Lampy z siatkowaną anodą
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Lampy z siatkowaną anodą
Czy wie ktoś może jaki był powód, że sporo lamp, zwłaszcza prostowniczych miała anodę zrobioną z siatki a nie z litej blachy? (pomijając estetykę, IMO takie są ładniejsze :)
Jedyn co mi przyszło do głowy to to że siatkę łatwiej się obrabia, w szczególności zawija na małym promieniu (co jest istotne właśnie przy bardzo płaskich anodachw prostownikach) i łączy (można zszyć, nie trzeba zgrzewać).
Jedyn co mi przyszło do głowy to to że siatkę łatwiej się obrabia, w szczególności zawija na małym promieniu (co jest istotne właśnie przy bardzo płaskich anodachw prostownikach) i łączy (można zszyć, nie trzeba zgrzewać).
-
- 250...374 postów
Jak to w życiu tak i w lampach powody są pewnie różne.
Weźmy np taką znaną i moim zdaniem niezłą lampkę jak EF80 TELAM-u.
To co widać przez bańkę to nie siatkowa anoda ale ekran. Ekran na nóżce nr 6. Anoda na nr 7. I to jak przemyślnie zrobiony. Pewnie dzięki temu ekran jest lżejszy i lampa inaczej mikrofonuje a poza tym mniej drogiego metalu jest zużyte.
Podobnie jest w innych lampach małej mocy np popularnej EBF89, tu ekran połączony jest do katody pin-3. I w EF89 i w EF86.
Ale co ja się będę mądrzył, pewnie to każdy wie.
To co widać przez bańkę to nie siatkowa anoda ale ekran. Ekran na nóżce nr 6. Anoda na nr 7. I to jak przemyślnie zrobiony. Pewnie dzięki temu ekran jest lżejszy i lampa inaczej mikrofonuje a poza tym mniej drogiego metalu jest zużyte.
Podobnie jest w innych lampach małej mocy np popularnej EBF89, tu ekran połączony jest do katody pin-3. I w EF89 i w EF86.
Ale co ja się będę mądrzył, pewnie to każdy wie.
Mietek
-
- moderator
Ja akurat myślę o trochę starszych lampach - np. AZ1, RGN1064, REN904 itp. Choć możliwe że przyczyna była we wszystkich przypadkach podobna.sp5hbt pisze:Jak to w życiu tak i w lampach powody są pewnie różne.
-
- 125...249 postów
-
- 500...624 posty
-
- 125...249 postów
-
- 1875...2499 postów
Moje EF22 oraz ECH21 mają anodę z siatki. Nie wiem dlaczego, ale wyglądają naprawdę fajnie. IMO spowodowane jest to łatwiejszym odprowadzaniem temperatury. Wydaje się również, ze trudniej jest wykonać taką siatkę niż zrobić to blach, ale nie ma nic za darmo.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1875...2499 postów
Też o tym pomyślałem, ale tu nie widzę nigdzie wyprowadzenia ekranu. Powiem więc ta siatka jest podłączona do nóżki która w karcie jest opisana jako anoda heptody. Zaraz spojrzę jeszcze dla EF22. BTW, ktoś w końcu wyjaśnił, jak to jest z EF22, jest to lampa regulacyjna czy nie?
Już wiem, w EF22 nóżka od siatki jest podłączona do nóżki od żarzenia. Coraz mniej to rozumiem...
Już wiem, w EF22 nóżka od siatki jest podłączona do nóżki od żarzenia. Coraz mniej to rozumiem...

--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1875...2499 postów
Masz rację, pomyliłem się. W takim razie dlaczego ekran raz jest dołączany do S1 heptody, a raz do grzejnika?
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1875...2499 postów
Ok, co jednak dalej nie tłumaczy dlaczego nie dano go np. do grzejnika, z adnotacją, że jeden koniec trzeba umasowić.
Tak przy okazji, to u mnie ta siatka ma inną postać. jest trochę podobna do tarki (?), dużo gęściejsza ta i chyba trochę wyższa. Natomiast w EF22 ciągnie się ona przez cała wysokość lampy.
Tak przy okazji, to u mnie ta siatka ma inną postać. jest trochę podobna do tarki (?), dużo gęściejsza ta i chyba trochę wyższa. Natomiast w EF22 ciągnie się ona przez cała wysokość lampy.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper