DIY pomiar emisji ecc83
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
DIY pomiar emisji ecc83
Mam zamiar zmierzyć emisję kilku moich ecc83 i w tym celu chciałbym zbudować „przelotkę” z wyprowadzeniami do amperomierza. Pomiaru będę dokonywał wpinając lampę w przelotkę a następnie w mój przedwzmacniacz lampowy. Czy taki sposób zadziała i nie zniszczy lamp lub urządzenia, jeśli wepnę amperomierz szeregowo w pierwszy lub szósty pin (by zmierzyć osobno każdą połówkę)? Lampy w tym przedwzmacniaczu pracują: bias -2v, napięcie anodowe 300V.
-
- moderator
Re: DIY pomiar emisji ecc83
Nic się nie powinno stać. Ale bez znajomości jeszcze napięcia anoda-katoda taki pomiar nie będzie do końca miarodajny.
-
- 10...14 postów
Rozumiem. Tzn nie rozumiem, bo elektronikiem nie jestem ale wystarczy, że będę mógł porównać połówki oraz lampy ze sobą.
To napięcia anoda-katoda też mogę jakoś zmierzyć?
Dziękuję
To napięcia anoda-katoda też mogę jakoś zmierzyć?
Dziękuję
-
- moderator
Tyle, że jeżeli elementy wzmacniacza wokół każdej z połówek nie będą identyczne, to prądy też będą się różnić, mimo że lampa będzie miała takie same połówki.kuzieem pisze:wystarczy, że będę mógł porównać połówki oraz lampy ze sobą.
Wyprowadzasz anodę i katodę i podłączasz woltomierz. Równolegle, więc nic nie trzeba ciąć. Można po prostu podłączyć woltomierz między dwa odpowiednie wyprowadzenia na podstawce, albo dolutować przewody, żeby było łatwiej.kuzieem pisze:To napięcia anoda-katoda też mogę jakoś zmierzyć?
-
- 10...14 postów
A czy pomiar byłby bardziej wiarygodny, gdybym ową przelotkę z lampką wpiął w pozycję inwertera w mojej końcówce (oczywiście przy załączonym jedynie żarzeniu siedzących w niej EL34)?
Ostatnio zmieniony czw, 20 czerwca 2013, 18:56 przez kuzieem, łącznie zmieniany 1 raz.
Tu masz punkty pracy lampy ECC83. Wystarczy podać napięcie stabilizowane na anodę i zmierzyć Ia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.