KOSMOS - jaki to model?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
KOSMOS - jaki to model?
Witam,
dzięki dobrej radzie Kolegi Łukasza OTL stałem się posiadaczem radia jak w temacie.
Zestaw lamp to: AK2, AF3, ABC1, AL4, EM4N, AZ1
Ze względu na brak tylnej ścianki oraz jakichkolwiek danych na skali i chassis trudno mi określić model - proszę o pomoc w identyfikacji.
dzięki dobrej radzie Kolegi Łukasza OTL stałem się posiadaczem radia jak w temacie.
Zestaw lamp to: AK2, AF3, ABC1, AL4, EM4N, AZ1
Ze względu na brak tylnej ścianki oraz jakichkolwiek danych na skali i chassis trudno mi określić model - proszę o pomoc w identyfikacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Trafiony zatopiony, to jest to :) I ma jedną wadę - nie stoi u mnie, muszę nad tym popracować :). Mogłem kiedyś na Kole kupić K93U, w pięknym stabnie za 50zł. I może mi ktoś powiedziec czemu nie kupiłem???OTLamp pisze:Ja tylko dodam, że jeżeli dobrze kojarzę, to jest to model K93A. Ale nie mam pewności na 100%. Pewnie moderator tego działu będzie wiedział :P
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Ktoś mówi o pozbyciu? A wymiana na rok starszego Philipsa, z jedną gałką (od wszytskiego - taki joystick, Philips nazywal to monoster) model D52AU (niemiecki odpowiednik 750A). Radio sprawne - do tego ma ciekawą (i tez sprawną) przetwornicę z 220V stałego na zmienne (absurdalna konstrukcja, pojęcia nie mam jak ktoś w Philipsie mógł wpaść na taki pomysł...). Jedyna wada - trochę sfatygowana obudowa, zwłaszcza od góry. Fotki na priv jak inetersujeKauczuk pisze:DZięki! Natomiast co do zasadniczej wady - temat jest otwarty, choć nie wiem czy jest sens pozbywać się takiego sprzętu ;-)
Albo - chyba ciekawsze, ale niesprawne i niekompletne polski Telefunken Symphonic lub Fenomen? Albo jakies stado lamp?
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
-
- moderator
-
- 125...249 postów
Patrząc pod tym kątem to zdaje się że K-93A ma wejście gramofonowetszczesn pisze: Aaaa to już wiem. Niestety jako prządny radioweiec nie mam żadnej takiej konstrukcji (poza radiami z wejściem gramofonowym które wtedy są Wzmacniaczami Mocy

A teraz kolejna seria pytań:
Nie wiecie skąd by wytrzasnąć:
1) wzór tylnej ścianki ?
2) lampę AM1 ?
3) wzór skali ?
Jaką tkaninę zastosować jako maskownicę głośnika? Bo ta która jest teraz, raczej nie jest oryginalna, chyba że się mylę...
-
- moderator
No to nie mam. Rozumiem, że radia za radio nie chcesz?Kauczuk pisze: Patrząc pod tym kątem to zdaje się że K-93A ma wejście gramofonowe :) , chodzi mi raczej o wzmacniacz kinowy bądź rozgłoszeniowy.
ad1) To nie problem, gorzej z tym, że takiej tylnej ścianki nie zrobisz. Już lepiej zrobić neutralną z dykty lub sklejki niż nieudolnie dorabiać pseudooryginał.Kauczuk pisze: Nie wiecie skąd by wytrzasnąć:
1) wzór tylnej ścianki ?
2) lampę AM1 ?
3) wzór skali ?
ad2) Z niemieckiego Ebaya - szykuj się na wydatek rzędu 50 Euro (za nową, używaną ryzyko kupowć).
ad3) A po co? Skala jest oryginalna.
Nie wiem czy jets oryginalna, raczej nie, ale może być (Philips stosował czasami różne dziwne rzeczy). A znalezienie materiału nawet trochę przypominającego oryginał jest chyba niemożliwe - w każdym razie nic mi się nigdy dobrać nie udało. Stosowano zupełnie inne sploty, włókna (z reguły kilka kolorów i rodzajów na raz), fakturę materiału niż na tych dziś dostępnych :(Kauczuk pisze:Jaką tkaninę zastosować jako maskownicę głośnika? Bo ta która jest teraz, raczej nie jest oryginalna, chyba że się mylę...
To co Philipsa D52AU nie chcesz? Sprawnego, a właściwym (acz dość ciemnym) oczkiem.
-
- 2500...3124 posty
Ach, ta AZetka taka ładna jest... Ma siatkowane anody?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 125...249 postów

Co do ścianki - nie chce mi się odtwarzać napisów, chodzi raczej o rozmieszczenie otworów.
AM1 za 50E

Skala jest oryginalna, ale lekko starta z lewej strony - fajnie by było nasitodrukować skalę na nowy, czysty kawałek szkła
Tkanina oryginalna nie jest, to wiem na pewno już, ale nie próbuję dociec splotu i faktury oryginału, bardziej chodzi mi o materiał. Len to był, czy co?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
To chyba najdroższe 'normalne' oczko - pierwsze i dość szybko się zużywało, to nic dziwnego, że mało ich dzisiaj.Kauczuk pisze: AM1 za 50E :shock: chyba sobie daruję póki co.
Nie wiem jak w K93 bo z bliska go dawno temu widziałem, ale raczej nie - była to czasami bawełna,c zasami chyba jedwab, czasami coś innego (albo jakieś normalne włókno, ale inaczej przędzone[1]). Często mieszanka tkana we wzór na krosnach żakardowych.Kauczuk pisze: Tkanina oryginalna nie jest, to wiem na pewno już, ale nie próbuję dociec splotu i faktury oryginału, bardziej chodzi mi o materiał. Len to był, czy co?
[1] No własnie, jak to po ludzku odmienić?