Dyktatura ciemniaków na Elektrodzie

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dyktatura ciemniaków na Elektrodzie

Post autor: Tomek Janiszewski »

Nie, bynajmniej nie chodzi mi o bratni dział "Elektronika Retro" gdzie Adminem jest jak wiadomo nasz Futrzaczek. Mimo to moje chwile na Elektrodzie są już policzone, gdyż ośmieliłem się zabrać głos w dziale "Glośniki i Zespoły Głośnikowe". Rządzi tam koleś który jak zdążyłem się zorientować - prowadzi warsztat naprawczy audio, i nie toleruje czegokolwiek co wykraczałoby poza jedynie słuszną linię. Na dzieńdobry wyskakuje z zarzutami o pisanie 'bredni" gdy tylko spotka się z pojęciem którego wcześniej nie słyszał, nie cofając się przy tym przed przekłamywaniem moich wypowiedzi, aby tylko stworzyć wrażenie że racje są po jego stronie. A belki za to we własnym oku nie widzi - właśnie odradził pytającemu o naprawę archaicznych kolumn ZG40C... wymianę podejrzewanych o wyschnięcie elektrolitów bipolarnych na niezawodne kondensatory foliowe, ponieważ te ostatnie jakoby "grają ostrzej" :lol:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2786661-30.html
To bynajmniej nie pierwszy tego rodzaju zatarg z jakim się tam spotkałem. Wcześniej jednym z moderatorów był ktoś kto dziwnie przypomina mi mojego adwersarza udzielającego się u nas w dziale "Głośniki".. Mimo że od dawna nie pełni już tej funkcji, to jak wszystko na to wskazuje - znalazł sobie prawą rękę w osobie moderatora działu zupełnie innego, gdzie dotąd nigdy nie pisałem. Tamten zaś nie mając nawet pojęcia o tematyce działu do jakiego został zaangażowany - wytrwale usuwa niemal każdy mój polemiczny post (z uzasadnieniami "post nie na temat", "post zaniżający poziom działu") a od paru dni skrupulatnie kasuje premiowane sześcioma punktami podziękowania od tych którym zdążyłem udzielić użytecznej porady.
Spotkał się ktoś jeszcze z takimi praktykami?
Ostatnio zmieniony czw, 3 kwietnia 2014, 21:12 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Dyktatuira ciemniaków na Elektrodzie

Post autor: Thereminator »

Zgłoś sprawę do Gulsona.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Thereminator pisze:Zgłoś sprawę do Gulsona.
Dzięki za zainteresowanie. Oczywiście, zrobiłem to już wcześniej. Z marnym efektem - tamten na siłę doszukiwał się racji po stronie niekompetnentnego moderatora. W szczególności uznał iż istotnie wprowadzałem Użytkowników forum w błąd... określając głośnik GD12/5 mianem głośnika samochodowego (dla młodych, nie pamiętających epoki Gierka: ten głośnik naprawdę służył kiedyś w tej roli, gdy moc odbiorników w rodzaju "Safari nie przekraczała 4W). Przywrócił wprawdzie "warunkowo" niektóre moje usunięte posty i nawet cofnął wlepione mi przez tegoż moderatora ostrzeżenie "za kolejny post zaniżający poziom działu", ale niemal natychmiast przyznał mi ostrzeżenie od siebie: za to że postanowiłem odciąć się od dalszej polemiki ze obrażającym mnie "etatowym" adwersarzem słowami: "A może zarozumialstwo i nieuctwo osób tytułujących się "specjalistami?" Poprzednia moja skarga pozostała w ogóle bez odpowiedzi, więc dałem już sobie spokój.
BTW: na tym Forum też zdarzało mi się wchodzić w polemikę z moderatorami (a choćby i z Piotrem w temacie audiofilskości wzmacniaczy SE :wink: ). Odniosłem jednak wrażenie że w podobnych przypadkach moderator z którym się dyskutuje - powstrzymuje się w tej dyskusji od działań moderatorskich (oczywiście, nie rozpatruję tu przypadku gdy ktoś zostaje wulgarnie obrażony). Nie wiem czy taka postawa tutejszych moderatorów była świadoma i zamierzona - ale IMHO była to bardzo mądra i uczciwa postawa.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewskki
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Na tamtejszym forum stołki opanowali chyba ludzie dotknięci autyzmem, bo ja z kolei spotkałem się z tak zajadłym przesuwaniem tematów do "właściwych działów" w ramach charakterystycznej dla tej przypadłosci manii porządkowania, że aż mnie finalnie odrzuciło na dobre.
Nie wiem jak to długo potrwa ale elektroda niechybnie wyewoluuje do postaci kilku zaledwie małp siędzących w kręgu na polanie, które iskają się nawzajem. Te małpy wszystkie będą moderatorami oczywiście.
_
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Pomimo szczerych chęci utrzymania klawiatury w ryzach i za zębami nie da się nie określić niektórych tzw moderatorów mianem idioty. Z tego powodu nie udzielam się specjalnie na elektrodzie. Ostatnio dwa razy napisałem i oba wpisy mi wycięli. Jeden z ogromnym podziękowaniem dla autora ale i z merytorycznymi uwagami nt fusebit doctor'a a drugi w temacie głośników poruszonym tu przez Tomka. Napisałem kilka zdań na temat Tonsil GDN 16/10 i GDW 6.5, które z kilkuletnią przerwą pracują w moich kolumnach DIY od 1979 r. Debil napisał, że nie na temat.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Dyktatura ciemniaków na Elektrodzie

Post autor: Waldemar D. »

Też odstręcza mnie tamto forum. Dwa razy miałem do czynienia z moderatorami i za każdym razem rozmawiali ze mną jak z kretynem...
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

fugasi pisze:ja z kolei spotkałem się z tak zajadłym przesuwaniem tematów do "właściwych działów"
No i w końcu niniejszy temat także przeniesiono do właściwego działu, ale dobrze że nie okazał się nim Kosz ;)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Panowie a co Wy się tak elektrodą martwicie? Połóżcie laskę i już. Świata się nie naprawi. Prawie co tydzień na p.m.e ktoś narzeka na elektrode a mnie to mdli - bo czy jest obowiązek pisania na komercyjnym forum? Jak faktycznie czujecie, że musicie walczyć o jakieś tam niby swoje prawa i swoje wpisy to chyba lepiej mieć dla siebie odrobinę więcej szacunku i olać towarzystwo
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Tomek Janiszewski pisze:
fugasi pisze:ja z kolei spotkałem się z tak zajadłym przesuwaniem tematów do "właściwych działów"
No i w końcu niniejszy temat także przeniesiono do właściwego działu, ale dobrze że nie okazał się nim Kosz ;)
Według mnie nie da się podważyć faktu, że treść wątku bardziej pasuje do dyskusji w dziale [Inne] niż do działu [Linki] przeznaczonego do podawania odnośników do ciekawych miejsc w Internecie. Odnośnik do Elektrody albo już tu jest albo i tak go wszyscy znają.
Wątek nie wylądował w [Koszu] bo nie spełnia wymogów aby go tam przenieść. Jest normalnym wątkiem dyskusyjnym nie związanym ze [Strefą lampową]. Jak widać, w moich poczynaniach nie ma żadnej tajemnicy, a jedynie trzymanie się oficjalnie dostępnego Regulaminu.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Moja uwaga odnośnie przeniesienia wątku była oczywiście przejawem czarnego humoru :twisted: Dziękuję za jego zachowanie.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ukaniu pisze:Panowie a co Wy się tak elektrodą martwicie? Połóżcie laskę i już. Świata się nie naprawi.

Ależ ani myślę o nawracaniu owych, jak to ujęto małp w kręgu, i nauczeniu ich cywilizowanego posługiwania się moderatorskimi brzytwami. Zwyczajnie, chciałoby się czasem pomóc komuś kto od tamtejszych wyjadaczy spodziewać się może jedynie "porad" w stylu: "Wyrzuć na śmietnik ten wzmacniacz i kup nowy mocniejszy, tak z 600W i będzie o.k." (autentyk, a wzmacniacz który miał trafić na śmietnik to Eltron 100U). Cosik mi się widzi że bomba która ostatecznie mnie wysadzi - wybuchnie tu:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2791292.html

Nikt inny jakoś nie pośpieszył dotąd biedakowi z poradą, a tego typu spekulacje na jakie sobie przy tej okazji pozwoliłem - były tam dotąd surowo tępione. Co innego gdybym doradził aby zamiast tego co ma - zastosował jakiś gotowy zestaw STX-ów :evil:
Ostatnio zmieniony sob, 5 kwietnia 2014, 19:39 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Tomku wyluzuj...po dwukrotnym ,,dożywotnim banie''na elektrodzie niespodziewanie (nic w tym kierunku nie działałem) zostałem z nowym rokiem po raz trzeci wskrzeszony do życia (mam full dostęp), na pamiątkę został stary dopisek ,,warunkowo odblokowany'', teraz jak ktoś naprawdę potrzebuje merytorycznej pomocy ( ale nigdy np. typu ,,na jutro potrzebuję na ćwiczenia a kompletnie się nie znam'' itd) a ja siedzę w temacie, to gadamy na pw i jest spokój. Elektroda chyba dodatkowo działa za szeroko, od elektroniki poprzez motoryzację aż do tynkowania i malowania ścian..... Pozdrawiam.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ukaniu pisze:Panowie a co Wy się tak elektrodą martwicie? (...) bo czy jest obowiązek pisania na komercyjnym forum?
Jasne że nie ma, ale czasem potrzebna jest pomoc w jakiejś konkretnej sprawie i w tematyce dość odległej od triodowej.
_
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Jak rzekł fugasi nieraz potrzebna jest pomoc a wygląda ona na elektrodzie mniej więcej tak: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 3#13477153
Łajają że człek nie na temat pisze, a jak już napisze krótko i zwięźle to dostaje głupie pytania albo zamiast podpowiedzi odpowiedź typu "zanieś do naprawy "
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: Tomek Janiszewski :)
"Dyktatura ciemniaków" powiadasz?
Ja to inaczej widzę... To głupota.. Taka zwykła... Bez epitetów, bo trudno tu przymiotnik jakiś dobrać...
Weźmy tak:
Kolega moderator rozumie, że jego obowiązkiem jest zaprowadzić porządek w pokoju pełnym dyskutantów...
Co zatem robi... Ano wchodzi do pokoju, zamyka drzwi i rzuca przed siebie przeciwpiechotny granat...
Wcześniej wyciągając zawleczkę...
A ewentualni przyszli dyskutanci, których Bóg natchnął na tyle, że nie zdążyli wejść do pokoju przed "moderacją"... Rozumieją czego uniknęli ;)
I na wszelki wypadek postanawiają omijać szerokim łukiem nie tylko ruiny pokoju, ale całą dzielnicę...
Przeczytałem wiele Twoich postów, również ten wątek na elektrodzie, do którego link przytoczyłeś...
Nie potrafię znaleźć logicznego uzasadnienia dla postawienia Ci zarzutu o "zaniżanie poziomu" czegośtam...
Mało tego... Kiedy wyobrażę sobie, że jestem na miejscu moderatora tego wątku...
Że spoczywa na mnie jakaś ( jakkolwiek pojęta ) odpowiedzialność za wątek czy dział...
No to przecież nic innego nie robię, tylko cieszę się jak dziecko, że "mój" wątek, czy dział ubogacił się o kilka
logicznie spójnych i rzetelnych wypowiedzi... I w poczuciu obowiązku ( jakkolwiek pojętym ) staram się zapewnić godziwe
warunki do dyskusji zarówno Tobie, jak i Twoim adwersarzom...
A już na pewno nie przychodzi mi do głowy, by prosić Cię, żebyś zamilkł...
( Nawet prosić. A co dopiero żądać :shock: )
Bo wtedy "mój" wątek ( wątek, którym opiekuję się jako moderator ) traci na wartości...
Znaczy - kiepski ze mnie moderator...
Tymczasem koleś wylewa dziecko z kąpielą w poczuciu misji...
Chciało by się rzec: "Ech... Jakież to Polskie" ;)
Ale inaczej rzeknę, i mam nadzieję, ze nikogo nie urażę, bo czasu na refleksję było aż nadto ;)
Ech - Jakież to "Triodowe" ;) ( Rozformowanie działu "Technologia lamp elektronowych" vs logicznie rozumiana rola i interesy administracji forum )
Tomku. Z tego "elektrodowego moderatora" to żaden dyktator jest... Już bardziej kamikaze rezerwista, który właśnie dostał powołanie...
Myślę, że po tych wypowiedziach chyba niewielu słuchaczy znajdzie, pominąwszy suto opłacanych klakierów :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam