licznik nawijarki do cewek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
licznik nawijarki do cewek
witam. chcę zbudowac licznik do nawijarki cewek. czy na schemacie w załaczniku do końcówki clock należpodac plus czy minus napięcia zasilania? czy moze sygnał prostokątny bo widac ze jest narysowany prostokąt? jesli trzeba tam podac prostokąt to jak najprościej to rozwiazac? proszę o pomoc. pozdrawiam.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: licznik nawijarki do cewek
Witam
Aby licznik zliczał należy podać impulsy o krótkim czasie trwania. Do ich uformowania należy zastosować rezystor połączony z wejściem licznika. Dla układów CMOS może być to rezystor o wartości kilkudziesięciu kΩ, kondensator sprzęgający o pojemności rzędu 100pF. W przypadku układów bipolarnych TTL należy użyć elementów o innych wartościach.
Aby licznik zliczał należy podać impulsy o krótkim czasie trwania. Do ich uformowania należy zastosować rezystor połączony z wejściem licznika. Dla układów CMOS może być to rezystor o wartości kilkudziesięciu kΩ, kondensator sprzęgający o pojemności rzędu 100pF. W przypadku układów bipolarnych TTL należy użyć elementów o innych wartościach.
Ratujmy stare tranzystory!
A mógł byś to dorysować do schematu? niezabardzo jestem biegły w tym.AZ12 pisze:Witam
- AZ12
- 3125...6249 postów
Poszukaj schematu zespołu licznika częstościomierza PFL-23.
Ratujmy stare tranzystory!
czy chodziło o takie rozwiązanie jak na zaznaczono na schemacie?AZ12 pisze:Poszukaj schematu zespołu licznika częstościomierza PFL-23.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Najprostszym rozwiązaniem jest spolaryzowanie wejścia przez rezystor, np. 10k do masy i zwieranie wejścia do + zasilania impulsatorem lub kontaktronem. Jednak przy braku filtru na wejściu licznika, będzie on zliczał każde odbicie styków. Zamiast elementu stykowego można zastosować transoptor szczelinowy - wystarczy wówczas przykleić gdzieś na osi kawałek taśmy i ustawić transoptor tak, aby zasłaniał szczelinę przy każdym obrocie.
Tomek
-
- 2500...3124 posty
A ja rozważyłbym jeszcze czy nie byłoby celowym aby licznik mógł liczyć wstecz.
(nawinąłem za dużo i chcę odwinąć)
Dokładniej aby rozróżniał kierunek nawijania.
(nawinąłem za dużo i chcę odwinąć)
Dokładniej aby rozróżniał kierunek nawijania.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
...ale wymaga 7447 (lub 74141 w wersji bardziej koszernej). Obecnie jedna 20-nóżkowa kostka może obsłużyć nawet osiem 7-segmentowych wyświetlaczy LED, zliczać impulsy w obu kierunkach z filtrowaniem drgań styków, kasowaniem, itp.
Tomek
-
- 2500...3124 posty
Chyba 41110 albo jakoś podobnie
Ale licznik jeszcze musi wiedzieć w którą stronę liczyć.
P.S. chyba jednak 40110
Ale licznik jeszcze musi wiedzieć w którą stronę liczyć.
P.S. chyba jednak 40110
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Witam
Tomasz Gumny pisze:...ale wymaga 7447 (lub 74141 w wersji bardziej koszernej).
74141 to dekoder 1 z 10 zaprojektowany specjalnie do wyświetlaczy jarzeniowych - NIXIE, dlatego Tomek napisał "koszerne"staszeks pisze:Chyba 41110 albo jakoś podobnie
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 2500...3124 posty
40110 - bardzo sympatyczna kostkaPyra pisze:....................................74141 to dekoder 1 z 10 zaprojektowany specjalnie do wyświetlaczy jarzeniowych - NIXIE, dlatego Tomek napisał "koszerne"staszeks pisze:Chyba 41110 albo jakoś podobnie
Dawno nic z nią nie robiłem a katalogu nie mam w pamięci i stąd wątpliwości.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Jak miał by wyglądać ten filtr na wejściu?Tomasz Gumny pisze:Najprostszym rozwiązaniem jest spolaryzowanie wejścia przez rezystor, np. 10k do masy i zwieranie wejścia do + zasilania impulsatorem lub kontaktronem. Jednak przy braku filtru na wejściu licznika, będzie on zliczał każde odbicie styków. Zamiast elementu stykowego można zastosować transoptor szczelinowy - wystarczy wówczas przykleić gdzieś na osi kawałek taśmy i ustawić transoptor tak, aby zasłaniał szczelinę przy każdym obrocie.
Myślałem jeszcze o zastosowaniu czujnika indukcyjnego. jeśli mozesz pokaz jak ten filtr wejściowy wygląda.
-
- 1250...1874 posty
Pewnie chodzi Wam o coś takiego:
http://dmitrstas.ucoz.ru/publ/chasy/izm ... /9-1-0-129
- lub to:
http://radioparty.ru/index.php/device-p ... r-pic16f88
- a może coś takiego ???:
http://allegro.pl/zw22-reczny-licznik-k ... 56972.html - ręczny licznik-klikacz !
http://dmitrstas.ucoz.ru/publ/chasy/izm ... /9-1-0-129
- lub to:
http://radioparty.ru/index.php/device-p ... r-pic16f88
- a może coś takiego ???:
http://allegro.pl/zw22-reczny-licznik-k ... 56972.html - ręczny licznik-klikacz !
czy któryś z układów w załączniku nadaje sie na filtr wejscia?