PL504
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
PL504
Mam pytanie: na jakiej maksymalnie częstotliwości może pracować PL504 ? Czy nadaje się jako stopień mocy do nadajnika na górny UKF ?
Jestem zdania, że nie. Ponieważ to w końcu lampa końcowa z linii od TV, tam nie ma częstotliwości rzędu 100MHz.
Jestem zdania, że nie. Ponieważ to w końcu lampa końcowa z linii od TV, tam nie ma częstotliwości rzędu 100MHz.
-
- moderator
Re: PL504
Ponad krótkie fale ona nie pójdzie. Ale popularna QQE03/12 jak najbardziej - możesz i 15W w antenie dostać.maciej_333 pisze:Mam pytanie: na jakiej maksymalnie częstotliwości może pracować PL504 ? Czy nadaje się jako stopień mocy do nadajnika na górny UKF ?
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Mam kilka dokładnie tych kukułek. Morzesz narysować schemat takiego stopnia mocy ? Kiedyś narysowałeś mi schemat nadajnika UKF. Wykonałem go i pracował wspaniale. Teraz mam na myśli zwiększenie mocy wyjściowej. Jak to zrobić z tą lampą (może i lampami, najlepiej dwiema) ?
Ostatnio zmieniony pn, 30 maja 2005, 16:11 przez maciej_333, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
Witam.
Gdyby zastosować elementy pozwalające generatorowi pracować na niższej częstotliwości jego moc wyjściowa mogłaby być dużo wyższa.
Pozdrawiam,
Romek
Maćku, w 10 minut wykonałem bardzo prosty generator na lampie PL504. Do zasilania żarzenia lampy zastosowałem transformator dający na wyjściu 25V. Napięcie anodowe 630V uzyskałem z powielenia napięcia sieci, a na siatkę drugą podałem 320V przez rezystor 3k. W doświadczeniu zastosowałem lampę o kiepskiej emisji (ok. 50%). Po włączeniu napięcia generator wzbudził się na częstotliwości 48MHz. Gdy zbliżyłem do niego rurę jarzeniową o mocy 40W świeciła ona (na całej długości) pełnym blaskiem, podobnie jak żarówka 230V/60W podłączona jednym końcem do cewki generatora.maciej_333 pisze:Moje pytanie brzmi: jaką moc można wyciągnąć na średnich z jednej PL504 ?
Gdyby zastosować elementy pozwalające generatorowi pracować na niższej częstotliwości jego moc wyjściowa mogłaby być dużo wyższa.
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Witam.
Niestety, muszę Was Koledzy rozczarować. Nie zamieściłem schematu generatora ponieważ jest to najbardziej typowy układ którego schemat elektryczny jest niemal identyczny z tym, jaki zamieścił Piroman_1024 na początku wątku „Piec indukcyjny” (załącznik Piec_1.gif). Jedynymi zmianami jakie wprowadziłem to inne wartości elementów, brak kondensatora C1 i rezystor szeregowy 3kΩ w zasilaniu siatki drugiej PL504. Cewka wykonana z grubo srebrzonego mosiądzu (Ф5) o średnicy zewnętrznej 60mm pochodzi z bliżej nie znanego mi urządzenia stosowanego kiedyś w medycynie. W urządzeniu tym znajdowały się również dwie duże triody T-01 i potężny transformator posiadający dwa identyczne uzwojenia wtórne o napięciu 3,8kV każde (udało mi się go wykorzystać do zasilania transformatora Tesli).
W zaprezentowanym generatorze cewka nie posiada odczepu gdyż uznałem, że jeśli zastosuję dobrej jakości dławik to nie będzie miało żadnego znaczenia w którym miejscu połączę go z cewką. Przy tak wysokiej częstotliwości pracy generatora (około 48MHz) nie zaobserwowałem by jakiekolwiek metale umieszczane przeze mnie wewnątrz cewki ulegały nagrzewaniu (wewnątrz cewki silnie nagrzewały się jedynie niektóre ferryty).
Pozdrawiam,
Romek
Niestety, muszę Was Koledzy rozczarować. Nie zamieściłem schematu generatora ponieważ jest to najbardziej typowy układ którego schemat elektryczny jest niemal identyczny z tym, jaki zamieścił Piroman_1024 na początku wątku „Piec indukcyjny” (załącznik Piec_1.gif). Jedynymi zmianami jakie wprowadziłem to inne wartości elementów, brak kondensatora C1 i rezystor szeregowy 3kΩ w zasilaniu siatki drugiej PL504. Cewka wykonana z grubo srebrzonego mosiądzu (Ф5) o średnicy zewnętrznej 60mm pochodzi z bliżej nie znanego mi urządzenia stosowanego kiedyś w medycynie. W urządzeniu tym znajdowały się również dwie duże triody T-01 i potężny transformator posiadający dwa identyczne uzwojenia wtórne o napięciu 3,8kV każde (udało mi się go wykorzystać do zasilania transformatora Tesli).
W zaprezentowanym generatorze cewka nie posiada odczepu gdyż uznałem, że jeśli zastosuję dobrej jakości dławik to nie będzie miało żadnego znaczenia w którym miejscu połączę go z cewką. Przy tak wysokiej częstotliwości pracy generatora (około 48MHz) nie zaobserwowałem by jakiekolwiek metale umieszczane przeze mnie wewnątrz cewki ulegały nagrzewaniu (wewnątrz cewki silnie nagrzewały się jedynie niektóre ferryty).
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 100...124 posty
-
- 625...1249 postów