Mam pytanie do Kolegów. Montuje wlasnie od renimowanego odbiornika BRAUN 4640W stary glosnik tz ze wzbudzeniem glosnik ten posiada dodatkowe uzwojenie nawiniete na zewnatrz na uzwojeniu wzb. ok 30 zw.fi08-1 jednym koncem polaczone z uzwojeniem cewki na membranie - czemu ono sluzy i gdzie - jak je podlaczyc ???
Pozdrawiam!
Glosnik
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
Witam.
Nie spotkałem sie z takim rozwiazaniem.Na mój rozum, to dodatkowe uzwojenie służy do zmniejszenia tętnień sieciowych i winno być szeregowo połączone z cewką głosnika .Inaczej mówiac, głośnik jest podłączony do uzwojenia wtórnego transf.gł. przez tą tajemniczą cewkę. Jednoczesnie należy zwrócić uwagę na właściwe podłączenie tej cewki.Zamiana końcówek zwiększy przydżwięk.
Może koledzy mają inny pogląd, więc niech się wypowiedzą. Sam jestem ciekaw.
Nie spotkałem sie z takim rozwiazaniem.Na mój rozum, to dodatkowe uzwojenie służy do zmniejszenia tętnień sieciowych i winno być szeregowo połączone z cewką głosnika .Inaczej mówiac, głośnik jest podłączony do uzwojenia wtórnego transf.gł. przez tą tajemniczą cewkę. Jednoczesnie należy zwrócić uwagę na właściwe podłączenie tej cewki.Zamiana końcówek zwiększy przydżwięk.
Ostatnio zmieniony pn, 9 maja 2005, 20:09 przez Lech S., łącznie zmieniany 1 raz.
Lech S.
-
- moderator
Zapewne do tego własnie to służy. Nawet niektóre firmy wspominały w reklamach o 'tłumieniu przydźwięku'.Lech Sołtysik pisze:Witam.
Nie spotkałem sie z takim rozwiazaniem.Na mój rozum, to dodatkowe uzwojenie służy do zmniejszenia tęnień sieciowych i winno być szeregowo połączone z cewką głosnika .Inaczej mówiac, głośnik jest podłączony do uzwojenia wtórnego transf.gł. przez tą tajemniczą cewkę. Jednoczesnie należy zwrócić uwagę na właściwe podłączenie tej cewki.Zamiana końcówek zwiększy przydżwięk.
-
- 125...249 postów