonać nową podziałkę do miernika (właściwie, to samego ustroju)? Zaznaczam, że jeśli chodzi o obsługę programów typu CorelDraw itp. jestem laikiem. Jedyny program graficzny, którego obsługa idzie mi znośnie, to GIMP.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Re: Wykonanie nowej podziałki do miernika analogowego
http://radioaktiv.ru/loads/softf/scale_bar/
Program Galva, jeśli dobrze pamiętam.
Kiedyś się bawiłem.
Program Galva, jeśli dobrze pamiętam.
Kiedyś się bawiłem.
-
- 75...99 postów
Zobacz jak genialnie zrobił to Kolega HaMar w swoim temacie o zasilaczu.
viewtopic.php?f=8&t=27244#p285465
Może warto będzie zasięgnąć jego rady na wykonanie cyferblatu do Twojego miernika.

Może warto będzie zasięgnąć jego rady na wykonanie cyferblatu do Twojego miernika.
- Danilewicz
- 375...499 postów
@haderach
Dzięki za program
Teraz tylko muszę się nauczyć go obsługiwać
@Majster_15
Widziałem, wykonanie jest świetne. Problem w tym, że ja nie potrafię obsługiwać programów graficznych.
Dzięki za program

@Majster_15
Widziałem, wykonanie jest świetne. Problem w tym, że ja nie potrafię obsługiwać programów graficznych.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Kolego Danilewicz jeżeli chcesz wykonać skale na profesjonalnym poziomie proponuję mimo wszystko zainteresowanie się grafiką wektorową. Na początek zupełnie wystarczy freeware'owy Inkscape, jest nawet w wersji portable i oczywiście w naszym ojczystym języku wraz z tutorialami!
Jeżeli się na to zdecydujesz mogę poprowadzić przez cały proces. Takie umiejętości naprawdę mogą być przydatne nawet w codziennym życiu
.
Pozdrawiam, Marek
Jeżeli się na to zdecydujesz mogę poprowadzić przez cały proces. Takie umiejętości naprawdę mogą być przydatne nawet w codziennym życiu

Pozdrawiam, Marek
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
- Danilewicz
- 375...499 postów
Może jednak spróbuję. Byłbym bardzo wdzięczny
Mnie akurat chodzi o nietypową podziałkę - do jednego ustroju 12, do drugiego 60. Jestem w trakcie robienia zegara z odczytem analogowym.

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 3125...6249 postów
Zasadę działania takiego ,,zegara'' mogę sobie wyobrazić, osobiście sugeruję użycie mierników o skali ok. 300stopni, czasem są do zdobycia.

Opis tworzenia skali będę sukcesywnie opisywał na forum aby również inni zainteresowani mogli z niego skorzystać.

1) należy pobrać Inkscape, najlepiej z tego źródła: http://www.inkscape.org/en/download/windows/, zainstalować, lub pobrać wersję portable która tylko się rozpakuje do wskazanego folderu i jest gotowa do pracy. Ustawić j. polski.
2) rozumiem że posiadasz drukarkę lub dostęp do takowej?
3) wymontować DELIKATNIE jedną płytkę skali. Jeżeli masz wątpliwości jak, prześlij zdjęcie posiadanych wskaźników a poinstruuję.
4) narysować w Inkscape obrys posiadanej płytki skali używając możliwie cienkiej linii.
5) wyznaczyć na rysunku punkt osi obrotu ramki wskaźnika używając prowadnic.
Jeżeli masz wątpliwości, pytaj

C.D.N.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 3125...6249 postów
W niedziele sprawdzę na Wolumenie bo tam takie ustroje czasem widuję.HaMar pisze:cirrostrato pomysł z szerokokątnymi wskaźnikami może być ciekawy, pytanie gdzie i za ile je kupić
![]()
.
- Danilewicz
- 375...499 postów
@cirrostrato
Mierniki już mam, a nie chcę wchodzić w dodatkowe koszty. Niemniej przy wskaźnikach o większym kącie na pewno wyglądałoby to lepiej
@HaMar
Skale są już wymontowane, z tym nie ma problemu. Jak narysować obrys i wyznaczyć punkt osi obrotu? Nigdy nie miałem do czynienia z takimi programami
Mierniki już mam, a nie chcę wchodzić w dodatkowe koszty. Niemniej przy wskaźnikach o większym kącie na pewno wyglądałoby to lepiej

@HaMar
Skale są już wymontowane, z tym nie ma problemu. Jak narysować obrys i wyznaczyć punkt osi obrotu? Nigdy nie miałem do czynienia z takimi programami

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
W weekend, przy chwili czasu przygotuję "łopatologiczny" wykład z użycia Inkscape'a do rysowania skal. Mam nadzieję że admin nie wyrzuci mnie "na zbity pysk"
. A może warto zainwestować w siebie i poćwiczyć na podstawie tego: http://inkscape.org/doc/basic/tutorial-basic.pl.html, http://inkscape.org/doc/advanced/tutori ... ed.pl.html. Warto również zerknąć tu: http://inkscape-tutorial.pl/tutoriale/podstawy.html i na oficjalną stronę: http://inkscape.org/en/learn/tutorials/.
Przyznam, że "za Chiny Ludowe" nie wiem jak wejść bezpośrednio na polskojęzyczne tutoriale
. Powyższe linki utworzyłem wchodząc z oficjalnej strony anglojęzycznej i dopisując "pl" przed "html". A może ktoś zna bardziej eleganckie rozwiązanie?
Danilewicz Napisz proszę, co o tym myślisz o takiej nauce?

Przyznam, że "za Chiny Ludowe" nie wiem jak wejść bezpośrednio na polskojęzyczne tutoriale

Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Możliwe, że serwer sam ci podrzuca dokumenty w języku który masz zdefiniowany w przeglądarce. W FF masz to ustawienie w Edycja->Preferencje->Treść->Języki. Przeglądarka we żądaniu HTTP wysyła listę akceptowanych języków (w kolejności od najbardziej chcianego, więc kolejność tego ustawienia ma znaczenie) a serwer odsyła dokument we tym który ma i jest najpierwszy na liście.
- Danilewicz
- 375...499 postów
@HaMar
Myślę, że taki tutorial będzie bardzo przydatny
Jakimś cudem udało mi się wykonać obrys. W jaki sposób podzielić skalę?
Myślę, że taki tutorial będzie bardzo przydatny

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Przyznam, że wobec dostępności polskojęzycznego tutoriala do Inkscape'a wolałbym nie pisać go raz jeszcze pod to zadanieDanilewicz pisze:@HaMar
Myślę, że taki tutorial będzie bardzo przydatny![]()

Rozumiem ze obrys zrobiony za pomocą ścieżek (według nazewnictwa Inkscape)? Teraz może zaproponuję drogę na skróty, używając geometrii wykreślnej. Ja robiłem to w CorelDraw używając jako szablonu kalibrowanego skanu skali wklejonego do jednej z warstw rysunku, ale to trochę "wyższa szkoła jazdy" i jej poznanie nie jest konieczne do osiągnięcia celu.
1) weź kartkę grubszego papieru, naklej na niej jedną płytkę skali ale tak aby można ją później odkleić (np klejem biurowym).
2) weź zwykłą linijkę i przykładając ją do skrajnych znaczników skali (zera i koniec skali) tak aby krawędź linijki je pokryła, narysuj linię pod płytką skali. W pewnym miejscu linie te się przecinają. To jest punkt obrotu osi wskazówki! Warto dla zwiększenia dokładności narysować jeszcze dwie linie od innych kresek skali. Na załączonym rysunku są to linie czerwone.
3) odmierz odległość od punktu obrotu do np narożnika płytki skali, to jest promień którym przeniesiesz te odległości do programu. Im ta odległość będzie większa tym dokładniej ją przeniesiesz. Jeżeli skala jest prostokątna jako punkty odniesienia obierz górne narożniki. Na załączonym rysunku są to linie zielone.
4) narysuj w programie dwa okręgi o środkach w punktach które przyjąłeś za odniesienie i promieniach równych tym zmierzonym punkt wyżej. Przetną się w dwóch miejscach, jedno z nich to oś obrotu. Jak będziesz miał to zrobione, odezwij się. C.D.N.

Kolego Tomaszu, dzięki za "łopatologię" ale aż tak "ciemny" to ja nie jestemtszczesn pisze:Możliwe, że serwer sam ci podrzuca dokumenty w języku który masz zdefiniowany w przeglądarce. W FF masz to ustawienie w Edycja->Preferencje->Treść->Języki. Przeglądarka we żądaniu HTTP wysyła listę akceptowanych języków (w kolejności od najbardziej chcianego, więc kolejność tego ustawienia ma znaczenie) a serwer odsyła dokument we tym który ma i jest najpierwszy na liście.

Ostatnio zmieniony sob, 24 maja 2014, 17:21 przez HaMar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Pewnie dlatego to tak jest zrobione, że w te tutoriale można bezpośrednio wejść z poziomu programu Inkscape - jak się wejdzie do helpa i wybierze odp. tutoriala.
Innymi słowy - jak się ma zainstalowanego Inkscape'a nie potrzeba wchodzić na stronę WWW, żeby poczytać tutoriale - program prawdopodobnie łączy się z w/w strona WWW i ściąga stamtąd dane.
Innymi słowy - jak się ma zainstalowanego Inkscape'a nie potrzeba wchodzić na stronę WWW, żeby poczytać tutoriale - program prawdopodobnie łączy się z w/w strona WWW i ściąga stamtąd dane.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"