Końcówka 2x18 w racku
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Końcówka 2x18 w racku
Jesli ktoś czyta kacik dla początkujących to tam wspominalem w temacie kolegi Metalowca o końcówce stereo na 2x(2xEL84PP). Zakładam jednak swój wątek, aby czyjegos nie zaśmiecać. Nie mam doświadczenia w układach stereo, więc pewnie będę potrzebował waszych komentarzy. W załaczniku jest to co chce wydziergać z uwzględnieniem prowadzenia masy. Podejrzewam, ze tak pociągnieta może być (typowa szyna), ale szukam tu potwierdzenia. Gniazda wyjściowe nieizolowane umaszone bezpośrednio z chassis - mam tak w Penragramie i nie ma z tym problemu, wiec i tu pewnie też nie będzie. No może elektrolit filtru dla invertera dam przy samym inverterze. Końcówka i inverter to właściwie Marshall 18 + master volume za inverterem. Widzicie jakieś skuchy, oprócz braku symetryzacji uzwojenia żarzeniowego 

- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: końcówka 2x18 w racku
Witam
W odwracaczu fazy można by zastąpić ten rezystor katodowy źródłami prądowymi na małej lampce lub tranzystorze krzemowym.
W odwracaczu fazy można by zastąpić ten rezystor katodowy źródłami prądowymi na małej lampce lub tranzystorze krzemowym.
Ratujmy stare tranzystory!
Chyba nie stosuje się takich rozwiązań w końcówkach gitarowych.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Mozna ale przy 2xEL84 nie ma to zbytnio sensu.
Zrodlo pradowe, do tego referowane nie do masy a do ujemnego napiecia polaryzji S1 lamp mocy n.p. KT88/6550 itp zwieksza pulap dynamiki (headroom).
Tu raczej byla by to lekka przesada.
Zrodlo pradowe, do tego referowane nie do masy a do ujemnego napiecia polaryzji S1 lamp mocy n.p. KT88/6550 itp zwieksza pulap dynamiki (headroom).
Tu raczej byla by to lekka przesada.
Aleksander Niemand
-
- 20...24 posty
Nie podoba mi się polaryzacja lamp mocy. Jeśli potencjometr straci kontakt, siatki wiszą w powietrzu.
To rozwiązanie z Orange'a AD15 z tego co pamietam.
Widzę że masz na każdy kanał osobne wejście, może warto by było zrobić dodatkowo jedno wejście na oba kanały ? No chyba że układ docelowo ma pracować z dwoma równolegle podłączonymi preampami to wtedy mozna sobie darowac.
Co do potencjometru to zawsze można dać na wszelki wypadek rezystor pomiedzy 1 a 3 nóżka wtedy nie ma obawy o przerwe na potencjometrze.
Co do potencjometru to zawsze można dać na wszelki wypadek rezystor pomiedzy 1 a 3 nóżka wtedy nie ma obawy o przerwe na potencjometrze.
Układ ma pracować z procesorem stereofonicznym BOSS GTPRO i Marshallem JMP1, który także ma wyjście stereo.
Co do potencjometru to można dać potki 500k, a po między suwak a masę dodatkowo 500k.
Co do potencjometru to można dać potki 500k, a po między suwak a masę dodatkowo 500k.
No to w takim układzie faktycznie nie ma sensu dawać jednego wspólnego wejścia. Na moje oko układ wygląda ok. Jak będziesz miał jakieś fotki z budowy to podziel się bo chętnie zobaczę efekt końcowy.
@Potencjometry - Dokładnie, tak tez można.
@Potencjometry - Dokładnie, tak tez można.
-
- 125...249 postów
Painlust czy podwójny zasilacz anodowy ma jakieś konstrukcyjne uzasadnienie?.
Pytam dlatego bo składam koncówkę 2 x 5 Wat do mojego POD-a HD500 ale założyłem że będzie to "standardowa" wersja zasilacza. U ciebie widzę inne rozwiązanie.
Pytam dlatego bo składam koncówkę 2 x 5 Wat do mojego POD-a HD500 ale założyłem że będzie to "standardowa" wersja zasilacza. U ciebie widzę inne rozwiązanie.
Zaraz ma człowiek chęć to wypróbować
Ja poszedłbym w nieco innym kierunku. Regulacja tylko na wejściu i stały bias. Jeżeli to będą 6P14P (a pewnie będą) to dalbym im trochę "popalić"; Labogi tak chodzą np. I dla oka schemacik przykładowy z fixed biasem. No i bez niebezpieczeństwa utraty styku potencjometru 

Wojtek SQ2KRZ
Jeśli chodzi o oddzielne zasilacze to jakoś lepiej mi to pasowało do idei szyny masy. dodatkowo obie końcówki mają mieć oddzielne standby'e. Tak mi po prostu było wygodniej. To tylko kilka elementów więcej, a jakoś bardziej elegancko.
Co do sugestii kolegi whwp to końcówka ma być w klasie AB i na prawdziwych EL84 z JJ. Jakoś mi ten stały bias do EL84 nie pasuje, ale to jest tylko moje widzimisie.
Co do sugestii kolegi whwp to końcówka ma być w klasie AB i na prawdziwych EL84 z JJ. Jakoś mi ten stały bias do EL84 nie pasuje, ale to jest tylko moje widzimisie.
No tak - jest sponsorpainlust pisze:Co do sugestii kolegi whwp to końcówka ma być w klasie AB i na prawdziwych EL84 z JJ. Jakoś mi ten stały bias do EL84 nie pasuje, ale to jest tylko moje widzimisie.

Może ja się w końcu wezmę za swojego 18-towatowca, już dawno wymaga przeglądu i przy okazji to wypróbuję

Wojtek SQ2KRZ
Fixed bias to będzie klasa B, a tu ma być AB. Może przy klasycznej końcówce na 4xEL84 pokuszę się o fixed bias, ale nie tym razem. Nawet jak widać ma nie być potencjometrów presence bo w procesorze jest tyle możliwości kreacji brzmienia, że jest to zbędne. Ma być prosto po prostu
Macie może namiar na jakieś tanie obudowy do racka? Nie muszą być nowe. Na allegro wystawia dwóch producentów swoje produkty, ale jeden sprzedaje w rozsądnej cenie 130PLN obudowę 2U niestety dość płytką 20cm (przydało by się chociaż 25cm) i nie wentylowaną. Drugi zaś chce dość drogo: 200PLN, ale o prawie 4 centymetry głębszą i z otworami wentylacyjnymi. Na tę chwilę szwagier szuka czegoś w rozsądnej cenie. Może mu się uda. U mnie w firmie mamy kupę sprzętu w rackach uszkodzonego, ale nic się nie da wyrwać w tym momencie.

-
- 125...249 postów
zobacz to http://allegro.pl/obudowa-rakowa-2u-537 ... 98992.html 65zł tylko front będzie do roboty. Sprzedający chętny do negocjacji.