Ciemny nalot na szkle bańki 12AU7

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

Ciemny nalot na szkle bańki 12AU7

Post autor: saico »

Widziałem takie oto lampy na aukcji jak na zdjęciu, które w większości miały ciemny nalot u dołu. O czym może to świadczyć, czy czasem lampy nie były przeżarzone? Gdzieś czytałem na forum, że taki nalot jest właśnie z tego, to tzw. naloty śmierci.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Ciemny nalot na szkle bańki 12AU7

Post autor: ballasttube »

Nalot czarny na tarczkach dolnych z nóżkami nie powinien być groźny.
Widziałem taki na nowych fabrycznie lampach mocy, także telewizyjnych.
Wszelkie inne naloty uważam zawsze za podejrzane.
Aczkolwiek nowe lampy UCH21, U/EBL 21 miały taki boczny nalot naprzeciw ażuru
anody lub zewnętrznego ekranu perforowanego na anodzie.
Także sprawne lampy typu 6A10C radzieckie i AF3 czeskie wykonane w technologii EF22 też go miały.
Dolny nalot jest dosyć podejrzany dla mnie. Pentody mocy o dużym prądzie żarzenia bez noska siatki 1 na bańce lub takie o dużym napięciu żarzenia oraz podobne diody pojedyncze lub podwójne prostownicze dostawały po długiej eksploatacji takiego lustra tuż nad otworkiem katody na górze bańki.
Lamp BEZPOŚREDNIO żarzonych z takim symptomem nie widziałem osobiście. Pracujących z w miarę prawidłowym napięciem żarzenia. Kilka razy widziałem podwójną diodę prostowniczą np. CY2, pracującą długo połówkowo za CY1, z takim właśnie lusterkiem nad wylotem jednej katody.
Druga połowa musiała być odłączona od zasilania obwodu anodowego i choć się żarzyła cały czas w szereg z pierwszą, to jednak nie dostała plamy na górze bańki nad katodą. Czyli może to zależeć także i od obciążenia obwodu anodowego. Lampy 12AU7 to jest amerykański odpowiednik którejś z ECC8x i ma chyba także przełączanie z 6.3V równolegle oba włókna na 12,6V oba włókna szeregowo. Może jakiś "szalony" twórca sprzętu domorosłego audio pomajtał te dwie sprawy i dał 12,6V z typu i katalogu na włókna połączone równolegle na 6.3V, podsmażył trafo sieciowe żarzeniowe przy okazji i pozbywa się "trefnych" lamp? To jest zaznaczam tylko moje teoretyczne domniemanie. Licytowałem już nie raz i czasem się zdarza jeden wredny kontrahent każdemu.
saico

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Prawdopodobnie podczas produkcji wskutek złego ustawienia palnika przy zatapianiu talerzyka w szkle wytrącił się ołów. Wspominał o tym kiedyś Alek.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
saico

Moim zdaniem owszem ołów wytrąca się w szkle podczas produkcji i jest w nim uwięziony, ale daje charakterystyczne szare obramowania ciemne lub jasne wokół cokołu a nie "przydymienia" po wewnętrznej części bańki na wysokości uzwojenia żarzenia.
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Alek »

Przy prawidłowo ustawionych palnikach nie wytrąci się. Wytrąca się tylko wtedy, gdy istnieje atmosfera redukująca. Mało kto jednak dba o to, stąd i ciemne wytrącenia ołowiu.