Jestem na etapie pisania pracy inżynierskiej z tematyki wzmacniacza lampowego... Mam prośbę do wszystkich forumowiczów. Proszę powiedzcie krótko jednym, dwoma zdaniami dlaczego słuchacie muzyki na sprzęcie lampowym, co Was przyciąga w technice lampowej? dlaczego wybieracie lampę, a nie tranzystor. Nie zamierzam tutaj prowadzić batalii co lepsze lampa czy półprzewodnik, tylko chodzi o wasze prywatne opinie. Będę wdzięczny za pomoc w tym zagadnieniu. Pozdrawiam
Waszym zdaniem, dlaczego warto mieć sprzęt lampowy?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
Hersus
- 25...49 postów

Waszym zdaniem, dlaczego warto mieć sprzęt lampowy?
Witam Wszystkich
Jestem na etapie pisania pracy inżynierskiej z tematyki wzmacniacza lampowego... Mam prośbę do wszystkich forumowiczów. Proszę powiedzcie krótko jednym, dwoma zdaniami dlaczego słuchacie muzyki na sprzęcie lampowym, co Was przyciąga w technice lampowej? dlaczego wybieracie lampę, a nie tranzystor. Nie zamierzam tutaj prowadzić batalii co lepsze lampa czy półprzewodnik, tylko chodzi o wasze prywatne opinie. Będę wdzięczny za pomoc w tym zagadnieniu. Pozdrawiam
Od dziś gramy w klasie T i A
OFERUJĘ NAPRAWĘ GŁOŚNIKÓW --->zapraszam
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Re: Waszym zdaniem, dlaczego warto mieć sprzęt lampowy?
A dlaczego piszesz inżynierkę o lampach? Co cię przyciągneło do tego tematu?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
Hersus
- 25...49 postów

Mnie osobiście zawsze intrygowało jak to bańka szklana może wzmacniać sygnał? Dlaczego się grzeje? Teraz te rzeczy wiem i powoli odkrywam kolejne tajniki lamp, a oczekuje Waszego zdania 
-
nxn68
- 625...1249 postów

Mnie pociąga dynamika, ciepło i "krągłość" dźwięku płynąca z kolumn napędzanych lampami.
Prosta budowa podstawowych układów, czar świecących w nocy żarówek, jak mówi moja Mama.
Prosta budowa podstawowych układów, czar świecących w nocy żarówek, jak mówi moja Mama.
-
Zenek
- 125...249 postów

A ja bardzo lubię obserwować jak w lampie płyną takie fikuśne drobinki. W półprzewodnikach tego nie widać.
-
Maciek1
- 625...1249 postów

Z perspektywy historyka lubię docierać do coraz to ciekawszych i starszych rozwiązań układowych ze "starych ksążek" i czasopism. Świetne jest odtwarzanie układu, który ktoś zaprojektował 50-60 lat temu i pomierzenie tego współczesnym sprzętem.[Dochodzi do tego niewątpliwy urok samej żarzącej się bańki.]
Świetnie jest też posłuchać muzyki nagranej w latach 40` i 50` na odbiorniku z epoki.
Świetnie jest też posłuchać muzyki nagranej w latach 40` i 50` na odbiorniku z epoki.
-
krzem3
- 1250...1874 posty

Tranzystory w stopniu mocy również się mocno nagrzewają,dlatego mają solidne radiatory.
Głównym motywem posiadania wzmacniacza lampowego,to zainteresowanie w własne konstrukcje DIY,
czar świecących lamp i niemęczący w dłuższym odsłuchu ciepły aksamitny dźwięk.
Moc,dynamika,przejrzystość,bardzo szerokie pasmo przenoszenia,to plus wzmacniaczy tranzystorowych.
Pozdrawiam
krzem3
Głównym motywem posiadania wzmacniacza lampowego,to zainteresowanie w własne konstrukcje DIY,
czar świecących lamp i niemęczący w dłuższym odsłuchu ciepły aksamitny dźwięk.
Moc,dynamika,przejrzystość,bardzo szerokie pasmo przenoszenia,to plus wzmacniaczy tranzystorowych.
Pozdrawiam
krzem3
-
painlust
- 9375...12499 postów

Nie słucham muzyki na sprzęcie lampowym, więc nie pomogę... 
-
nxn68
- 625...1249 postów

Zaprzaniecpainlust pisze:Nie słucham muzyki na sprzęcie lampowym, więc nie pomogę...
-
Jado
- 1250...1874 posty

Odpowiedź na pytanie "Dlaczego Lampy?", jest zapewne taka sama jak odpowiedź na pytanie "Czemu budujesz odbiornik detektorowy?" ....... Magia 
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
Hersus
- 25...49 postów

dziękuje Wszystkim za te opinie i czekam na kolejne 
-
Zielony
- 25...49 postów

Lampy, ponieważ w porównaniu do brzmienia tranzystorów jest ono cieplejsze, bardziej wyraziste, pełniejsze i o większej scenie. Zawdzięczamy to generowanym przez nie harmonicznym. Ponadto saturacja lampowa to klasyczna studyjna technika, jeśli chodzi o miks wokalu i innych instrumentów, a czasami i przepuszczenie sygnału całej sumy miksu przez symulację lampową czy prawdziwe lampy. Przesterowanie na lampach a na tranzystorach, to bajka a piekło.
Nie bez znaczenia pozostają względy sentymentalne - widok żarzących się grzejników, wspomnienie minionej epoki w elektronice.
A przede wszystkim chyba każdy, nawet amatorsko zbudowany wzmacniacz lampowy, oferuje jakość dźwięku z wyższej półki. W przypadku tranzystorów nie zawsze możemy na to liczyć.
Nie bez znaczenia pozostają względy sentymentalne - widok żarzących się grzejników, wspomnienie minionej epoki w elektronice.
A przede wszystkim chyba każdy, nawet amatorsko zbudowany wzmacniacz lampowy, oferuje jakość dźwięku z wyższej półki. W przypadku tranzystorów nie zawsze możemy na to liczyć.
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Z tego co obserwuję to w dużym stopniu dla szpanu. Osobiście?? Czuję się młodszy.
-
Piotr
- moderator
Przypomniała mi się historyjka o niewidomym, który w kuchni wziął do ręki tarkę...Zielony pisze:Lampy, ponieważ w porównaniu do brzmienia tranzystorów jest ono cieplejsze, bardziej wyraziste, pełniejsze i o większej scenie. Zawdzięczamy to generowanym przez nie harmonicznym. Ponadto saturacja lampowa to klasyczna studyjna technika, jeśli chodzi o miks wokalu i innych instrumentów, a czasami i przepuszczenie sygnału całej sumy miksu przez symulację lampową czy prawdziwe lampy[...]
Jeżeli autor wątku spodziewał się rzeczowej technicznej odpowiedzi (w co jakoś nie mogę uwierzyć), to raczej się przeliczy.
-
Zielony
- 25...49 postów

Jak widać.Piotr pisze:Jeżeli autor wątku spodziewał się rzeczowej technicznej odpowiedzi (w co jakoś nie mogę uwierzyć), to raczej się przeliczy.
Jak już chcesz mi coś zarzucić, to proszę jaśniej.