Pionier B2 - kilka pytań

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Pionier B2 - kilka pytań

Post autor: zagore1 »

Nabyłem coś takiego:
http://allegro.pl/stare-radio-pionier-1 ... 99307.html
Pionier B2 nr 315509
Brak tylnej ścianki, potencjometru głośności i niestety cewki zjedzone przez myszki :-(

Mam kilka pytań:
1. Czy do bateryjnego Pionierka podejdzie przełącznik z cewkami od zwykłego pionierka?
2. Czy będzie pasował potencjometr z wyłącznikiem od zwykłego Pionierka?
Jak widzę na stronie Diory:
http://www.diora.pl/
Pionierków B2 w bakelicie wyprodukowano w sumie 7705 a w drewnie ponad 100 tysięcy.
3. Czy jest coś co wyróżnia te B2 w bakelicie? ( bo wystarczy wsadzić środek z B2 drewnianego do skrzynki bakelitowej i już mamy "unikat" :-)
4. W moim są lampy 1R5T, 1T4T, 1S5T, 3S4T a na chassis opis ołówkiem 1H33, 1F33, 1AF33 i 3S4T. Czy ten opis ołówkiem jest "fabryczny"? ( bo widziałem takie napisy na chassis B2 na [zdjęciach z google ])
5. Jak rozwiązać sprawę zasilania? (bateriami czy transformatorem z prostownikiem )( mam transformator , który na wyjściu ma 110V ~.)
6. Skala też jest trochę inna ( przynajmniej ja takiej jeszcze nie widziałem)
7. A i jeszcze jedno jakimi bateriami było oryginalnie zasilane to radio?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Re: Pionier B2 - kilka pytań

Post autor: KrzysztofS »

Witam
Nie wiem jak cały przełącznik (widzę że jest u ciebie) ale cewki się nadadzą od zwykłego sam dawałem do swojego...... Co do cewek generatora to nie jestem pewny bo swoje naprawiałem .... Ja zasilałem go na początku z bateryjek 9V i 2 paluszków. Teraz Juchas i Pionier dostały zasilacz z lm317 na 2V i potrajacza na 90V :D prosty układ był na triodzie. Wyłącznik chyba podejdzie co do tego nie jestem pewny a nie mam czasu rozkręcać ..... Ale na pewno nie podejdzie gałka ta większa w bateryjnym ma mniejszy otwór 8)
To trafo na 110v po wyprostowaniu da ponad 155V co będzie lekkim przegięciem :roll:
Szukam skrzynki do radia FIGARO
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

zagore1 pisze:Nabyłem coś takiego:
http://allegro.pl/stare-radio-pionier-1 ... 99307.html
Pionier B2 nr 315509
Brak tylnej ścianki, potencjometru głośności i niestety cewki zjedzone przez myszki :-(

Mam kilka pytań:
1. Czy do bateryjnego Pionierka podejdzie przełącznik z cewkami od zwykłego pionierka?
2. Czy będzie pasował potencjometr z wyłącznikiem od zwykłego Pionierka?
Jak widzę na stronie Diory:
http://www.diora.pl/
Pionierków B2 w bakelicie wyprodukowano w sumie 7705 a w drewnie ponad 100 tysięcy.
3. Czy jest coś co wyróżnia te B2 w bakelicie? ( bo wystarczy wsadzić środek z B2 drewnianego do skrzynki bakelitowej i już mamy "unikat" :-)
4. W moim są lampy 1R5T, 1T4T, 1S5T, 3S4T a na chassis opis ołówkiem 1H33, 1F33, 1AF33 i 3S4T. Czy ten opis ołówkiem jest "fabryczny"? ( bo widziałem takie napisy na chassis B2 na [zdjęciach z google ])
5. Jak rozwiązać sprawę zasilania? (bateriami czy transformatorem z prostownikiem )( mam transformator , który na wyjściu ma 110V ~.)
6. Skala też jest trochę inna ( przynajmniej ja takiej jeszcze nie widziałem)
7. A i jeszcze jedno jakimi bateriami było oryginalnie zasilane to radio?
Witam serdecznie. P1- tak!/ p2 -będzie /p3-nie /p4-były takie i takie obsady lamp / p5-jak kol. Krzysztof/ p6-skala normalna,jak to bywa w Pionierku,ta z pełnym zakresem Kr/ p7-w jego epoce baterie" suche" Centry.Powodzenia w uruchomieniu!.Co do gałek na potencjometrze s. głosu to nie Mazur :) ,obie jak w każdym Pionierku-z małą "dziurą"
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Mam problem z podłączeniem potencjometru z wyłącznikem do układu :-( Mój Pionierek jest najbardziej podobny do tego schematu:
download/file.php?id=21381&mode=view

Nie rozumiem jak tu jest włączony w obwód ten potencjometr? Wyłącza tylko żarzenie?? A co z anodowym?
Wyłącznik Pioniera jest podwóny więc chyba anodowe też powinno być wyłączane?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Przez zimne lampy prąd nie płynie.
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: KrzysztofS »

W moim B2 jest podwójny i wyłączane jest jedno i drugie zasilanie ......
Szukam skrzynki do radia FIGARO
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam. Jedna sekcja wyłącznika podłączona do + anodowego, druga do + żarzenia.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

TELEWIZOREK52 pisze:Witam. Jedna sekcja wyłącznika podłączona do + anodowego, druga do + żarzenia.
OK!
Czyli błąd na schemacie.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

gustaw353 pisze:Przez zimne lampy prąd nie płynie.
zagore1 pisze:
TELEWIZOREK52 pisze:Witam. Jedna sekcja wyłącznika podłączona do + anodowego, druga do + żarzenia.
OK!
Czyli błąd na schemacie.
W niektórych Pionierkach B i Juhasach wyłączane było tylko żarzenie,bywały także potencjometry z pojedynczym wyłącznikiem.Za pierwszym razem też mnie to początkowo zdziwiło.Te różnice to być może efekt tzw. "wniosków racjonalizatorskich" znanych z tamtej epoki-nagrody,premie zaszczyty za nieraz zupełnie kuriozalne pomysły.Dla uzupełnienia -napisy ołówkiem na tyle chassis robiła ta sama ręka zakładowego kaligrafa (ładny styl).Spotkałem takie w kilku Pionierkach bateryjnych.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Rozwiązanie z wyłącznikiem tylko w obwodzie żarzenia jest spotykane nie tylko w aparatach bateryjnych. Spotkać można również w sieciowych.
W radiu zasilanym z sieci z prostownikiem na lampie próżniowej i w układzie beztransformatorowym wystarczy rozłączyć obwód żarzenia by nie czerpało ono prądu z sieci.
Takie rozwiązanie ma swoje zady i walety. Kondensatory elektrolityczne, i inne też, lubią być pod napięciem i nie być ciągle szarpane prądem – są wtedy bardziej żywotne. Oczywiście są i minusy takiego rozwiązania – można sobie wyobrażać różne sytuacje, wszak awarie zdarzają się i w doskonałych opracowaniach.
Jeszcze jednym niekorzystnym, a raczej niekomfortowym, zjawiskiem jest sytuacja gdy lampy pozbawione żarzenia stygną a anodowe zasilanie wciąż funkcjonuje – radio „wybrzmiewa” pod koniec zniekształcając dźwięk.
W niektórych dopracowanych konstrukcjach zasilanych transformatorowo stosowano jedną sekcję wyłącznika sieciowego do rozłączenia zasilania napięciem anodowym toru w.cz. i p.cz.. Radio nie wybrzmiewało chrypiąc bo wzmacniacz m.cz. pozbawiony zostawał sygnału. Taki przykład jest w tym radioodbiorniku:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... 11&t=21993
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

romanradio pisze:
gustaw353 pisze:Przez zimne lampy prąd nie płynie.
zagore1 pisze:
OK!
Czyli błąd na schemacie.
W niektórych Pionierkach B i Juhasach wyłączane było tylko żarzenie,bywały także potencjometry z pojedynczym wyłącznikiem.Za pierwszym razem też mnie to początkowo zdziwiło.Te różnice to być może efekt tzw. "wniosków racjonalizatorskich" znanych z tamtej epoki-nagrody,premie zaszczyty za nieraz zupełnie kuriozalne pomysły.Dla uzupełnienia -napisy ołówkiem na tyle chassis robiła ta sama ręka zakładowego kaligrafa (ładny styl).Spotkałem takie w kilku Pionierkach bateryjnych.
Tak mi się wydawało, że te napisy są bardzo do siebie podobne. Wkładano takie lampy jakie były w danym momencie dostępne na magazynie - dlatego u mnie jest opisany mix: 3 lampy "juhasowe"1H33, 1F33, 1AF33 i jedna "szarotkowa"3S4T.
Wydaje mi się patrząc na nr chassis ( 315509) że radio jest z 1951 roku.
Co do wyłącznika to u mnie chyba też było wyłączane tylko żarzenie ( ba mam przerwę na przewodach żarzenia pasującą do wyłącznika, a na przewodach "anodowych" nie mam przerwy).

Powiedzcie mi jak zmiękczyć przewody zasilającie radio bo są twarde i kruche jak z betonu!
Może zamoczyć je w oleju?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Popaczcie jaki rarytas poszedł za "psie" pieniądze:
http://allegro.pl/radio-lampowe-pionier ... 16760.html

Ktoś miał szczęście - ciekawe czy to ktoś z forum?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

Faktycznie rarytas Pionier B na czerwonych lampach serii D...21.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

[quote="Valdi5"]Faktycznie rarytas Pionier B na czerwonych lampach serii D. Gratuluję temu kto tak wspaniale wystartował na Allegro-pierwsza transakcja.Ja najpierw zrobiłem replikę tej wersji,na chassis nr120933-uwaga! z... "Promyka" (da się zrobić,ale trochę ślusarki),albowiem długo nie było szans na znalezienie oryginału,a póżniej o ironio losu-za 2 tyg.kupiłem okazyjnie za 50pln samo chassis,bez lamp,w stanie jak na foto.Nowe lampy z E-buy de :DK 21/DF 21/DAC 21/DL 21,to był mały szok dla kieszeni.Lampy nazywane są "czerwonymi",ale DL 21 ma bańkę przeżroczystą.Ten mój Pionierek ma numer fabr.117117B i jest z 1950r.data nabita na agregacie strojeniowym,od strony koła,choć ma kondensatory najstarszego typu z 1948r.Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

romanradio pisze:
Valdi5 pisze:Faktycznie rarytas Pionier B na czerwonych lampach serii D. Gratuluję temu kto tak wspaniale wystartował na Allegro-pierwsza transakcja.Ja najpierw zrobiłem replikę tej wersji,na chassis nr120933-uwaga! z... "Promyka" (da się zrobić,ale trochę ślusarki),albowiem długo nie było szans na znalezienie oryginału,a póżniej o ironio losu-za 2 tyg.kupiłem okazyjnie za 50pln samo chassis,bez lamp,w stanie jak na foto.Nowe lampy z E-buy de :DK 21/DF 21/DAC 21/DL 21,to był mały szok dla kieszeni.Lampy nazywane są "czerwonymi",ale DL 21 ma bańkę przeżroczystą.Ten mój Pionierek ma numer fabr.117117B i jest z 1950r.data nabita na agregacie strojeniowym,od strony koła,choć ma kondensatory najstarszego typu z 1948r.Pozdrawiam .
Dokładam foto,prawie gotowej repliki trzeba wsadzić przeł zakresów.Chassis od stanu "0", ocynkowane cynkiem 90% w aerosolu.