Philips Ballet 56 BN-351 mały problem

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Philips Ballet 56 BN-351 mały problem

Post autor: djivo »

Niedawno stałem się posiadaczem radia w stanie idealnym, radio gra stroi na każdym zakresie, ale mam z nim mały problem.
W miejscu którym aktualnie jestem nie mam miernika aby zmierzyć co jest nie tak, usterka jest tak prosta, że może komuś z was przyjdzie do głowy jak ją usunąć.
Otóż próbując regulować siłę głosu zmienia się barwa tonu (tak jak byśmy zmniejszali ilość sopranu-idąc w stronę zmniejszania głośności czyli w stronę masy zmniejsza się ilość sopranu).
Radio jednak gra nadal tak samo głośno.
Schemat tutaj
Załączam również zdjęcia do wglądu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
klik

Re: Philips Ballet 56 BN-351 mały problem

Post autor: klik »

Pies jest pogrzebany w sprzężeniu zwrotnym od głośnika do rezystora r16 podczepionego
między potencjometrem głośności a masą.
Są dwa sposoby:
1. odłączyć sprzęzenie i obserwować co się dzieje (rozwiązanie siłowe)
2. sprawdzić wszyskie elementy r21,18, c35 a zwłaszcza r16 i zastanawiać się(jeśli są dobre)
co konstruktor miał na myśli :shock:
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Trochę z innej beczki, radio ma fajny (jak dla mnie) zakres fal 1,6 -5 MHz Dodać małe BFO i można co nieco posłuchać. Tylko nie wiem czemu ten zakres jest oznaczony jako "F"

No bo pozostałe są oczywiste L-lang M-mittel, K-kurtz, ale od czego F ?
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

djivo pisze: Otóż próbując regulować siłę głosu zmienia się barwa tonu (tak jak byśmy zmniejszali ilość sopranu-idąc w stronę zmniejszania głośności czyli w stronę masy zmniejsza się ilość sopranu).
Radio jednak gra nadal tak samo głośno.
Ja wiem, że zabrzmi to głupio, ale skoro kręcisz potencjometrem i skutkiem jest zmiana barwy dźwięku, a "radio jednak gra nadal tak samo głośno", to dlaczego nie przyjąć najprostszego wyjaśnienia - kręcisz jednak potencjometrem barwy dźwięku R13. Może potencjometry są zamienione? Bo wystarczy, że ktoś grzebał i wcale nie musiał dużo przewodów pomylić. Sprawdzałeś wszystko według schematu?
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Radio otwarłem po raz pierwszy nie mam go aktualnie przy sobie ani w niedługim czasie nie będzie mogło trafić do warsztatu bo są inne zajęcia.
Ale radio wewnątrz wygląda jak nowe.
Prześledzę schemat.
Dziwi mnie jednak fakt że po zwarciu siatki 2 EL84 radio nadal gra ciszej ale nadal słychać to co aktualnie dane radio nadaje :)
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5