Zapytanie o zasilacz Elektrita Presto
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zapytanie o zasilacz Elektrita Presto
Na schemacie publikowanym w sieci jest narysowany podwójny elektrolit 32uF. W moim odbiorniku natomiast jest pojedynczy. Nie ma tego zaznaczonego strzałką. Czy tak jest w oryginale, czy to błąd osoby, która rysowała schemat?
- Załączniki
-
- Zasilacz PrestoZ.jpg (14.37 KiB) Przejrzano 386 razy
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Zapytanie o zasilacz Elektrita Presto
Trudno mi teraz powiedzieć (nie mam już tego radia, schemat jest mój), ale to jest typowy układ, powszechnie stosowany, również przez Elektrita. Na pewno nie dodałem nic od siebie do tego radia.Zenek pisze:Na schemacie publikowanym w sieci jest narysowany podwójny elektrolit 32uF. W moim odbiorniku natomiast jest pojedynczy. Nie ma tego zaznaczonego strzałką. Czy tak jest w oryginale, czy to błąd osoby, która rysowała schemat?
Ciekawa sprawa, elektrolit jest firmy Ditmar i nie wygląda na to, żeby był wymieniany. Chociaż po tylu latach trudno jest stwierdzić, jak było naprawdę. Zobaczę jak to będzie wyglądało po uruchomieniu odbiornika. Może inni właściciele Presto będą chcieli udzielić informacji, jak jest w ich odbiornikach.
- gachu13
- 1250...1874 posty
W moim egzemplarzu założony mam jeden podwójny elektrolit 2x8uF, niestety nie oryginalny. Niemniej jednak w takim układzie zasilacza po prostu musiałyby być dwa elektrolity, ewentualnie jeden duży a drugi (ten, którego brakuje) mniejszy (~4 - 8uF) umieszczony pod chasis.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 25...49 postów
Witam!
Także i w moim Presto jest podwójny elektrolit, niestety, również nieoryginalny.
Z pozdrowieniami.
Wojciech.
Także i w moim Presto jest podwójny elektrolit, niestety, również nieoryginalny.
Z pozdrowieniami.
Wojciech.
W sumie są 3elektrolity : 32uF mocowany na chassis i 2 x 4uF od spodu. Brakuje tylko tego drugiego 32uF jak pokazane jest na schemacie i stąd moje zapytanie. W sumie i tak będę musiał doczepić im zamaskowane współczesne elektrolity ( pozostawiając stare), 32uF po uformowaniu ma zaledwie 47nF.