Niedawno stałem się posiadaczem radia w stanie idealnym, radio gra stroi na każdym zakresie, ale mam z nim mały problem.
W miejscu którym aktualnie jestem nie mam miernika aby zmierzyć co jest nie tak, usterka jest tak prosta, że może komuś z was przyjdzie do głowy jak ją usunąć.
Otóż próbując regulować siłę głosu zmienia się barwa tonu (tak jak byśmy zmniejszali ilość sopranu-idąc w stronę zmniejszania głośności czyli w stronę masy zmniejsza się ilość sopranu).
Radio jednak gra nadal tak samo głośno.
Schemat tutaj
Załączam również zdjęcia do wglądu.
Philips Ballet 56 BN-351 mały problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Philips Ballet 56 BN-351 mały problem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Re: Philips Ballet 56 BN-351 mały problem
Pies jest pogrzebany w sprzężeniu zwrotnym od głośnika do rezystora r16 podczepionego
między potencjometrem głośności a masą.
Są dwa sposoby:
1. odłączyć sprzęzenie i obserwować co się dzieje (rozwiązanie siłowe)
2. sprawdzić wszyskie elementy r21,18, c35 a zwłaszcza r16 i zastanawiać się(jeśli są dobre)
co konstruktor miał na myśli
między potencjometrem głośności a masą.
Są dwa sposoby:
1. odłączyć sprzęzenie i obserwować co się dzieje (rozwiązanie siłowe)
2. sprawdzić wszyskie elementy r21,18, c35 a zwłaszcza r16 i zastanawiać się(jeśli są dobre)
co konstruktor miał na myśli

-
- 625...1249 postów
Trochę z innej beczki, radio ma fajny (jak dla mnie) zakres fal 1,6 -5 MHz Dodać małe BFO i można co nieco posłuchać. Tylko nie wiem czemu ten zakres jest oznaczony jako "F"
No bo pozostałe są oczywiste L-lang M-mittel, K-kurtz, ale od czego F ?
No bo pozostałe są oczywiste L-lang M-mittel, K-kurtz, ale od czego F ?
Robert SP5RF
-
- 625...1249 postów
Ja wiem, że zabrzmi to głupio, ale skoro kręcisz potencjometrem i skutkiem jest zmiana barwy dźwięku, a "radio jednak gra nadal tak samo głośno", to dlaczego nie przyjąć najprostszego wyjaśnienia - kręcisz jednak potencjometrem barwy dźwięku R13. Może potencjometry są zamienione? Bo wystarczy, że ktoś grzebał i wcale nie musiał dużo przewodów pomylić. Sprawdzałeś wszystko według schematu?djivo pisze: Otóż próbując regulować siłę głosu zmienia się barwa tonu (tak jak byśmy zmniejszali ilość sopranu-idąc w stronę zmniejszania głośności czyli w stronę masy zmniejsza się ilość sopranu).
Radio jednak gra nadal tak samo głośno.
-
- 1250...1874 posty
Radio otwarłem po raz pierwszy nie mam go aktualnie przy sobie ani w niedługim czasie nie będzie mogło trafić do warsztatu bo są inne zajęcia.
Ale radio wewnątrz wygląda jak nowe.
Prześledzę schemat.
Dziwi mnie jednak fakt że po zwarciu siatki 2 EL84 radio nadal gra ciszej ale nadal słychać to co aktualnie dane radio nadaje
Ale radio wewnątrz wygląda jak nowe.
Prześledzę schemat.
Dziwi mnie jednak fakt że po zwarciu siatki 2 EL84 radio nadal gra ciszej ale nadal słychać to co aktualnie dane radio nadaje

Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?