Marshall MA50C - wysokie napięcia na lampach mocy?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Martinus.Maximus
4 posty
4 posty

Marshall MA50C - wysokie napięcia na lampach mocy?

Post autor: Martinus.Maximus »

Witam,

jestem do niedawna szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Marshall MA50C.
To budżetowa konstrukcja, ale brzmi jak Marshall i jestem z niego zadowolony.
Zbudowana w oparciu o 2x EL34 i 3 x ECC83 w przedwzmacniaczu.

Piszę "do niedawna" ponieważ w pewnym momencie Marshall "zamilkł" (i to nagle, nie odczułem spadku mocy).
W serwisie powiedziano mi, że to spalone lampy.
Powiedziano mi też, że ze względu na charakterystykę pracy (napięć) w tym wzmacniaczu, wymagane jest stosowanie fabrycznych lamp Marshalla o symbolu VLVE 10010 (fabryczne Marshalla to chyba Svedlana). Niestety są one dość drogie i niedostępne poza serwisem. Nie udało mi się wygooglać żadnych parametrów tych lamp.
Załączam schemat wzmacniacza by było się do czego odnieść.
MA100___MA50_Circuit_diagram.pdf
schemat ideowy MA50 / MA 100
(120.3 KiB) Pobrany 273 razy
Moje pytanie do znawców tematu jest następujące: Jakie lampy dostepne w handlu (JJ, Electro-Harmonix, Swedlana czy inne) dobrać do tego wzmacniacza, by działały możliwie długo? Oryginalne z pierwszego montażu wytrzymały ponad rok. To niezbyt wiele. Chciałbym dokonać zakupu zapasowych, by w razie czego móc je szybko (bądź nawet zawczasu) wymienić.

I pytanie drugie: czy wymiana spalonych lamp ogranicza się do fizycznej wymiany lamp w podstawkach? Pytam, ponieważ taką naprawę potrafiłbym raczej wykonać samodzielnie - na wzmacniaczach lampowych znam się w stopniu bardzo podstawowym, więc jeśli wymagana jest jeszcze jakaś regulacja to zmuszony będę oddawać sprzęt do serwisu. Oczywiście zakładam wymianę lamp sparowanych.

Dziękuję za odpowiedzi,
Marcin
MA100___MA50_Circuit_diagram.pdf
schemat ideowy MA50 / MA 100
(120.3 KiB) Pobrany 273 razy
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Marshall MA50C - wysokie napięcia na lampach mocy?

Post autor: przemak »

A bezpieczniki są sprawne? Bo coś mi to uszkodzenie dziwne się wydaje - "spalone" lampy to często i parę innych spalonych rzeczy ;)
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Moim zdaniem z tymi specjalnymi lampami to trochę bzdura. Końcówka mocy jest identyczna jak chocby w modelu JCM800. Elektrolity w anodowym są na 550V więc na lampie nie może być zadnych wyżyłowanych napięć. Ja bym wymienił na EL34 JJ i zobaczyl jak się beda zachowywaly.

Sama wymiana spalonych lamp zajmuje tyle co wyjęcie starych i włożenie nowych a następnie ustawienie odpowiedniego napięcia BIAS. Inna sprawa to znalezienie odpowiedzi na pytanie dlaczego lampy się spaliły. Nie jest to typ awarii lamp która dzieje się bez żadnego powodu od tak z dnia na dzien.
ivo
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: ivo »

Ad1. Niezniszczalne RFT, niestety coraz rzadziej dostępne
Ad2. Jeżeli bias ustawiono fabrycznie pod parowane lampy, to niczego nie trza ruszać. Niekoniecznie producent tak to uczynił, czyli ew. pomiar i regulacja symetrii
Martinus.Maximus
4 posty
4 posty

A bezpieczniki są sprawne?
Nie, serwisant mówił również o spalonych bezpiecznikach - w lampie powstało zwarcie i to załatwiło bezpiecznik(i). Dlatego dźwięk zanikł nagle.
Widzę na schemacie bezpiecznik sieciowy 1A oraz bezpieczniki FS1 500/630mA i FS2 630mA.
Dodam, że lampy i diody nadal świeciły, więc rozumiem że wywaliło FS1 i/lub FS2?
Sama wymiana spalonych lamp zajmuje tyle co wyjęcie starych i włożenie nowych a następnie ustawienie odpowiedniego napięcia BIAS.
W przypadku lamp sparowanych też należy ustawić BIAS?
Inna sprawa to znalezienie odpowiedzi na pytanie dlaczego lampy się spaliły. Nie jest to typ awarii lamp która dzieje się bez żadnego powodu od tak z dnia na dzień.
Co do przyczyny w serwisie powiedziano mi, że uszkodzenie ze względu na specyfikę wzmacniacza, który ma wysokie napięcia na lampach i je łatwo pali.
1,5 roku użytkowania ponoć to dobry wynik i polecano mi oryginalne jako trwalsze. Piszę tu by zasięgnąć opinii innych osób i dlatego pytam o dobranie innych lamp, może z oferty JJ bo wg opinii wielu osób mają dobry stosunek jakości do ceny.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

W każdej instrukcji samochodu jest napisane, że zaleca się go zaopatrywać w oryginalne części i robić to w autoryzowanym salonie, więc co niby mieli powiedzieć ci w serwisie? Jeśli elektrolity w zasilaczu są na 550V to wątpię aby napięcia były wyższe niż 500V, no góra 520V, niech będzie. To nie są jakieś makabrycznie duże napięcia. Jednak ja sprawdziłbym układ biasu na początek czy w ogóle podaje napięcie ujemne na siatki pierwsze.
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

I co się z tym napięciem dzieje, po kilkugodzinnej pracy...
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Oddałeś wzmacniacz do oryginalnego serwisu marszałka ? Jeśli tak to nie dziwie się, że serwisant pociska Ci opowieści pt. Wzmacniacz ma na lampach wysokie napięcie i je pali. Jeśli natomiast oddałeś do jakiegoś prywatnego serwisanta to radzę zmienić serwisanta bo ten nie wydaje się być zbytnio kompetentny jeśli opowiada klientowi takie bajki.

Painlust dobrze prawi warto sprawdzić działanie układu BIASU. Domyślam się, że kolega nie wie jaka była wartość biasu ustawiona zanim lampy padły ? Swoją drogą to padła tylko jedna lampa czy obie naraz ?

Jeszcze inna sprawa to pytanie jaka jest jakość i trwałość tych oryginalnych lamp. Możliwe, że jako iż to piec budżetowy to i lampy dają jakieś gorszej jakości ale to tylko taka moja teoria spiskowa.
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Ghost pisze:Oddałeś wzmacniacz do oryginalnego serwisu marszałka ? Jeśli tak to nie dziwie się, że serwisant pociska Ci opowieści pt. Wzmacniacz ma na lampach wysokie napięcie i je pali.
No to też mógłby lepiej przemyśleć co pociska, bo takie stwierdzenie jest równoznaczne z diagnozą "błąd na etapie projektu" ;)
'All the stars in the north are dead now.'
Martinus.Maximus
4 posty
4 posty

Witam i dziękuję za odpowiedzi.

Tak, oddałem do serwisu dystrybutora, czyli Lauda Audio, ponieważ combo jest na gwarancji. Inna sprawa, że w serwisie twierdzą że gwarancja na lampy wynosi tylko 6 m-cy (w treści gwarancji nie ma o tym ani słowa). Moja wiedza elektroniczna (mimo wieku) jest dość podstawowa, jestem samoukiem i uczę się (zwłaszcza w temacie lamp - tu dopiero zaczynam) więc można mi wcisnąć wszystko. Dlatego tez zarejestrowałem się na tym forum.

Biasu nie sprawdzałem, wzmacniacz jest jeszcze na gwarancji więc nie chciałem w nim dłubać.

Mam jeszcze 2 pytania:
- czy pół-laik z multimetrem, lutownicą i jaką-taką ogólną wiedzą na temat elektroniki da sobie radę z regulacją biasu? Czy możecie podać jakąś instrukcję (link na przykład) jak to zrobić? Znalazłem co nieco w Google, ale nie wiem na ile to rzetelne instrukcje (np taka: http://www.eurotubes.com/eurotubes-Mars ... -Video.htm)
- czego NIE DOTYKAĆ w lampowcu żeby nie otrzymać dawki rzędu 500VDC? Czy po wyłączeniu zasilania na elektrolitach mogą pozostawać groźne ładunki? Pytam o "higienę pracy" z lampowcem.

Pozdrawiam,
Martini.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Na schemacie widze, że ten wzmacniacz ma gotowe wyznaczone punkty pomiarowe dla biasu (na schemacie koncowki mocy element podpisany jako bias test points CON7). Wystarczy użyć multimetr ustawiony na pomiar mV. Różne są opinie co do wielkosci wartości biasu ale moim zdaniem optymalnym ustawieniem jest 35mV. Podpinasz multimetr pod te punkty pomiarowe a nastepnie kręcisz potencjometrem aż uzyskasz taka wartość.

W pracującym wzmacniaczu najlepiej dokonywać wszelakich manipulacji "z jedna reka w kieszeni". Unikać szczególnie należy łańcucha zasilania anod lamp, gdyż to właśnie na nim występują najwięszke napięcia. Ze schematu wynika, że Twój wzmacniacz nie ma rezystorów rozładowujących elektrolity po wyłączeniu zasilania więc odpowiedź na ta część pytania brzmi: Tak. Zalecam rozładowanie takiego elektrolitu poprzez rezystor 220k od + kondensatora do masy przed rozpoczęciem manipulacji wewnątrz wzmacniacza
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Jak już ktoś chce sam grzebać we wzmacniaczu to ja nawet zalecam dolutowanie rezystora rozładowującego elektrolity na stałe. Jesli wzmacniacz ma możliwość ustawiania biasu to polecam zakup E34L z JJ. Są to lampy których prąd anodowy w typowym punkcie pracy lamp EL34 przekracza wartość 100% wartości katalogowej. Jest szansa, że pożyją dłużej.
Martinus.Maximus
4 posty
4 posty

Ghost, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, dokładnie o to mi chodziło.
Wniosek z tego wątku (tak, żłobkowego bo tak jak pisałem - zaczynam) taki, że za rok-dwa kupuję JJ i spróbuję zrobić to samodzielnie.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
ODPOWIEDZ