Wzmacniacz lampowy 6P14P-EW pp avt-2754 problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Wzmacniacz lampowy 6P14P-EW pp avt-2754 problem
Witam, wzmacniacz (jak w tytule) skończyłem niedawno budować i mam problem który polega na tym że jego moc wynosi 4,5W a powinna w okolicach 12 W (moc jest zaniżona w trybie pentodowym jak i ultralinear) oby dwa kanały się tak zachowują , wcześniej była jeszcze trochę mniejsza moc okazało sie ze ograniczały mnie dławiki napięcia anodowego po ich ominięciu jest lepiej,
Podzieliłem go na dwa oddzielne bloki zasilający i wzmacniający
do wzmacniacza wprowadziłem kilka modyfikacji takich jak żarzenie napięciem stałym, fixed- bias napięcie regulowane na potencjometrze wszystkie 4x el84 okoloce 9 V , przełącznik pomiędzy trybami pracy ( pentodowym i ultralinear ), sprzężenie zwrotne jest na potencjometrach jak na razie.
Wszystkie napięcia się zgadzają jak w instrukcji prócz napięć na katodzie lampy ecc83 wynosi prawie 1,4 V a powinno pomiędzy 1,1-1,3V
Wzmacniacz normalnie gra nie zniekształca wszystko ok tylko ta mała moc.
Już nie mam pomysłu może to lampy już są zużyte i dlatego tutaj piszę może ktoś pomoże
Podzieliłem go na dwa oddzielne bloki zasilający i wzmacniający
do wzmacniacza wprowadziłem kilka modyfikacji takich jak żarzenie napięciem stałym, fixed- bias napięcie regulowane na potencjometrze wszystkie 4x el84 okoloce 9 V , przełącznik pomiędzy trybami pracy ( pentodowym i ultralinear ), sprzężenie zwrotne jest na potencjometrach jak na razie.
Wszystkie napięcia się zgadzają jak w instrukcji prócz napięć na katodzie lampy ecc83 wynosi prawie 1,4 V a powinno pomiędzy 1,1-1,3V
Wzmacniacz normalnie gra nie zniekształca wszystko ok tylko ta mała moc.
Już nie mam pomysłu może to lampy już są zużyte i dlatego tutaj piszę może ktoś pomoże
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Wzmacniacz lampowy 6P14P-EW pp avt-2754 problem
A jak ją mierzysz?JeRaman pisze:moc wynosi 4,5W
A po co?JeRaman pisze:żarzenie napięciem stałym, fixed- bias

A jaki jest prąd spoczynkowy? Zamiast napięcia na siatce powinno ustawiać się prąd anodowy.JeRaman pisze:Już nie mam pomysłu może to lampy już są zużyte i dlatego tutaj piszę może ktoś pomoże
ps. viewtopic.php?f=18&t=24619
-
- 25...49 postów
pomiar mocy wygląda tak dla rezystora 8om podłączonego na wyjściu mierze napięcie i z wzoru liczę na moc i też mierzyłem prąd i też wzór P=J*U moc ta sama wychodzi
żarzenie napięciem stałym by pozbyć się brumu
fixed - bias podobno ma zalety, pierwotnie chciałem zrobić przełącznik pomiędzy fixed a auto bias ale zrezygnowałem
zaraz zmierzę prąd spoczynkowy nie mam rezystora katodowego przez zastosowanie fixed bias juz się grzeje
żarzenie napięciem stałym by pozbyć się brumu
fixed - bias podobno ma zalety, pierwotnie chciałem zrobić przełącznik pomiędzy fixed a auto bias ale zrezygnowałem
zaraz zmierzę prąd spoczynkowy nie mam rezystora katodowego przez zastosowanie fixed bias juz się grzeje
-
- 9375...12499 postów
Niby jakie zalety ma fixed bias? Że trzeba go regulować ręcznie wraz z zużyciem lampy?
Ostatnio zmieniony ndz, 14 lipca 2013, 21:33 przez painlust, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 25...49 postów
Wpiąłem amperomierz pomiędzy katodę jednej lampy a masę wychodzi 40mA
Jakie zalety gdzieś czytałem ze ma lepszy dźwięk niż auto bias i takie tam
Mogę szybko zmienić na auto bias przylutuje parę elementów i będzie, już dzisiaj jeden kanał tak miałem by sprawdzić czy to nie przez fixed bias moc taka mała
Jakie zalety gdzieś czytałem ze ma lepszy dźwięk niż auto bias i takie tam
Mogę szybko zmienić na auto bias przylutuje parę elementów i będzie, już dzisiaj jeden kanał tak miałem by sprawdzić czy to nie przez fixed bias moc taka mała
Ostatnio zmieniony ndz, 14 lipca 2013, 20:29 przez JeRaman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
A drugiej, trzeciej, czwartej?JeRaman pisze:wpiąłem amperomierz pomiędzy katodę jednej lampy a masę wychodzi 40mA
Kluczowe jest tu słowo "podobno", no ale spadku mocy z tego powodu nie powinno być. Podobnie z żarzeniem prądem stałym. Nie przeszkadza, ale w tak niskoczułym wzmacniaczu nie ma najmniejszego sensu.JeRaman pisze:jakie zalety gdzieś czytałem ze ma lepszy dźwięk niż auto bias i takie tam
Sprawdź wszystkie prądy oraz napięcia na anodach.
Czym mierzysz napięcie wyjściowe?
-
- 25...49 postów
Od lewej z zdjęcia .
Pierwsza 46,1mA 281V
Druga 37,7mA 284V
Trzecia 37,4mA 282V
Czwarta 38,6mA 282V
Napięcia siatek -7,5V
Pierwsza 46,1mA 281V
Druga 37,7mA 284V
Trzecia 37,4mA 282V
Czwarta 38,6mA 282V
Napięcia siatek -7,5V
-
- 1250...1874 posty
Ja uważam, że nawet przy fiksowaniu bias'a dobrze jest wtrącić w każdą katodę parę omów rezystancji.
Zawsze w prosty sposób, przez pomiar napięcia na nich, można sprawdzić, która lampa fiksuje.
Te parę omów wyrówna niewielkie rozbieżności między lampami i da niewielkie lokalne ujemne sprzężenie zwrotne – wszystko na korzyść! - jak kto woli ... brzmienia!
Czy z biasem, czy auto? Jedyne co można zdecydowanie powiedzieć – z biasem można uzyskać większą moc przy przy danym napięciu anodowym, tyle że wzmacniacz wymaga codziennej opieki.
Zawsze w prosty sposób, przez pomiar napięcia na nich, można sprawdzić, która lampa fiksuje.
Te parę omów wyrówna niewielkie rozbieżności między lampami i da niewielkie lokalne ujemne sprzężenie zwrotne – wszystko na korzyść! - jak kto woli ... brzmienia!
Czy z biasem, czy auto? Jedyne co można zdecydowanie powiedzieć – z biasem można uzyskać większą moc przy przy danym napięciu anodowym, tyle że wzmacniacz wymaga codziennej opieki.
-
- moderator
Trochę dużo. Skoro masz regulację, to warto wyrównać, prawda?JeRaman pisze:Pierwsza 46,1mA
Ale nie powiedziałeś czym mierzysz napięcie wyjściowe, ewentualnie prąd wyjściowy. A tu może być problem.
Ale to oznacza wchodzenie blisko klasy B ze wszystkimi jej wadami.gustaw353 pisze:Czy z biasem, czy auto? Jedyne co można zdecydowanie powiedzieć – z biasem można uzyskać większą moc przy przy danym napięciu anodowym, tyle że wzmacniacz wymaga codziennej opieki.
Dodatkowo EL84 ma tak dobrane parametry, że zysk i tak jest żaden. Jedyne, co można zrobić, to ograniczyć moc spoczynkową.
Natomiast klasa A, czy AB ze stałą polaryzacją to dla mnie pomyłka z przyczyn, które właśnie wymieniłeś.
-
- 25...49 postów
Napięcie wyjściowe to oscyloskop podpięty ciągle na wyjściu Rigol DS1052E .
Prąd multimetr cyfrowy Mastech MS8229 .
Regulacje mam zrobioną tak ze dzielnik napięcia jest na potencjometrze i z wyjścia jest podłączone przez rezystory na siatki nie jest tak że każda
lampa ma indywidualnie
Prąd multimetr cyfrowy Mastech MS8229 .
Regulacje mam zrobioną tak ze dzielnik napięcia jest na potencjometrze i z wyjścia jest podłączone przez rezystory na siatki nie jest tak że każda
lampa ma indywidualnie
-
- moderator
A jak określasz maksymalną moc? Tzn. przy jakim wysterowaniu mierzysz?
W każdym razie stałą polaryzację stosuje się do niższych prądów spoczynkowych, w okolicach klasy B, tylko wtedy to ma uzasadnienie.
A to kompletnie bez sensu. Jak już robić regulację, to po to, żeby można wyrównać różnice.JeRaman pisze:Regulacje mam zrobioną tak ze dzielnik napięcia jest na potencjometrze i z wyjścia jest podłączone przez rezystory na siatki nie jest tak że każda lampa ma indywidualnie
W każdym razie stałą polaryzację stosuje się do niższych prądów spoczynkowych, w okolicach klasy B, tylko wtedy to ma uzasadnienie.
-
- 25...49 postów
Prądy spoczynkowe oczywiście na gałce skręconej maksymalnie w lewo , a moc przy sygnale 1KHz obciążenie na rezystorach, pogłaśniam do momentu gdy pojawią się na ekranie lekkie zniekształcenia i odczytuje napięcie Vrms,
W takim razie zmienię szybko na auto bias bo faktycznie to bezsensu trochę
W takim razie zmienię szybko na auto bias bo faktycznie to bezsensu trochę
Ostatnio zmieniony ndz, 14 lipca 2013, 21:04 przez JeRaman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
No to niby wszystko robisz dobrze. A przekładnia transformatora jest odpowiednia? Bo tak na szybko to nic innego nie przychodzi mi do głowy.
-
- 25...49 postów
Transformatory były robione na zamówienie dla lamp el84 w systemie P-P .
Gdy odłączę sprzężenie zwrotne moc nadal taka małą
Gdy odłączę sprzężenie zwrotne moc nadal taka małą
-
- moderator
Zerknij oscyloskopem czy obie lampy są sterowane. Może coś jest źle połączone i gra tylko jedna lampa w kanale, bo moc jest jak dla SE. Albo transformatory mają źle opisane lub podłączone wyprowadzenia.