Generator akustyczny.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Generator akustyczny.

Post autor: maciej_333 »

Jak zrobić generator akustyczny lampowy o częstotliwośći 1KHz ? Na wyjściu ma być sinus. Chodzi tu o układ podobny do tranzystorowego generatora drabinkowego RC.
_idu

Post autor: _idu »

Dokładnie tak samo jak w przypadku tranzystorów.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

O ile dobrze rozumiem to układ powinien wyglądać jak w załączniku ? Jaka będzie amplituda sygnału na wyjściu tego układu ? Dam rade uzyskać wartość międzyszczytową przebiegu, równą 8V ? Jaki punkt pracy ma mieć lampa ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Ja bym spróbował od typowygo punktu pracy podawanego w katalogu. Potem powoli bym zmieniał napięcie ujemne siatki.

Generator zadziała. Ma pewną wade brak stabilizacji amplitudy sygnału wyjściowego. Trzeba poszukac układów z taka funkcjonalnością.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze:Ja bym spróbował od typowygo punktu pracy podawanego w katalogu. Potem powoli bym zmieniał napięcie ujemne siatki.

Generator zadziała. Ma pewną wade brak stabilizacji amplitudy sygnału wyjściowego. Trzeba poszukac układów z taka funkcjonalnością.
Nie wiem tylko, czy PCC88 ma odpowiednio duże wzmocnienie. Ja bym tam dał jakąś pentodę - np. EF80. Ten przesuwnik fazy RC dość silnie tłumi sygnał.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Więc jak ustabilnić amplitudę. Jest to niezbędne. Układ ten będzie generatorem modulującym w układzie mojego generatora w.cz. którego właśnie wykonuję. Mam nadzieję, że uda się uzyskać na tyle dużą amplitudę, aby uzyskać dewiację w generatorze, równą ok. 70KHz.
_idu

Można uż7yc do stabilzacji żarówkę. Ma się lekko rozżarzyć i wtedy mamy jako taką stabilizaję nateżenia prądu. Teraz tylko pozostaje zaprojektować sprżęzei zwrotne.

Ja bym po prostu poszperał w starych książkach i czasopismach. Można w nich czasem znależć ciekawe układy.

Jest jeszcze jeden pomysł tzw wzmacniacz o sprzężeniu katodowym. Po wielu latach zapomnienia w polskiej literaturze elektronicznej dla hobbystów ten układ odżył. Opisano wiele zalet - ale w przypadku generatorów LC - stałośc amplitudy, łatwość generacji itd.

A jak chcesz bardziej zaszpanowac to poszukaj w necie schamatów lampowego wzmacniacza operacyjnego. Resztę znajdziesz z podręcznikach lub publikacjach dla scalonych wzmacniaczy operacyjnych (co za różnica czy on jest na krzemie czy na lampach).
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Słyszałem o stabilizaji amplitudy generatorów sinusa za pomocą żarówek. Jednak gdzie wpiąć e żarówkę ? W pętlę sprzężenia zwrotnego ? Ja bym to zrobił z dwiema diodami ostrzowymi połączonymi równolegle, lecz w przeciwnych "kierunkach" i włączonymi w pętlę sprzężenia zwrotnego. Co o tym myślisz ?
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Właśnie zrobiłem ten generator. Coś jednak jest z nim nie tak. Na wyjściu jest niestablina częstotliwość 50Hz. A gdy dotknę reką masy częstotliwościomierz nic nie wskazuje. Zastanawiam się czy ten generator wogóle się wzbudził.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Wpadłem na pomysł by wykonać ten generator lampie ECF80. Schemat jest w załączniku. Układ ten pochodzi ze starego Radioamatora 3/1957. Czy można w nim wykorzystać lampę ECF80 zamiast proponowanej w artykule 6U6 ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.