Zapytanie o zasilacz Elektrita Presto

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Zapytanie o zasilacz Elektrita Presto

Post autor: Zenek »

Na schemacie publikowanym w sieci jest narysowany podwójny elektrolit 32uF. W moim odbiorniku natomiast jest pojedynczy. Nie ma tego zaznaczonego strzałką. Czy tak jest w oryginale, czy to błąd osoby, która rysowała schemat?
Załączniki
Zasilacz PrestoZ.jpg
Zasilacz PrestoZ.jpg (14.37 KiB) Przejrzano 387 razy
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Zapytanie o zasilacz Elektrita Presto

Post autor: tszczesn »

Zenek pisze:Na schemacie publikowanym w sieci jest narysowany podwójny elektrolit 32uF. W moim odbiorniku natomiast jest pojedynczy. Nie ma tego zaznaczonego strzałką. Czy tak jest w oryginale, czy to błąd osoby, która rysowała schemat?
Trudno mi teraz powiedzieć (nie mam już tego radia, schemat jest mój), ale to jest typowy układ, powszechnie stosowany, również przez Elektrita. Na pewno nie dodałem nic od siebie do tego radia.
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Ciekawa sprawa, elektrolit jest firmy Ditmar i nie wygląda na to, żeby był wymieniany. Chociaż po tylu latach trudno jest stwierdzić, jak było naprawdę. Zobaczę jak to będzie wyglądało po uruchomieniu odbiornika. Może inni właściciele Presto będą chcieli udzielić informacji, jak jest w ich odbiornikach.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

W moim egzemplarzu założony mam jeden podwójny elektrolit 2x8uF, niestety nie oryginalny. Niemniej jednak w takim układzie zasilacza po prostu musiałyby być dwa elektrolity, ewentualnie jeden duży a drugi (ten, którego brakuje) mniejszy (~4 - 8uF) umieszczony pod chasis.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
radiotraper
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: radiotraper »

Witam!
Także i w moim Presto jest podwójny elektrolit, niestety, również nieoryginalny.
Z pozdrowieniami.
Wojciech.
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

W sumie są 3elektrolity : 32uF mocowany na chassis i 2 x 4uF od spodu. Brakuje tylko tego drugiego 32uF jak pokazane jest na schemacie i stąd moje zapytanie. W sumie i tak będę musiał doczepić im zamaskowane współczesne elektrolity ( pozostawiając stare), 32uF po uformowaniu ma zaledwie 47nF.
Załączniki
Presto.jpg
ODPOWIEDZ