Renowacja amplitunera Tosca 303
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Renowacja amplitunera Tosca 303
Witam!
Ostatnio w moje ręce trafiła Tosca oraz korektor graficzny Unitra FS032.
Tosca jest w niezłym stanie ale wymaga przestrojenia i lekkiej renowacji. Oto lista planowanych czynności:
1. Wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych,
2. Przestrojenie radia (jeśli nie zostało wcześniej przestrojone, uruchomię je dopiero po wymianie elementów),
3. Pomiędzy preamp i końcówkę mocy wstawić dodatkowe gniazda do połączenia z korektorem graficznym oraz przełącznik Bypass,
4. Wymiana żarówek na niebieskie LED,
5. Wymiana gniazd głośnikowych na nowszego typu oraz gniazd wejściowych na chinch.
Czy wymieniać kondensator filtrujący dla końcówki mocy? W wielu przypadkach które znalazłem w sieci pozostawiano oryginalny.
Jestem otwarty na rady i sugestie.
Jeśli będzie potrzeba przestrojenia radia liczę na Waszą pomoc ponieważ czytałem jak to się robi ale jednak nie mam żadnego doświadczenia z radiotechniką.
Ostatnio w moje ręce trafiła Tosca oraz korektor graficzny Unitra FS032.
Tosca jest w niezłym stanie ale wymaga przestrojenia i lekkiej renowacji. Oto lista planowanych czynności:
1. Wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych,
2. Przestrojenie radia (jeśli nie zostało wcześniej przestrojone, uruchomię je dopiero po wymianie elementów),
3. Pomiędzy preamp i końcówkę mocy wstawić dodatkowe gniazda do połączenia z korektorem graficznym oraz przełącznik Bypass,
4. Wymiana żarówek na niebieskie LED,
5. Wymiana gniazd głośnikowych na nowszego typu oraz gniazd wejściowych na chinch.
Czy wymieniać kondensator filtrujący dla końcówki mocy? W wielu przypadkach które znalazłem w sieci pozostawiano oryginalny.
Jestem otwarty na rady i sugestie.
Jeśli będzie potrzeba przestrojenia radia liczę na Waszą pomoc ponieważ czytałem jak to się robi ale jednak nie mam żadnego doświadczenia z radiotechniką.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 9375...12499 postów
Re: Renowacja amplitunera Tosca 303
Ja proponuje abyś niebieskie LEDy zamontował sobie w ty... lenej części ciała. To taka rada ode mnie.
-
- 375...499 postów
To lepiej zostawić żarówki czy LEDy białe?painlust pisze:Ja proponuje abyś niebieskie LEDy zamontował sobie w ty... lenej części ciała. To taka rada ode mnie.
Z tą tylną częścią ciała niezły pomysł, tylko czerwone lepiej by się nadawały

Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
Widzę że zaczynasz od dupnej strony. Daruj sobie na razie te wszystkie "wynalazki" i napisz czy to radio gra. Kondensatory elektrolityczne (krajowe) w tych odbiornikach należały do najmniej zawodnych i wymieniać ich na ślepo nie ma sensu. Przestrojenie zostaw sobie na deser, po uruchomieniu odbiornika.
-
- 625...1249 postów
Dlaczego chcesz wymieniać wszystkie kondensatory elektrolityczne?
785mm
-
- 375...499 postów
No właśnie!?
Weź to podłącz do sieci,włącz i obadaj czy i jak działa.Jeśli jest sprawne a po (niepotrzebnej)wymianie elementów :
a) nie działa-znaczy że coś popsułeś oprócz wymiany
b)działa-wsłuchaj się w dźwięk czy jest pełniejszy a może bardziej przestrzenny
Gniazda możesz wymienić jeśli te są problematyczne.
Takie ledy to się sprawdzą pod progami w golfie dwójce z gazem.
Żadnym korektorem nie poprawisz inżyniera dźwięku(dziś mało kto wie któż to taki bo tacy już nieliczni) ale popsuć dźwięk zawsze można skoro się chce.
Weź to podłącz do sieci,włącz i obadaj czy i jak działa.Jeśli jest sprawne a po (niepotrzebnej)wymianie elementów :
a) nie działa-znaczy że coś popsułeś oprócz wymiany
b)działa-wsłuchaj się w dźwięk czy jest pełniejszy a może bardziej przestrzenny
Gniazda możesz wymienić jeśli te są problematyczne.
Takie ledy to się sprawdzą pod progami w golfie dwójce z gazem.
Żadnym korektorem nie poprawisz inżyniera dźwięku(dziś mało kto wie któż to taki bo tacy już nieliczni) ale popsuć dźwięk zawsze można skoro się chce.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
-
- 375...499 postów
Jak na razie nic nie ruszałem z braku czasu, podłączałem raz na próbę z podłączonymi tylko głośnikami, radio szumiało tylko ale nie podłączyłem anteny. Nie chce pogorszyć sprawy dlatego zwróciłem się do Was o rade.
Jutro podłączę antenę i sygnał do AUX i poinformuje o wynikach
Co do przeróbki z wyjściem pod korektor to myślę o tym ponieważ mam ten korektor i nie chce żeby się marnował.
Dzięki za rady
Jutro podłączę antenę i sygnał do AUX i poinformuje o wynikach

Co do przeróbki z wyjściem pod korektor to myślę o tym ponieważ mam ten korektor i nie chce żeby się marnował.
Dzięki za rady
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
Odbiornik ten na zakresie DŁ i ŚR powinien grać bez anteny zewnętrznej. Z tyłu odbiornika masz wysuwaną antenę ferrytową. Obejrzyj połączenie między anteną a odbiornikiem, może być przerwane.
-
- 375...499 postów
Testy wykonane: wzmacniacz i preamp działają bez zarzutu, nic nie brumi, nie pierdzi itp. wejście gramofonowe jak należy (bardzo czułe i mocno podbija niskie tony), testowane odtwarzaczem mp3.
Co do radia to większa zagadka, FM nie reaguje na regulacje nawet z wysuniętą antena ferrytową. słychać tylko równomierny szum, przełączanie przycisków z programowania FM nic nie daje.
Inne częstotliwości są bardziej chętne do współpracy, na D złapałem radiolatarnie z Pyrzowic
Spróbuje jeszcze podłączyć antenę FM i zobaczymy co się stanie.
Co do radia to większa zagadka, FM nie reaguje na regulacje nawet z wysuniętą antena ferrytową. słychać tylko równomierny szum, przełączanie przycisków z programowania FM nic nie daje.
Inne częstotliwości są bardziej chętne do współpracy, na D złapałem radiolatarnie z Pyrzowic

Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 125...249 postów
Antena ferrytowa działa tylko na zakesach fal dlugich i średnich, UKF się z niej nie pożywi.matmax426 pisze:FM nie reaguje na regulacje nawet z wysuniętą antena ferrytową.
Bezwzględnie podłącz coś do gniazda anteny FM, choćby kawałek drutu, bez tego marne szanse na odebranie czegokolwiek w tym zakresie.
-
- 375...499 postów
Ale się trafiło temu radiu:
Nie wiesz też do czego jest antena ferrytowa - a nie jest do UKFu !
Ciekawią mnie te Pyrzowice-napisz coś więcej.
Czy wiesz jakie napięcie wyjściowe ma empetucha???Czy wiesz jaką czułość ma przeamp gramofonowy???---No chyba nie wiesz......matmax426 pisze:Testy wykonane: wzmacniacz i preamp działają bez zarzutu, nic nie brumi, nie pierdzi itp. wejście gramofonowe jak należy (bardzo czułe i mocno podbija niskie tony), testowane odtwarzaczem mp3.
Nie wiesz też do czego jest antena ferrytowa - a nie jest do UKFu !
Ciekawią mnie te Pyrzowice-napisz coś więcej.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
-
- 375...499 postów
Wiem, przynajmniej w przybliżeniu, dlatego przed podłączeniem wyciszyłem mp3 a dopiero potem włączyłem wzmacniacz.stepa pisze:Czy wiesz jakie napięcie wyjściowe ma empetucha???Czy wiesz jaką czułość ma przeamp gramofonowy???---No chyba nie wiesz......
Tego przyznam że nie wiedziałem...stepa pisze:Nie wiesz też do czego jest antena ferrytowa - a nie jest do UKFu !
Podłączyłem antenę UKF (teleskopową na kablu antenowym której używam w radiu którego obecnie słucham) i UKF bez zmian. Chyba coś źle robię albo radio naprawdę ma problem, muszę jeszcze kilka razy sprawdzić.
To taka spora polana która służy żelaznym ptakom jako teren rekreacyjny. A tak serio to złapałem regularne bipanie i domyśliłem się że to właśnie radiolatarnia.stepa pisze:Ciekawią mnie te Pyrzowice-napisz coś więcej.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 1875...2499 postów
Witam
Jeśli ten odbiornik ma obwody wejściowe o dobrej dobroci i do tego pracujący na dolnym zakresie UKF to raczej nic nie odbierzesz.Więc należało by sprawdzić głowice UKF czy działa choć by nawet przy użyciu transmitera FM a następnie przestroić głowice na górne pasmo.
Pozdrawiam
Jeśli ten odbiornik ma obwody wejściowe o dobrej dobroci i do tego pracujący na dolnym zakresie UKF to raczej nic nie odbierzesz.Więc należało by sprawdzić głowice UKF czy działa choć by nawet przy użyciu transmitera FM a następnie przestroić głowice na górne pasmo.
Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
Radiolatarnia nadaje sygnał KTC na częstotliowści 285 kHz, stąd czasem można ją usłyszec na długich.stepa pisze:Ciekawią mnie te Pyrzowice-napisz coś więcej.
-
- 375...499 postów
Znalazłem w sieci taki artykuł, co Wy na to?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ω µ Π φ α β ε ω