Pionier- Filcowe podkładki pod gałkami

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Pionier- Filcowe podkładki pod gałkami

Post autor: jacekk »

Czy te podkładki były montowane fabrycznie, czy też ktoś je dodał? Widziałem na kilku zdjęciach takie właśnie podkładki, wykonane z jasnego (białego lub szarego) filcu, w jednym Pionierze nawet mam takie.

I teraz pytanie, czy takie coś było fabrycznie zakładane? Czy to może jakaś inwencja twórcza poprzednich właścicieli? Myśląc logicznie to takie coś ma sens, raz że nie ma luzu, dwa że jest to dodatkowa osłona przed porażeniem prądem, bo nic nie może wpaść tam np. igła, drucik, czy inny metalowy niewielki element i dotknąć metalowej osi potencjometru, czy tulei napędowej do kondensatora...
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Pionier- Filcowe podkładki pod gałkami

Post autor: tetroda »

W Noteci - Pionier 6161, którą mam są takie, a radio jest (tzn. było w chwili zakupu) w stanie 100% oryginalnym, także zapewne oryginał. W Mazurze mam jeszcze podkładki pod gałki wycięte z gumy, ale raczej nieoryginalne (choć bardzo praktyczne :wink: ).
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Samson
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Samson »

W Pionierze U2 miałem takie podkładki filcowe. Zapobiegały one też rysowaniu się obudowy przez pokrętła. Pionier 6161 też takowe posiadał. :)
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Podkładki montowane były fabrycznie... nie tylko w Pionierach, ale również w wielu innych odbiornikach.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Hanys
4 posty
4 posty

Post autor: Hanys »

Takie podkładki wielkości dwuzłotówki wyjąłem też wczoraj spod pokręteł radioodbiornika Romans Diory.
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stas2 »

Ja takie brakujące filcowe podkładki uzupełniałem z zestawu samoprzylepnych podkładek zakupionych w CASTORAMIE.
To samo dotyczy filcowych "stopek" na spodzie radia.
Kupiłem po zestawie różnych średnic (od ok. 15 do ok 30 mm) w różnych kolorach (białym, czarnym, brązowym i szarym).
Wycięcie w nich otworów na ośki to już pryszcz.
stas2
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tylko że te podkładki mają klej który dosyć ciężko usunąć.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: haterkmp »

ten klej idealnie i bez problemy schodzi po kąpieli w zwykłym zmywaczu do paznokci (czyli w acetonie).
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

A z kolei tam gdzie była tkanina, np Mazur - Lux tam były fabrycznie takie kółeczka z przeźroczystego/żółtawego plastiku, takiego jak były okładki skoroszytów...

F.
Robert SP5RF
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Ja dodaję podkładki praktycznie do wszystkich gałek . Chroni to świeżo odnowioną skrzynkę przed otarciami .
Zamiast filcu można również stosować sukno. Kupiłem kiedyś kawałek takiego ciemnobrązowego sukna w sklepie z materiałami propagandowymi.
Często też przydaje się takie sukno do innych zastosowań np.: do podklejenia szklanej skali.
W Warszawie chyba jeszcze funkcjonuje taki sklep przy ul.Okopowej.
Pozdrawiam ed_net.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Jeszcze raz !
Co do technologii wykonania podkładek to otwór najlepiej wycinać wycinakiem o 1 mm mniejszym niż średnica ośki potencjometru. Natomiast żeby wyciąć starannie nożyczkami profil zewnętrzny to rysuję obrys cyrklem na papierowej taśmie samoprzylepnej i wycinam razem z nią. Taśma odkleja się bez żadnego problemu.
Co do filcu to można go nabyć w sklepie z artykułami szewskimi . Ja kiedyś taki kupiłem w Warszawie obok bazarku na Kole.
Kupuje się ten filc na wagę.Jest to znacznie tańsza metoda niż zakup podkładek z klejem w marketach.
Pozdrawiam ed_net.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Kontynuując wątek filcu i sukna :)

To ja mam w pracowni zatknięty za rurę centralnego ogrzewania stary kapelusz z Bieszczad. Podklejam nim filcowe nóżki, obejmy lamp (np magiczne oczko) i te kółka pod gałkami, i mocowania skal. To wszystko wycinam takim typowym ostrym nożykiem i podklejam butaprenem.
Robert SP5RF
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Do wycinania podkładek używam kawałka rurki hydraulicznej 3/4" zeszlifowanej na końcu a otwór wewnętrzny fabrycznym wycinakiem. Dodam że w niektórych odbiornikach podkładki z filcu były między chassis a obudową, w miejscu otworów na śruby.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Bieszczady kojarzą mi się z pięknymi widokami i kraksą jaką miałem tam okazję na szczęście cudem przeżyć. Co do kapelusza to ciekawy pomysł, pewnie ten filc jest drobniejszy i delikatniejszy niż te standardowe, ale jak ten kapelusz teraz wygląda to nawet nie pytam :wink:

Wracając do tematu to poszukam filcowych wkładek do butów, chociaż jakoś nie przypominam sobie żebym widział białe.