DIY pomiar emisji ecc83

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kuzieem
10...14 postów
10...14 postów

DIY pomiar emisji ecc83

Post autor: kuzieem »

Mam zamiar zmierzyć emisję kilku moich ecc83 i w tym celu chciałbym zbudować „przelotkę” z wyprowadzeniami do amperomierza. Pomiaru będę dokonywał wpinając lampę w przelotkę a następnie w mój przedwzmacniacz lampowy. Czy taki sposób zadziała i nie zniszczy lamp lub urządzenia, jeśli wepnę amperomierz szeregowo w pierwszy lub szósty pin (by zmierzyć osobno każdą połówkę)? Lampy w tym przedwzmacniaczu pracują: bias -2v, napięcie anodowe 300V.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: DIY pomiar emisji ecc83

Post autor: tszczesn »

Nic się nie powinno stać. Ale bez znajomości jeszcze napięcia anoda-katoda taki pomiar nie będzie do końca miarodajny.
kuzieem
10...14 postów
10...14 postów

Rozumiem. Tzn nie rozumiem, bo elektronikiem nie jestem ale wystarczy, że będę mógł porównać połówki oraz lampy ze sobą.

To napięcia anoda-katoda też mogę jakoś zmierzyć?

Dziękuję
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

kuzieem pisze:wystarczy, że będę mógł porównać połówki oraz lampy ze sobą.
Tyle, że jeżeli elementy wzmacniacza wokół każdej z połówek nie będą identyczne, to prądy też będą się różnić, mimo że lampa będzie miała takie same połówki.
kuzieem pisze:To napięcia anoda-katoda też mogę jakoś zmierzyć?
Wyprowadzasz anodę i katodę i podłączasz woltomierz. Równolegle, więc nic nie trzeba ciąć. Można po prostu podłączyć woltomierz między dwa odpowiednie wyprowadzenia na podstawce, albo dolutować przewody, żeby było łatwiej.
kuzieem
10...14 postów
10...14 postów

A czy pomiar byłby bardziej wiarygodny, gdybym ową przelotkę z lampką wpiął w pozycję inwertera w mojej końcówce (oczywiście przy załączonym jedynie żarzeniu siedzących w niej EL34)?
Ostatnio zmieniony czw, 20 czerwca 2013, 18:56 przez kuzieem, łącznie zmieniany 1 raz.
saico

Post autor: saico »

Tu masz punkty pracy lampy ECC83. Wystarczy podać napięcie stabilizowane na anodę i zmierzyć Ia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.