Lampa 2SH27L
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Lampa 2SH27L
Witam Wszystkich! Mam prośbę do kolegów. Czy wyprowadzenia w tej lampie są poprawnie oznaczone? Czy taki układ może działać jako wzmacniaczyk do sluchawek? Napięcie anodowe może być oczywiście większe.
Z góry dziękuję i pozdrawiam adam2948.
Z góry dziękuję i pozdrawiam adam2948.
Re: Lampa 2SH27L
http://www.jogis-roehrenbude.de/Russian/2SH27L.htm
http://home.germany.net/101-30498/2j27l.gif
Układ przez ciebie narysowany nie będzie działać. Głośnik masz przez kondensator podłączony między "+" zasilania i masę. Zatem skąd ma się tam wziąć jakikolwiek sygnał?
Pomijam już fakt, że chcesz to zasilać napięciem +2V
.
http://home.germany.net/101-30498/2j27l.gif
Układ przez ciebie narysowany nie będzie działać. Głośnik masz przez kondensator podłączony między "+" zasilania i masę. Zatem skąd ma się tam wziąć jakikolwiek sygnał?
Pomijam już fakt, że chcesz to zasilać napięciem +2V

Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Witam! Napięcie bylo takie podane u joggiego. To tylko przykład.To słuchawka ma być, a nie głośnik. Dalej nie wiem, czy wyprowadzenia dobrze oznaczyłem?
Tamte strony mi nic nie dają. Czy ktoś praktykował z tą lampką? Pozdrawiam adam2948.
Tamte strony mi nic nie dają. Czy ktoś praktykował z tą lampką? Pozdrawiam adam2948.
Witam.
Pokazana na Twoim zdjęciu numeracja wyprowadzeń też jest błędna, gdyż wyprowadzenia liczymy kolejno rozpoczynając od "klucza" w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, czyli w prawo.
Pozdrawiam,
Romek
Pokazana na Twoim zdjęciu numeracja wyprowadzeń też jest błędna, gdyż wyprowadzenia liczymy kolejno rozpoczynając od "klucza" w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, czyli w prawo.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Witam! Czyli mam rozumieć, że tam gdzie jest anoda jest nózka pierwsza? Czy klucz to ten wypustek, czy spłaszczone wyprowadzienie w lampie? Chyba teraz rozumię. Ósma nóżka jest pierwszą, tak?
Pozdrawiam i dziękuję.
Pozdrawiam i dziękuję.
Na środkowym kołku metalowym znajduje się występ, ustalający położenie lampy w podstawce. To właśnie jest "klucz", od którego zaczynamy liczyć wyprowadzenia. Na Twoim zdjęciu, o ile dobrze widzę, znajduje się on na dole.
Układ mógłby działać jako wzmacniacz słuchawkowy gdyby napięcie na anodę lampy zostało podane przez dławik o odpowiednio dużej indukcyjności (lub, z gorszym skutkiem, rezystor). Oczywiście napięcie zasilające musiałoby być również wyższe od podanego na schemacie.
Pozdrawiam,
Romek
Układ mógłby działać jako wzmacniacz słuchawkowy gdyby napięcie na anodę lampy zostało podane przez dławik o odpowiednio dużej indukcyjności (lub, z gorszym skutkiem, rezystor). Oczywiście napięcie zasilające musiałoby być również wyższe od podanego na schemacie.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Witam! Dziękuję Wam bardzo serdecznie i zabieram się do pracy.
Pozdrawiam adam2948.
Pozdrawiam adam2948.