Wywala bezpiecznik podczas odłączania transformatora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Wywala bezpiecznik podczas odłączania transformatora
Mam transformator sieciowy 100W, podczas odłączania go na biegu jałowym wywala bezpiecznik w mieszkaniu które wynajmuje, nie chcę ciągle chodzić do właściciela i go włączać tylko zrobić układ przeciwprzepięciowy na wejściu transformatora.
Przekopałem google i wiadomości na ten temat są bardzo ograniczone i dotyczą głównie transformatorów energetycznych. Jak ktoś ma namiary na pozycję wartą przeczytania proszę o jej podanie.
Na teraz mam następujące pomysły:
Wejście transformatora obciążyć rezystorem 220k 2W
Zrobić filtr dolnoprzepustowy z rezystora powiedzmy 10k i rezystora 100nF 275V
Oczywiście bezpiecznik topikowy na wejściu ale przez wywaleniem bezpiecznika raczej nie uchroni.
Podałem gotowe wartości bo niestety żadnych warikapów nie mam na stanie a dzisiaj chciałbym skończyć zasilacz, niestety bez podłączania/odłączania transformatora w trakcie się nie obejdzie a chciałbym się uchronić przed nocnym budzeniem właściciela.
Czy napięcie dopuszczalne pracy kondensatora jest wystarczające?
Ewentualnie macie jakieś lepsze pomysły do zrobienia na szybko?
Przekopałem google i wiadomości na ten temat są bardzo ograniczone i dotyczą głównie transformatorów energetycznych. Jak ktoś ma namiary na pozycję wartą przeczytania proszę o jej podanie.
Na teraz mam następujące pomysły:
Wejście transformatora obciążyć rezystorem 220k 2W
Zrobić filtr dolnoprzepustowy z rezystora powiedzmy 10k i rezystora 100nF 275V
Oczywiście bezpiecznik topikowy na wejściu ale przez wywaleniem bezpiecznika raczej nie uchroni.
Podałem gotowe wartości bo niestety żadnych warikapów nie mam na stanie a dzisiaj chciałbym skończyć zasilacz, niestety bez podłączania/odłączania transformatora w trakcie się nie obejdzie a chciałbym się uchronić przed nocnym budzeniem właściciela.
Czy napięcie dopuszczalne pracy kondensatora jest wystarczające?
Ewentualnie macie jakieś lepsze pomysły do zrobienia na szybko?
-
- 9375...12499 postów
Re: Wywala bezpiecznik podczas odłączania transformatora
żarówka w szereg z pierwotnym i włącznik w bypasie żarówki. sam mam tak podłączone autotrafo w warsztacie bo wywalało mi bezpieczniki.
A jaki to bezpiecznik?sztyga20 pisze:Mam transformator sieciowy 100W, podczas odłączania go na biegu jałowym...
W sieci masz 230 + 10% skutecznego. Szczytowe x 1,41.
-
- 500...624 posty
Taki dzwigienkowy, jak się wyłącza transformator to go wybija i trzeba się przejść i go włączyć, nie wiem niestety dokładnie jaki to typ. Ale na czuja zrobiłem RC z wartościami 4,7nF i 10k i pomogło, bezpiecznika nie wywala już.
Jakieś dziwne masz to trafo... o mocy 100W nie musi mieć filtrów ani soft startu i bynajmniej nie powinno wywalać bezpiecznika, co innego 1000W.
-
- 375...499 postów
Tu koledze nie chodzi o soft start tylko raczej o soft end,wszak przy wyłączaniu trafa z sieci wywala bezpiecznik.Też mnie ciekawi ten przypadek,może ma ktoś wytłumaczenie?
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
-
- 3125...6249 postów
Witam
Uzwojenie pierwotne transformatora na dużą indukcyjność główną. Podczas wyłączania następuje indukowanie się napięcia, które powoduje niekiedy powstanie łuku między stykami wyłącznika.
Uzwojenie pierwotne transformatora na dużą indukcyjność główną. Podczas wyłączania następuje indukowanie się napięcia, które powoduje niekiedy powstanie łuku między stykami wyłącznika.
Ratujmy stare tranzystory!
To jaki problem dodać równolegle odpowiedni kondensator?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Myślę, że ten bezpiecznik jest bardzo wrażliwy, niestety nie jest to u mnie i nie mam możliwości jego wymiany albo sprawdzenia. Podczas odłączania transformatora przez wyciągnięcie wtyczki z gniazdka potrafiło nieźle zaiskrzyć.
Może to transformator Tesli;) Nie podałeś napięć wtórnych, więc wszystkiego można się spodziewać...