Glosnik

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nikspol
125...249 postów
125...249 postów

Glosnik

Post autor: nikspol »

Mam pytanie do Kolegów. Montuje wlasnie od renimowanego odbiornika BRAUN 4640W stary glosnik tz ze wzbudzeniem glosnik ten posiada dodatkowe uzwojenie nawiniete na zewnatrz na uzwojeniu wzb. ok 30 zw.fi08-1 jednym koncem polaczone z uzwojeniem cewki na membranie - czemu ono sluzy i gdzie - jak je podlaczyc ???
Pozdrawiam!
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Nie spotkałem sie z takim rozwiazaniem.Na mój rozum, to dodatkowe uzwojenie służy do zmniejszenia tętnień sieciowych i winno być szeregowo połączone z cewką głosnika .Inaczej mówiac, głośnik jest podłączony do uzwojenia wtórnego transf.gł. przez tą tajemniczą cewkę. Jednoczesnie należy zwrócić uwagę na właściwe podłączenie tej cewki.Zamiana końcówek zwiększy przydżwięk.
Może koledzy mają inny pogląd, więc niech się wypowiedzą. Sam jestem ciekaw.
Ostatnio zmieniony pn, 9 maja 2005, 20:09 przez Lech S., łącznie zmieniany 1 raz.
Lech S.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Lech Sołtysik pisze:Witam.
Nie spotkałem sie z takim rozwiazaniem.Na mój rozum, to dodatkowe uzwojenie służy do zmniejszenia tęnień sieciowych i winno być szeregowo połączone z cewką głosnika .Inaczej mówiac, głośnik jest podłączony do uzwojenia wtórnego transf.gł. przez tą tajemniczą cewkę. Jednoczesnie należy zwrócić uwagę na właściwe podłączenie tej cewki.Zamiana końcówek zwiększy przydżwięk.
Może koledzy mają inny pogląd, więc niech się wypowiedzą. Sam jestem ciekaw.
Zapewne do tego własnie to służy. Nawet niektóre firmy wspominały w reklamach o 'tłumieniu przydźwięku'.
nikspol
125...249 postów
125...249 postów

Dzieki za info. Poniewaz radyjko mam na dzialce i bede z nim walczyl dopiero w sob. teorie sprawdze empirycznie i poinformuje w temacie, zrobie tez fotke glosnika. P.S warunek ze kupione lampy sa ok.
Dzieki - Pozdrawiam!
nikspol
125...249 postów
125...249 postów

Juz nie musze czekac z doswiadczeniami do sob. Faktycznie jest tak jak kolega napisal. Na schemacie odbiornika "Stolica"z 56r. jest to wyraznie narysowane .