Generator akustyczny.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Generator akustyczny.
Jak zrobić generator akustyczny lampowy o częstotliwośći 1KHz ? Na wyjściu ma być sinus. Chodzi tu o układ podobny do tranzystorowego generatora drabinkowego RC.
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Nie wiem tylko, czy PCC88 ma odpowiednio duże wzmocnienie. Ja bym tam dał jakąś pentodę - np. EF80. Ten przesuwnik fazy RC dość silnie tłumi sygnał.STUDI pisze:Ja bym spróbował od typowygo punktu pracy podawanego w katalogu. Potem powoli bym zmieniał napięcie ujemne siatki.
Generator zadziała. Ma pewną wade brak stabilizacji amplitudy sygnału wyjściowego. Trzeba poszukac układów z taka funkcjonalnością.
-
- 625...1249 postów
Można uż7yc do stabilzacji żarówkę. Ma się lekko rozżarzyć i wtedy mamy jako taką stabilizaję nateżenia prądu. Teraz tylko pozostaje zaprojektować sprżęzei zwrotne.
Ja bym po prostu poszperał w starych książkach i czasopismach. Można w nich czasem znależć ciekawe układy.
Jest jeszcze jeden pomysł tzw wzmacniacz o sprzężeniu katodowym. Po wielu latach zapomnienia w polskiej literaturze elektronicznej dla hobbystów ten układ odżył. Opisano wiele zalet - ale w przypadku generatorów LC - stałośc amplitudy, łatwość generacji itd.
A jak chcesz bardziej zaszpanowac to poszukaj w necie schamatów lampowego wzmacniacza operacyjnego. Resztę znajdziesz z podręcznikach lub publikacjach dla scalonych wzmacniaczy operacyjnych (co za różnica czy on jest na krzemie czy na lampach).
Ja bym po prostu poszperał w starych książkach i czasopismach. Można w nich czasem znależć ciekawe układy.
Jest jeszcze jeden pomysł tzw wzmacniacz o sprzężeniu katodowym. Po wielu latach zapomnienia w polskiej literaturze elektronicznej dla hobbystów ten układ odżył. Opisano wiele zalet - ale w przypadku generatorów LC - stałośc amplitudy, łatwość generacji itd.
A jak chcesz bardziej zaszpanowac to poszukaj w necie schamatów lampowego wzmacniacza operacyjnego. Resztę znajdziesz z podręcznikach lub publikacjach dla scalonych wzmacniaczy operacyjnych (co za różnica czy on jest na krzemie czy na lampach).
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów