KOSMOS - jaki to model?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

KOSMOS - jaki to model?

Post autor: Kauczuk »

Witam,

dzięki dobrej radzie Kolegi Łukasza OTL stałem się posiadaczem radia jak w temacie.

Zestaw lamp to: AK2, AF3, ABC1, AL4, EM4N, AZ1

Ze względu na brak tylnej ścianki oraz jakichkolwiek danych na skali i chassis trudno mi określić model - proszę o pomoc w identyfikacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Ja tylko dodam, że jeżeli dobrze kojarzę, to jest to model K93A. Ale nie mam pewności na 100%. Pewnie moderator tego działu będzie wiedział :P
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Ja tylko dodam, że jeżeli dobrze kojarzę, to jest to model K93A. Ale nie mam pewności na 100%. Pewnie moderator tego działu będzie wiedział :P
Trafiony zatopiony, to jest to :) I ma jedną wadę - nie stoi u mnie, muszę nad tym popracować :). Mogłem kiedyś na Kole kupić K93U, w pięknym stabnie za 50zł. I może mi ktoś powiedziec czemu nie kupiłem???
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

DZięki! Natomiast co do zasadniczej wady - temat jest otwarty, choć nie wiem czy jest sens pozbywać się takiego sprzętu ;-)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Kauczuk pisze:DZięki! Natomiast co do zasadniczej wady - temat jest otwarty, choć nie wiem czy jest sens pozbywać się takiego sprzętu ;-)
Ktoś mówi o pozbyciu? A wymiana na rok starszego Philipsa, z jedną gałką (od wszytskiego - taki joystick, Philips nazywal to monoster) model D52AU (niemiecki odpowiednik 750A). Radio sprawne - do tego ma ciekawą (i tez sprawną) przetwornicę z 220V stałego na zmienne (absurdalna konstrukcja, pojęcia nie mam jak ktoś w Philipsie mógł wpaść na taki pomysł...). Jedyna wada - trochę sfatygowana obudowa, zwłaszcza od góry. Fotki na priv jak inetersuje

Albo - chyba ciekawsze, ale niesprawne i niekompletne polski Telefunken Symphonic lub Fenomen? Albo jakies stado lamp?
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Zamiana - czemu nie, połaszczył bym się na jaki(e)ś WM z lat 30 - 50.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Kauczuk pisze:Zamiana - czemu nie, połaszczył bym się na jaki(e)ś WM z lat 30 - 50.
A co to jest 'WM'?
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Wybacz niejasność, chodzi o Wzmacniacz Mocy ;)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Kauczuk pisze:Wybacz niejasność, chodzi o Wzmacniacz Mocy ;)
Aaaa to już wiem. Niestety jako prządny radioweiec nie mam żadnej takiej konstrukcji (poza radiami z wejściem gramofonowym które wtedy są Wzmacniaczami Mocy :)
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

tszczesn pisze: Aaaa to już wiem. Niestety jako prządny radioweiec nie mam żadnej takiej konstrukcji (poza radiami z wejściem gramofonowym które wtedy są Wzmacniaczami Mocy :)
Patrząc pod tym kątem to zdaje się że K-93A ma wejście gramofonowe :) , chodzi mi raczej o wzmacniacz kinowy bądź rozgłoszeniowy.

A teraz kolejna seria pytań:

Nie wiecie skąd by wytrzasnąć:
1) wzór tylnej ścianki ?
2) lampę AM1 ?
3) wzór skali ?

Jaką tkaninę zastosować jako maskownicę głośnika? Bo ta która jest teraz, raczej nie jest oryginalna, chyba że się mylę...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Kauczuk pisze: Patrząc pod tym kątem to zdaje się że K-93A ma wejście gramofonowe :) , chodzi mi raczej o wzmacniacz kinowy bądź rozgłoszeniowy.
No to nie mam. Rozumiem, że radia za radio nie chcesz?
Kauczuk pisze: Nie wiecie skąd by wytrzasnąć:
1) wzór tylnej ścianki ?
2) lampę AM1 ?
3) wzór skali ?
ad1) To nie problem, gorzej z tym, że takiej tylnej ścianki nie zrobisz. Już lepiej zrobić neutralną z dykty lub sklejki niż nieudolnie dorabiać pseudooryginał.
ad2) Z niemieckiego Ebaya - szykuj się na wydatek rzędu 50 Euro (za nową, używaną ryzyko kupowć).
ad3) A po co? Skala jest oryginalna.
Kauczuk pisze:Jaką tkaninę zastosować jako maskownicę głośnika? Bo ta która jest teraz, raczej nie jest oryginalna, chyba że się mylę...
Nie wiem czy jets oryginalna, raczej nie, ale może być (Philips stosował czasami różne dziwne rzeczy). A znalezienie materiału nawet trochę przypominającego oryginał jest chyba niemożliwe - w każdym razie nic mi się nigdy dobrać nie udało. Stosowano zupełnie inne sploty, włókna (z reguły kilka kolorów i rodzajów na raz), fakturę materiału niż na tych dziś dostępnych :(

To co Philipsa D52AU nie chcesz? Sprawnego, a właściwym (acz dość ciemnym) oczkiem.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Ach, ta AZetka taka ładna jest... Ma siatkowane anody?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

:arrow: Tomku, radio za radio odpada, zresztą sam piszesz że Monoster nie sprawdzał się na krótkich falach ;)

Co do ścianki - nie chce mi się odtwarzać napisów, chodzi raczej o rozmieszczenie otworów.

AM1 za 50E :shock: chyba sobie daruję póki co.

Skala jest oryginalna, ale lekko starta z lewej strony - fajnie by było nasitodrukować skalę na nowy, czysty kawałek szkła

Tkanina oryginalna nie jest, to wiem na pewno już, ale nie próbuję dociec splotu i faktury oryginału, bardziej chodzi mi o materiał. Len to był, czy co?

:arrow: Vault - tak, AZ anody z siatki ma, aż nie mogłem uwierzyć że to AZ1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Kauczuk pisze: AM1 za 50E :shock: chyba sobie daruję póki co.
To chyba najdroższe 'normalne' oczko - pierwsze i dość szybko się zużywało, to nic dziwnego, że mało ich dzisiaj.
Kauczuk pisze: Tkanina oryginalna nie jest, to wiem na pewno już, ale nie próbuję dociec splotu i faktury oryginału, bardziej chodzi mi o materiał. Len to był, czy co?
Nie wiem jak w K93 bo z bliska go dawno temu widziałem, ale raczej nie - była to czasami bawełna,c zasami chyba jedwab, czasami coś innego (albo jakieś normalne włókno, ale inaczej przędzone[1]). Często mieszanka tkana we wzór na krosnach żakardowych.

[1] No własnie, jak to po ludzku odmienić?