Uszkodzony głośnik od radia Telefunken Opal II
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Uszkodzony głośnik od radia Telefunken Opal II
Witam!
Niebawem zabieram się za renowację radia Telefunken Opal II i jest w nim uszkodzony głośnik. Mianowicie membrana odkleiła się od kosza na całej powierzchni. Problem w tym, że kosz jest lekko przyrdzewiały. Czy da się z tym cokolwiek zrobić?
Niebawem zabieram się za renowację radia Telefunken Opal II i jest w nim uszkodzony głośnik. Mianowicie membrana odkleiła się od kosza na całej powierzchni. Problem w tym, że kosz jest lekko przyrdzewiały. Czy da się z tym cokolwiek zrobić?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 625...1249 postów
Re: Uszkodzony głośnik od radia Telefunken Opal II
Jasne że się da. A jak już jest najgorsze odklejone, to wyciągasz całą membranę i przy okazji czyścisz szczelinę, i odświeżasz kosz.
Dobrze widzę, że zawieszenie dolne jest mocowane od środka? Musisz znaleźć sposób, by wsunąć do szczeliny ze trzy cienkie paski kliszy, by wstępnie wycentrować. Potem smarujesz klejem, najlepiej na bazie acetonu, obrzeże i przyklejasz. Gdyby jeszcze przycierało, luzujesz śrubę, puszczasz jednolity ton i powoli ją dokręcasz.
Dobrze widzę, że zawieszenie dolne jest mocowane od środka? Musisz znaleźć sposób, by wsunąć do szczeliny ze trzy cienkie paski kliszy, by wstępnie wycentrować. Potem smarujesz klejem, najlepiej na bazie acetonu, obrzeże i przyklejasz. Gdyby jeszcze przycierało, luzujesz śrubę, puszczasz jednolity ton i powoli ją dokręcasz.
-
- 375...499 postów
Postaram się tak zrobić, ale nigdy nie naprawiałem głośników, więc istnieje szansa, że coś zepsuję :/ A o jaką śrubę chodzi?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 625...1249 postów
Tak mi się zdaje, że na zdjęciach jest centralne mocowanie membrany, więc jest śrubka wkręcona w magnes. Musisz ocenić, w jaki sposób jest umocowana membrana.
-
- 375...499 postów
Ok, bez większych problemów udało mi się ściągnąć membranę. A da się jakoś połatać w niej dziury?
Edit: Użyłem butapremu, poszło bez problemu
Edit: Użyłem butapremu, poszło bez problemu

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 1250...1874 posty
Ja dziury łatam fizeliną.
Butapren jest dobry do podklejania bo zostaje elastyczny.
Przy czym nie należy dawać go za dużo.
Butapren jest dobry do podklejania bo zostaje elastyczny.
Przy czym nie należy dawać go za dużo.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 375...499 postów
Dziury połatałem bez problemu, ale pojawił się kolejny problem wynikający z mojej głupoty :/ Zacząłem szlifować kosz papierem ściernym i opiłki dostały się do szczeliny, w której powinna być cewka. Da się je jakoś wyciągnąć?
P.S. Wesołych Świąt
P.S. Wesołych Świąt

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 1250...1874 posty
Przy rozbieraniu głośnika należy od razu zakleić szczelinę np. taśmą malarską, jeśli przedostały się do niej opiłki to można spróbować wyciągnąć je np. mocnym magnesem neodymowym albo zbudować mocny elektromagnes(ale tutaj trzeba poeksperymentować z grubością drutu i ilością zwoi)
-
- 375...499 postów
Spróbuję, tylko, że opiłki trzymają się ścianek szczeliny, które też są namagnesowane.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 1250...1874 posty
Nie da się ich wyciągnąć szpilką żelazną? W polu magnetycznym żelazo staje się magnesem i do niego przyczepiają się opiłki.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 375...499 postów
Jado, dzięki. Rzeczywiście wystarczyła igła i wszystkie opiłki wyszły bez problemu 
P.S. Jeżeli wyczyściłem cały kosz od wewnętrznej strony, to mam go zabezpieczyć jakimś lakierem?

P.S. Jeżeli wyczyściłem cały kosz od wewnętrznej strony, to mam go zabezpieczyć jakimś lakierem?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 1875...2499 postów
Tak bo będzie rdzewiał.Capon czyli nitro a to możesz juz dowolną pomalować.
-
- 375...499 postów
Głośnik gra, i to jak na swoje lata bardzo czysto. Pojawił się jednak kolejny problem. Na magnesie głośnika jest nawinięta cewka, która się nagrzewa. Niezbyt mocno, ale jednak. Czy to normalne? Jeśli nie, to co można z tym zrobić.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
-
- 1250...1874 posty
Tak, to normalne, płynie przez nią określony prąd cewka ma określony opór i wydziela się moc równa spadkowi napięcia pomnożonemu przez prąd, jeśli emalia nie jest przypalona, nic się nie dymi, cewka ma mniej niż 80 stopni to jest ok.
No ale jest jedno rozwiązanie, kup podświetlany LED wiatraczek, podwój napięcie żarzenia do jego zasilania, wytnij mu z przodu miejsce i przyklej...
No ale jest jedno rozwiązanie, kup podświetlany LED wiatraczek, podwój napięcie żarzenia do jego zasilania, wytnij mu z przodu miejsce i przyklej...
-
- 375...499 postów
Z tym wiatraczkiem to serio?
Bo nie chciałbym ingerować w ten sposób w stare radio... A co do cewki, to nie chodzi mi o tą, która porusza membranę. Na wierzchu głośnika jest nawinięta jeszcze jedna. Jest zabezpieczona papierem.

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz