Pionier- Filcowe podkładki pod gałkami
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Pionier- Filcowe podkładki pod gałkami
Czy te podkładki były montowane fabrycznie, czy też ktoś je dodał? Widziałem na kilku zdjęciach takie właśnie podkładki, wykonane z jasnego (białego lub szarego) filcu, w jednym Pionierze nawet mam takie.
I teraz pytanie, czy takie coś było fabrycznie zakładane? Czy to może jakaś inwencja twórcza poprzednich właścicieli? Myśląc logicznie to takie coś ma sens, raz że nie ma luzu, dwa że jest to dodatkowa osłona przed porażeniem prądem, bo nic nie może wpaść tam np. igła, drucik, czy inny metalowy niewielki element i dotknąć metalowej osi potencjometru, czy tulei napędowej do kondensatora...
I teraz pytanie, czy takie coś było fabrycznie zakładane? Czy to może jakaś inwencja twórcza poprzednich właścicieli? Myśląc logicznie to takie coś ma sens, raz że nie ma luzu, dwa że jest to dodatkowa osłona przed porażeniem prądem, bo nic nie może wpaść tam np. igła, drucik, czy inny metalowy niewielki element i dotknąć metalowej osi potencjometru, czy tulei napędowej do kondensatora...
-
- 625...1249 postów
Re: Pionier- Filcowe podkładki pod gałkami
W Noteci - Pionier 6161, którą mam są takie, a radio jest (tzn. było w chwili zakupu) w stanie 100% oryginalnym, także zapewne oryginał. W Mazurze mam jeszcze podkładki pod gałki wycięte z gumy, ale raczej nieoryginalne (choć bardzo praktyczne
).

Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
-
- 500...624 posty
W Pionierze U2 miałem takie podkładki filcowe. Zapobiegały one też rysowaniu się obudowy przez pokrętła. Pionier 6161 też takowe posiadał. 

-
- 1250...1874 posty
Podkładki montowane były fabrycznie... nie tylko w Pionierach, ale również w wielu innych odbiornikach.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 4 posty
Takie podkładki wielkości dwuzłotówki wyjąłem też wczoraj spod pokręteł radioodbiornika Romans Diory.
-
- 125...249 postów
Ja takie brakujące filcowe podkładki uzupełniałem z zestawu samoprzylepnych podkładek zakupionych w CASTORAMIE.
To samo dotyczy filcowych "stopek" na spodzie radia.
Kupiłem po zestawie różnych średnic (od ok. 15 do ok 30 mm) w różnych kolorach (białym, czarnym, brązowym i szarym).
Wycięcie w nich otworów na ośki to już pryszcz.
To samo dotyczy filcowych "stopek" na spodzie radia.
Kupiłem po zestawie różnych średnic (od ok. 15 do ok 30 mm) w różnych kolorach (białym, czarnym, brązowym i szarym).
Wycięcie w nich otworów na ośki to już pryszcz.
stas2
-
- 1250...1874 posty
Tylko że te podkładki mają klej który dosyć ciężko usunąć.
-
- 625...1249 postów
ten klej idealnie i bez problemy schodzi po kąpieli w zwykłym zmywaczu do paznokci (czyli w acetonie).
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 625...1249 postów
A z kolei tam gdzie była tkanina, np Mazur - Lux tam były fabrycznie takie kółeczka z przeźroczystego/żółtawego plastiku, takiego jak były okładki skoroszytów...
F.
F.
Robert SP5RF
-
- 625...1249 postów
Witam !
Ja dodaję podkładki praktycznie do wszystkich gałek . Chroni to świeżo odnowioną skrzynkę przed otarciami .
Zamiast filcu można również stosować sukno. Kupiłem kiedyś kawałek takiego ciemnobrązowego sukna w sklepie z materiałami propagandowymi.
Często też przydaje się takie sukno do innych zastosowań np.: do podklejenia szklanej skali.
W Warszawie chyba jeszcze funkcjonuje taki sklep przy ul.Okopowej.
Pozdrawiam ed_net.
Ja dodaję podkładki praktycznie do wszystkich gałek . Chroni to świeżo odnowioną skrzynkę przed otarciami .
Zamiast filcu można również stosować sukno. Kupiłem kiedyś kawałek takiego ciemnobrązowego sukna w sklepie z materiałami propagandowymi.
Często też przydaje się takie sukno do innych zastosowań np.: do podklejenia szklanej skali.
W Warszawie chyba jeszcze funkcjonuje taki sklep przy ul.Okopowej.
Pozdrawiam ed_net.
-
- 625...1249 postów
Jeszcze raz !
Co do technologii wykonania podkładek to otwór najlepiej wycinać wycinakiem o 1 mm mniejszym niż średnica ośki potencjometru. Natomiast żeby wyciąć starannie nożyczkami profil zewnętrzny to rysuję obrys cyrklem na papierowej taśmie samoprzylepnej i wycinam razem z nią. Taśma odkleja się bez żadnego problemu.
Co do filcu to można go nabyć w sklepie z artykułami szewskimi . Ja kiedyś taki kupiłem w Warszawie obok bazarku na Kole.
Kupuje się ten filc na wagę.Jest to znacznie tańsza metoda niż zakup podkładek z klejem w marketach.
Pozdrawiam ed_net.
Co do technologii wykonania podkładek to otwór najlepiej wycinać wycinakiem o 1 mm mniejszym niż średnica ośki potencjometru. Natomiast żeby wyciąć starannie nożyczkami profil zewnętrzny to rysuję obrys cyrklem na papierowej taśmie samoprzylepnej i wycinam razem z nią. Taśma odkleja się bez żadnego problemu.
Co do filcu to można go nabyć w sklepie z artykułami szewskimi . Ja kiedyś taki kupiłem w Warszawie obok bazarku na Kole.
Kupuje się ten filc na wagę.Jest to znacznie tańsza metoda niż zakup podkładek z klejem w marketach.
Pozdrawiam ed_net.
-
- 625...1249 postów
Kontynuując wątek filcu i sukna
To ja mam w pracowni zatknięty za rurę centralnego ogrzewania stary kapelusz z Bieszczad. Podklejam nim filcowe nóżki, obejmy lamp (np magiczne oczko) i te kółka pod gałkami, i mocowania skal. To wszystko wycinam takim typowym ostrym nożykiem i podklejam butaprenem.

To ja mam w pracowni zatknięty za rurę centralnego ogrzewania stary kapelusz z Bieszczad. Podklejam nim filcowe nóżki, obejmy lamp (np magiczne oczko) i te kółka pod gałkami, i mocowania skal. To wszystko wycinam takim typowym ostrym nożykiem i podklejam butaprenem.
Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
Do wycinania podkładek używam kawałka rurki hydraulicznej 3/4" zeszlifowanej na końcu a otwór wewnętrzny fabrycznym wycinakiem. Dodam że w niektórych odbiornikach podkładki z filcu były między chassis a obudową, w miejscu otworów na śruby.
-
- 1250...1874 posty
Bieszczady kojarzą mi się z pięknymi widokami i kraksą jaką miałem tam okazję na szczęście cudem przeżyć. Co do kapelusza to ciekawy pomysł, pewnie ten filc jest drobniejszy i delikatniejszy niż te standardowe, ale jak ten kapelusz teraz wygląda to nawet nie pytam
Wracając do tematu to poszukam filcowych wkładek do butów, chociaż jakoś nie przypominam sobie żebym widział białe.

Wracając do tematu to poszukam filcowych wkładek do butów, chociaż jakoś nie przypominam sobie żebym widział białe.